Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Vezi cum a fost cucerit K2, muntele ce omoara 3 din 10 oameni care incearca sa il urce

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 23 Septembrie 2023

La 31 iulie 1954, la ora 18:00, dupa eforturi la limita posibilitatii omenesti, italienii Achille Compagnoni si Lino Lacedelli, au reusit prima ascensiune a muntelui K2 (8611 m), al doilea munte ca inaltime din lume, fiind depasit de Everest cu 237 m si depasind la randul sau pe Kanchenjunga cu 25 m. Cei doi alpinisti italieni faceau parte din expeditia condusa de profesorul geolog Ardito Desio.

Profesorul Desio a efectuat, in 1953, o vizita in regiunea Baltoro, iar la Rawalpindi i-a intalnit pe participantii expeditiei Houston din 1953, de la care a putut culege informatii pretioase asupra itinerarului. A urcat la tabara de baza, de unde a studiat cu mare atentie creasta Abruzzi, de-a lungul careia urma sa-si croiasca drumul expeditia italiana.

Expeditia a fost finantata de Consiliul National de Cercetari si Comitetul Olimpic Italian. Totodata, o comisie a Clubului Alpin Italian a selectionat un lot de 23 de alpinisti, cu varste cuprinse intre 23 si 47 de ani. Dintre acestia, dupa multe verificari, sunt retinuti pentru expeditie 11 alpinisti: Enrico Abram, Ugo Angelino, Walter Bonatti, Achille Compagnoni, Cirillo Floreanini, Pino Gallotti, Lino Lacedelli, Mario Puchoz, Ubaldo Rey, Gino Solda si Sergio Viotto.

K2 este considerat cel mai dificil munte de escaladat din lume, un munte ce omoara 3 din 10 oameni care incearca sa il escaladeze. Muntele se afla in masivul Karakorum, Pakistan, in Asia Centrala, regiunea Baltoro (langa al doilea ghetar din lume ca extindere si lungime), la aproximativ 10 zile de mers pe jos din ultima localitate, Ascole.

Se pare ca primul european care a vazut Muntele Mare (Chogori in dialectul local) a fost topograful englez T.G. Montgomery, in 1852. Au fost organizate, pana la inceputul secolului XX, numeroase expeditii ce vizau imprejurimile, insa niciuna nu a abordat ideea cuceririi acestui munte.

Prima tentativa de ascensiune a avut-o, in 1902, un grup de alpinisti, condus de dr. Jules Jacot-Guillarmond, rezultatul a fost insa unul modest, acestia ajungand pana la 6600 m. Jules a afirmat intr-o lucrare, ca al doilea munte al lumii poate fi urcat pe creasta sa nord-estica.

Pe baza acestei afirmatii Luigi Amedeo di Savoia, duce de Abruzzi, explorator si alpinist, a intreprins o expeditie in acest sens. Nu a reusit ascensiunea, insa expeditia sa a adus numeroase date noi despre K2 si imprejurimi, dar si o documentatie fotografica importanta, care a stat la baza viitoarelor ascensiuni.

La 23 iunie 1986, poloneza Wanda Rutkiewicz a devenit prima femeie care a reusit sa urce cu succes K2-ul, fara oxigen suplimentar. Primul roman pe Muntele Ucigas, asa cum este denumit varful K2, a fost Horia Colibasanu, la 28 iulie 2004, fara a apela la tuburi de oxigen si fara ajutorul unei echipe de serpasi.

Articol semnat de IULIAN NICA 

Articol vizualizat de 2221 ori

Galerie foto

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Alpinism si escalada

Scurt istoric al Clubului Alpin Roman - CAR Nu putem vorbi despre istoria C.A.R., fara a face cateva scurte referiri la istoria alpinismului. Data oficiala de "nastere" a alpinismului ca pasiune/sport este considerata ziua de 8 august 1786, cand primii doi oameni Jaques Balmat si Michel Paccard au ajuns pe varful Mont ... DETALII
Everestul, nimic mai simplu!? Soarta a facut ca acest articol sa apara dupa 11 ianuarie, data la care comemoram doi ani de la disparitia dintre noi a unui mare alpinist si mai ales a unui mare om, neozeelandezul Edmund Hillary. In acest context nu pot sa nu spun cateva cuvinte despre Edmund Hillary. S-a nascut la 20 iulie ... DETALII
Istoria cuceririi masivului Mont Blanc Mont Blanc ("Muntele Alb"), cunoscut si sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Alba") este cel mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest. Inaltimea lui este de aproximativ 4810 metri, dar variaza de la an la an cu cativa metri, in functie de caderile de zapada si conditiile ... DETALII
Istoria cuceririi varfului Cho Oyu Cho Oyu sau Qowowuyag (in tibetana Zeita de Tucoaz, Zeita de Peruzea) are altitudinea de 8201 m si face parte din masivul Himalaya, fiind al saselea varf ca inaltime din lume. Este situat la 20 km vest de Everest si Lhotse continuand lantul principal himalayan Khumbu Himal. Granita dintre Nepal si ... DETALII
Alpinismul in Romania, de la inceputuri pana la caderea comunismului Alpinismul poate fi definit ca o activitate ce are ca scop ascensiunea in munti, pe stanca, pereti verticali de gheata sau pante de zapada cu inclinatie mare. Termenul initial vine de la ascensiuni in muntii Alpi (alpi+nism), activitate aparuta in Alpii francezi, odata cu cucerirea varfului Mont ... DETALII