Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cum ne aparam de caini pe munte

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 22 Septembrie 2020

Sunt putine drumetiile in care sa nu va intalniti cu caini sau cu turme de oi, care au cel putin un caine alaturi. Iata cateva sfaturi in legatura cu reactiile dumneavoastra in aceasta situatie:

- Nu este recomandat sa o luati la fuga. Un caine oricum fuge mai repede ca omul si va va ajunge din urma, in plus poate sa cheme si alti caini la "distractie".

- Daca va iese in cale un caine ciobanesc puteti sa apela la un truc utilizand o comanda folosita de ciobani: "la oi!", "du-te la oi!" sau "intoarce". In acest caz cainele va poate asocia cu o persoana din anturajul ciobanului si s-ar putea domoli.

- E bine sa aveti la indemana un par, pentru a-l tine la distanta in caz de atac, in acelasi timp sa va deplasati in directia in care doriti sa mergeti, pentru a va indeparta de el. Ideal e sa nu fiti singuri si daca va ataca mai multi caini sa stati spate in spate, asa nu va pot ataca fara sa ii vedeti.

- Nu priviti direct in ochi cainele. Este considerat un gest de nesupunere si agresivitate.

- Spray cu piper sau lacrimogen - este foarte eficient la multe animale salbatice (si nu numai). Dar trebuie sa fie foarte la indemana. Atentie la directia vantului!

- Aparat cu ultrasunete - Dezavantaj: la cainii cu probleme auditive nu are efect; Avantaj: functioneaza din buzunar, se poate porni inainte de a intra in zona cainilor (daca ii vedeti de la distanta)

Nu uitati ca animalele simt frica. De fapt atunci cand ne e frica secretam o substanta pe care ei o pot mirosi si aceasta ii intarata.

Cainii mari, ciobanesti isi apara teritoriul si daca patrundeti prea aproape de ei va vor considera dusman, deci nu le va fi frica sa atace. Cel mai bine e sa ocoliti zonele cu caini sau sa asteptati sa treaca turma de oi. Nu va vor ataca daca nu au motiv. 

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Conduita montana

Vezi cine este initiatorul codului international de semnalare a accidentelor montane Aflat in situatie de accident, orice montaniard este indreptatit sa ceara ajutor in acest fel. Mai mult, caracterul general al acestui cod creste sansele de a fi salvat. Din punct de vedere moral, oricine receptioneaza pe munte un astfel de semnal are obligatia de a raspunde, daca poate, la ... DETALII
Cabana si regulile ei 1. Cabana este casa de munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortare fizica si psihica, la finele unui traseu obositor, sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Este postul de prim ajutor in caz de accidentari. 2. Cabana face parte integranta din ... DETALII
Povetele muntelui Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de toate frumusetile muntelui, sa devii mai puternic, mai bun, mai intelept, insuseste-ti si respecta legile lui: 1. Nu drumeti cu echipament neadecvat 2. Nu drumeti de unul singur 3. Nu rupe florile si pomii 4. Nu speria animalele 5. Nu distruge marcajele ... DETALII
Pericolele unei excursii montane In timpul unei excursii montane ne putem confrunta cu o serie de situatii neplacute carora, trebuie sa invatam sa le facem fata. Acestea pot fi grupate in doua mari categorii de pericole - subiective si obiective - generate fie de factorul uman, fie de factorul natural. A. PERICOLELE SUBIECTIVE ... DETALII
Cum sunt clasificate traseele montane Criteriile de clasificare a traseelor turistice montane sunt: timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate si nivelul de echipare a turistilor. Cum este calculat timpul de mers pe indicatoarele turistice: - pe teren plat sau pante mici, 4 km/h - urcus pe o poteca batatorita, de la ... DETALII