Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria cuceririi varfului Cho Oyu

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 16 Septembrie 2020

Cho Oyu sau Qowowuyag (in tibetana Zeita de Tucoaz, Zeita de Peruzea) are altitudinea de 8201 m si face parte din masivul Himalaya, fiind al saselea varf ca inaltime din lume. Este situat la 20 km vest de Everest si Lhotse continuand lantul principal himalayan Khumbu Himal. Granita dintre Nepal si China este amplasata exact pe Cho Oyu. Accesul in tabara de baza se face din Nepal cu trecere in Tibet, necesitand obtinerea de permise de varf atat de pe partea nepaleza cat si de pe partea chineza.

Cho Oyu este dupa Everest optmiarul cel mai frecvent escaladat, ascensiunea fiind mai putin dificila in comparatie cu K2 sau Lhotse. De aceea este frecvent tinta diferitelor expeditii comerciale alpine, avand loc pana in prezent 47 de accidente mortale la escaladare pe munte. In afara de aspectul comercial muntele mai ofera posibilitatea amatorilor alpinisti de a se testa la aerul rarefiat si sarac in oxigen.

Istoric

1952: Edmund Hillary merge in recunoastere pe Cho Oyu.

1954: La 19 octombrie o mica expeditie austriaca formata din Herbert Tichy, Sepp Jochler si Dava Pasang Lama, reuseste prima ascensiune pe varful Cho Oyu fara ajutorul buteliilor de oxigen, alegand un traseu pe fata nordica a muntelui.

1958: Are loc a doua ascensiune efectuata de o expeditie indiana. Sherpa Pasang Dawa Lama, care a facut parte din prima expeditie, a ajuns in varf pentru a doua oara. Cho Oyu face prima victima.

1959: Patru membre ale primei expeditii feminine internationale pe Cho Oyu sunt ucise de avalansa incercand sa-i doboare piscul.

1964: Doi montaniarzi ai unei expeditii germane se sting de epuizare in Tabara 4, la 7600 metri altitudine. Aceasta ascensiune a nascut controverse, nu exista nicio dovada ca au reusit atingerea varfului.

1978: Alpinistii austrieci, Koblmuller si Furtner, reusesc printr-o incercare extrem de dificila si periculoasa, escaladarea muntelui pe fata de sud-est.

1983: Reinhold Messner ajunge in varf.

1984: Prima cucerire a varfului de catre doi membri ai unei expeditii feminine rusesti: Dina Sterbova si Vera Komarkova.

1985: Prima ascensiune de iarna este efectuata de o expeditie poloneza pe ruta sudica, cel mai dificil traseu pe Cho Oyu.

1998: Alpinistul roman Ticu Lacatusu urca in premiera nationala pe Cho Oyu, printr-o ascensiune solitara, fara sprijinul serpasilor nepalezi si fara oxigen artificial. Cea mai rapida ascensiune a anului, 11 zile de la sosirea in Tabara de Baza (5500 m) pana pe varf (24 Septembrie).

2006: La 24 de ani, odata cu ascensiunea muntelui Cho Oyu, Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un varf de peste 8000 de metri. Tot atunci au ajuns la cota 8201 m si Cristian Tzecu si Catalin Neacsu.

2009: Teodora Vid a devenit prima romanca ce a urcat un varf de peste 8000 de metri. In 19 mai a ajuns pe Cho Oyu.

 Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 2 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Alpinism si escalada

Istoria cuceririi varfului Manaslu Manaslu (cunoscut si drept Kutang) din masivul Gurkha, muntii Himalaya (partea nepaleza), este, ca inaltime, al optulea varf al planetei (8.163 m). Culmile alungite si vaile pline de ghetari ale masivului fac urcusul accesibil din aproape toate directiile, insa, pe masura ce te apropii de varful ... DETALII
Escalada de bloc in Romania La fel ca si in alte ramuri ale alpinismului si cu atat mai mult escalada de bloc cunoaste putini practicanti si foarte putine zone unde aceasta este practicata. Ne referim aici doar la escalada efectuata la stanca nu la antrenamentele si competitiile pe structuri artificiale care se bucura de o ... DETALII
Istoria cuceririi varfului Annapurna Moto: "Exista in viata si alte Annapurne." (Maurice Herzog - la intoarcerea in 1950 de pe Annapurna, primul optmiar himalayan urcat de oameni) Annapurna (8091 m) a fost primul optmiar din lantul himalayan, pe care oamenii au reusit sa-l cucereasca. Eroii au fost doi membri ai unei ... DETALII
Istoricul ascensiunilor pe Cho Oyu La 8201 m, Cho Oyu este al saselea cel mai inalt munte din lume. E localizat pe granita dintre Tibet (China) si Nepal, la aproximativ 20 km vest de varful Everest. Cho Oyu este tradus in tibetana ca "Zeita de Turcoaz", de la Chomo = zeita si Yu = turcoaz. Aceasta derivare a numelui nu ... DETALII
Polonezii si ascensiunile de iarna Alpinistii polonezi si-au castigat o buna reputatie datorita ascensiunilor de iarna pe optmiari. Noua dintre cei unsprezece 8000 m au fost urcati pentru prima oara in lume de vrednicii alpinisti polonezi. Evident ca polonezii au fost si sunt unii dintre cei mai buni alpinisti de pe mapamond. Sa nu ... DETALII