Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Clubul Alpin Roman - C.A.R.

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Octombrie 2021

C.A.R. s-a constituit in data de 18 martie 1934 avand ca initiatori pe fondatorii "Gruparii Alpine" infiintata in 1931 in cadrul Turing Clubului Romaniei (T.C.R.). In aprilie 1933 aceasta s-a desprins din Turing Club si a continuat activitatea sa in cadrul Asociatiei Drumetilor din Muntii Iubiti ai Romaniei (A.D.M.I.R.), pe care a parasit-o dupa un an.

Crearea C.A.R. - caruia ii revin merite deosebite in ceea ce priveste noua orientare a alpinismului romanesc - se datoreaza initiativei avocatului Nae Dimitriu care, intr-o scrisoare ce dateaza din 26-27 ianuarie 1932, ii scria unui prieten: "Ideea injghebarii unei grupari de buni tovarasi de drum nu am abandonat-o si as avea o nespus de mare bucurie sa stiu ca viitoarele drumuri le vom face sub egida Alpin Clubului a carui realizare n-o vad decat atunci cand vom fi regrupati..."

Mai tarziu, peste doi ani, dorinta lui a devenit realitate.

Scopul asociatiei de la 1934 era - si se mentine si in prezent - organizarea si dezvoltarea alpinismului in Romania - printr-o serie de ascensiuni colective gradate. Prin aceste asecensiuni colective s-a urmarit punerea in valoare a tinuturilor necunsocute din muntii nostri.

Dupa constituirea C.A.R. activitatea de cercetare a crescut punandu-se in valoare noi tinuturi, noi trasee. Dar cresterea nu a fost spectaculasa deoarece in anul 1934 nu se prea cunostea tehnica alpina. Totusi in ciuda acestui fapt membrii C.A.R.au realizat o serie de trasee care desi azi sunt de importanta mica la vremea cand au fost facute reprezentau o performanta.

Abia in 1937, pentru o cat mai corecta si mai competenta indrumare unii membri ai Clubului (Nicolae Baticu si C. Contes) au mers in Italia unde au invatat tehnica moderna de catarare.

In august 1938, in Austria, la Wilder Kaiser, N. Baticu si D. Popescu, au facut si o scoala de instructori de alpinism-cataratura.

Tot in 1938, pentru aplicarea celor invatate la scolile de alpinism din afara tarii, organizat o scoala de tehnica alpina la Refugiul Costila in Bucegi, iar in anul urmator scoala a fost organizata in doua serii: prima, in Piatra Craiului, la Capul Tamasului, iar a doua in Bucegi, la refugiul Costila.

(O scoala similara au organizat si Vanatorii de Munte, in anul 1941, avand ca instructori pe doi membri C.A.R. in persoana lui N. Baticu si Sorin Tulea).

Ca urmare a acestor cursuri si a cunostintelor capatate de numerosi alpinisti de la cei care au urmat cursurile scolilor din strainatate, a eforturilor pentru perfectionarea procedeelor tehnice, alpinismul romanesc a inregistrat progrese evidente.

Practic, datorita activitatii Clubului Alpin, la sfarsitul anului 1935, s-a facut trecerea catre gradul IV in alpinismul romanesc.

Numarul membrilor Clubului Alpin Roman nu a depasit cifra 100 intrucat la baza activitatii acestui club era cataratura pura. In cadrul Clubului au desfasurat o munca sustinuta trei sectii: sectia C.F.R., sectia Busteni, si sectia Grupul Alpin Universitar (G.A.U.), iar in curs de formare altele doua: Rasnov si Bucovina.

Clubul Alpin Roman a cumparat in Busteni, in anul 1937 un teren de 500 m.p. necesar constructiei Caminului Alpin Busteni Lucrul a inceput in anul 1938 (anul cand la constructiile C.A.R. se mai adauga si Refugiul Costila - construit cu contributia directa a membrilor C.A.R. si cu ajutorul materialelor procurate de la CFR) iar inaugurarea s-a facut la data de 6 august 1939.

O realizare importanta dupa razboi, a fost la 20 iulie 1946 cand s-a realizat prima ascensiune de gradul V in Traseul celor Trei Surplombe din Peretele Galbenelelor avandu-i drept autori pe Nicolae Baticu, Sorin Tulea, Emil Cristea si Gicu Nicolescu.

In anul 1947 C.A.R. a cumparat o garsoniera in Bucuresti, Bulevardul Ghe. Gheorghiu Dej nr. 15 la etajul I, fiind astfel prima asociatie ce a avut un sediu in proprietatea sa.

In anul 1948 ca urmare a schimbarii regimului, Clubul Alpin Roman este desfiintat, totate proprietatile confiscate iar cei mai multi dintre memebrii clubului sunt inchisi. Astfel ia sfarsit prima etapa din istoria Clubului Alpin Roman.

Odata cu revolutia din 1989 faclia s-a reaprins si pe 9 ianuarie 1990 C.A.R. este recunoscut oficial pentru a doua oara. Apar sectii in marile orase ale tarii: Cluj, Oradea, Targu Jiu, Busteni si Timisoara. Au loc in cadrul Clubului si primele expeditii internationale in Caucaz, Pamir, Kilimanjaro, Aconcagua si McKinley. 

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoricul Cabanei Plaiul Foii La doar 20 de minute de mers (14 km cu auto) de orasul Zarnesti, ajungi la Cabana Plaiul Foii, la 859 de metri altitudine, punct de plecare catre multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului. Este asezata pe malul Barsei Mari, sub Gruiul Lung. Cabana asta s-a cam infipt in istoria ... DETALII
Istoricul Cabanei Dochia In istorie se spune ca toate drumurile duc la Roma, in Ceahlau, cu siguranta, toate drumurile duc la Dochia. Asezata sus, la 1750 metri altitudine, intre varful Lespezi si Batca Ghedeonului, este popasul preferat al oricarui turist ce ajunge pe platou, punctul final sau de start al tuturor ... DETALII
Istoricul Cabanei Caraiman La o distanta de cateva sute de metri de Cabana Babele, la 2025 de metri altitudine pe versantul prahovean al Muntilor Bucegi, in caldarea Vaii Caraimanului, se gaseste o cabana montana care, desi nu mai este, oficial, in circuitul turistic, este deschisa vizitatorilor si ramane o atractie pentru ... DETALII
Horia Colibasanu - Primul roman pe K2 Motto: "E un munte care nu iarta. Daca ai cea mai mica lacuna tehnica sau de sanatate, ai mari sanse sa nu te mai intorci acasa." (Horia Colibasanu, alpinist) Poreclit de alpinisti "Muntele Salbatic", K2 (8.611 m) este cel de-al doilea varf al lumii, ca inaltime, dupa ... DETALII
Istoricul Cabanei Podragu Este cabana din Muntii Fagaras situata la cea mai mare altitudine, 2136 de metri, pe versantul nordic, in caldarea glaciara a Vaii Podragului, langa lacul cu acelasi nume. Este vizitata de turistii care parcurg traseul de creasta, sau de cei care urca aici pentru a se bucura de frumusetea ... DETALII