Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cum ne aparam de caini pe munte

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2023

Sunt putine drumetiile in care sa nu va intalniti cu caini sau cu turme de oi, care au cel putin un caine alaturi. Iata cateva sfaturi in legatura cu reactiile dumneavoastra in aceasta situatie:

- Nu este recomandat sa o luati la fuga. Un caine oricum fuge mai repede ca omul si va va ajunge din urma, in plus poate sa cheme si alti caini la "distractie".

- Daca va iese in cale un caine ciobanesc puteti sa apela la un truc utilizand o comanda folosita de ciobani: "la oi!", "du-te la oi!" sau "intoarce". In acest caz cainele va poate asocia cu o persoana din anturajul ciobanului si s-ar putea domoli.

- E bine sa aveti la indemana un par, pentru a-l tine la distanta in caz de atac, in acelasi timp sa va deplasati in directia in care doriti sa mergeti, pentru a va indeparta de el. Ideal e sa nu fiti singuri si daca va ataca mai multi caini sa stati spate in spate, asa nu va pot ataca fara sa ii vedeti.

- Nu priviti direct in ochi cainele. Este considerat un gest de nesupunere si agresivitate.

- Spray cu piper sau lacrimogen - este foarte eficient la multe animale salbatice (si nu numai). Dar trebuie sa fie foarte la indemana. Atentie la directia vantului!

- Aparat cu ultrasunete - Dezavantaj: la cainii cu probleme auditive nu are efect; Avantaj: functioneaza din buzunar, se poate porni inainte de a intra in zona cainilor (daca ii vedeti de la distanta)

Nu uitati ca animalele simt frica. De fapt atunci cand ne e frica secretam o substanta pe care ei o pot mirosi si aceasta ii intarata.

Cainii mari, ciobanesti isi apara teritoriul si daca patrundeti prea aproape de ei va vor considera dusman, deci nu le va fi frica sa atace. Cel mai bine e sa ocoliti zonele cu caini sau sa asteptati sa treaca turma de oi. Nu va vor ataca daca nu au motiv. 

Articol vizualizat de 4 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Conduita montana

Deplasarea in zona montana Orice zona montana are caracteristici si aspecte particulare dar in acelasi timp, ascunde multe pericole prin urmare in fiecare dintre acestea exista tipuri de comportament diferite.   La pornire se va merge intr-un ritm mai lent, ajungand treptat la viteza normala de mers; La ... DETALII
Cabanele si refugiile, locuri pe care trebuie sa le respectam ca pe propriile noastre case Cabanele si refugiile sunt locuri special amenajate pentru odihna oamenilor care au plecat la drum. Sunt trasee, cum este Fagarasul, unde acestea sunt foarte rare, dar si altele, ca Muntii Bucegi, in care multe au drum de acces cu masina. *Pentru ca sunt, totusi, atat de rare si mai ales ... DETALII
Comportarea pe parcursul traseului Cateva sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan! Terenul muntos creeaza greutati in organizatea si executarea deplasarilor, datorita numarului redus de comunicatii, precum si din cauza naturii si starii lor. In plus, conditiile meteorologice influenteaza in mare masura ... DETALII
Sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan Cand sunteti pe carari de munte nu uitati sa tineti cont de cateva reguli elementare referitoare la regimul de mers, respiratie, alimentatie. Informati-va din timp despre traseele pe care vreti sa le parcurgeti: sunt marcate, sunt accesibile, prezinta portiuni periculoase etc. - la pornire ... DETALII
Regulile de conduita ale schiorilor Schiorii amatori si de performanta, precum si utilizatorii de snowboard trebuie sa respecte urmatoarele reguli de conduita: 1. Sa schieze in asa fel incat sa nu puna in pericol viata altui schior sau sa ii cauzeze acestuia un prejudiciu. 2. Sa isi adapteze viteza si maniera proprie de a schia ... DETALII