Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cabana si regulile ei

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 08 Decembrie 2021

1. Cabana este casa de munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortare fizica si psihica, la finele unui traseu obositor, sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Este postul de prim ajutor in caz de accidentari.

2. Cabana face parte integranta din peisajul montan si este locul tau de visare si recreere. Cinsteste-o si ocroteste-o ca pe propria ta casa!

3. Cabana are obligatia sa primeasca, la orice ora, pe turistul sau grupurile de turisti amatori de drumetie, nu si de chefuri. In cabana nu se fac petreceri zgomotoase.

4. La sosire, prezinta-te cabanierului si inscrie-ti datele personale si traseul pe care vei drumeti, ca sa fii gasit usor si ajutat la nevoie.

5. La munte, bauturile obisnuite turistului sunt ceaiul si racoritoarele, nu alcoolul! Acolo unde se permit bauturi alcoolice, consumul lor este limitat si normal.

6. Legea de baza a convietuirii in cabana este curatenia si linistea (intre orele 22-6, liniste totala). Mergi pe varfuri, vorbeste in soapta, nu trantiti usile. Sa fii incredintat, turistule, ca cei care au trudit sa ajunga pana aici prefera sa asculte, in tihna doar linistea binefacatoare si sa se odihneasca.

7. Lasa curat locul unde ai dormit si mancat, precum si imprejurimile cabanei, sfatuind si pe altii sa faca la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie in cabana si imprejurimi, explicandu-le ca ne gasim in varf de munte si ca nu are cine, cu ce si cum sa le evacueze spre locuri anume destinate din localitati. Este contributia ta la pastrarea si ocrotirea mediului inconjurator.

8. In caz de accidentari anunta pe cabanier, Salvamontul sau Politia, participa la actiunea de salvare, ajuta la transportul si la evacuarea accidentatului.

9. Asculta cuvantul cabanierului; cuvantul lui este cuvant de ordine. El este si gazda dar si raspunzator, in cabana si zona sa, cu asigurarea ordinii si respectarea regulilor de functionare ale cabanei. Ajuta-l la nevoie cu vorba, fapta si exemplul tau. Este o indatorire civica a fiecarui turist.

10. Daca ai respectat intocmai toate aceste reguli, iti poti acorda singur cinstea de a te numi om civilizat si turist adevarat, dovedind respect si dragoste pentru munte si natura.

Articol vizualizat de 2 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Conduita montana

20 de legi ale muntelui 1. Sa nu calatoresti niciodata pe munte de unul singur. 2. Intotdeauna, pe munte se pleaca numai cu echipament corespunzator, specific. 3. Este total contraindicat sa te avanti pe trasee necunoscute. 4. Turismul de munte este incompatibil cu consumul de bauturi alcoolice. 5. La munte ... DETALII
Cum sunt clasificate traseele montane Criteriile de clasificare a traseelor turistice montane sunt: timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate si nivelul de echipare a turistilor. Cum este calculat timpul de mers pe indicatoarele turistice: - pe teren plat sau pante mici, 4 km/h - urcus pe o poteca batatorita, de la ... DETALII
Comportarea pe parcursul traseului Cateva sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan! Terenul muntos creeaza greutati in organizatea si executarea deplasarilor, datorita numarului redus de comunicatii, precum si din cauza naturii si starii lor. In plus, conditiile meteorologice influenteaza in mare masura ... DETALII
Cainii ciobanilor Cine nu s-a intalnit cu cainii ciobanesti pe munte? Cred ca toti drumetii au avut de a face cu acestia. O intalnire cu acesti patrupezi nu este intotdeauna placuta. Ei sunt agresivi din fire (spre deosebire de urs) si isi pazesc teritoriul. Daca sunteti in apropierea stanii pot fi foarte agresivi. ... DETALII
Pericolele unei excursii montane In timpul unei excursii montane ne putem confrunta cu o serie de situatii neplacute carora, trebuie sa invatam sa le facem fata. Acestea pot fi grupate in doua mari categorii de pericole - subiective si obiective - generate fie de factorul uman, fie de factorul natural. A. PERICOLELE SUBIECTIVE ... DETALII