Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria lacurilor Retezatului

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Octombrie 2021

Cu mii de ani inainte, muntii Retezatului erau acoperiti de apele marii. Framantarile scoartei pamantului au ridicat fruntile Carpatilor, cu sute si chiar cu mii de metri deasupra oceanului care-si retragea mereu apele.

Povarnisurile pe culmile Retezatului erau mult mai mari decat azi. Zapezi mari erau din belsug in toate anotimpurile, si din cauza greutatii lor se batatoreau si inghetau. Asa au luat nastere ghetarii care apoi au pornit incet-incet spre vai.

Aceste miscari neintrerupte ale ghetarilor au modelat culmile rozandu-le prin apasare, rotunjindu-le ca pe un blid, pravalind si daramand stancile retezand din varfuri si creasta. Dupa ce au coborat culmile ghetarii au inceput sa se topeasca, iar in urma lor au ramas uriase adancituri ce au format "paturile" ghetarilor. Acestea de forma rotunda sunt cunoscute sub denumirea de "caldari glaciare". Ele sunt presarate pe o suprafata destul de mare de circa 800 km². In fundul caldarii s-a adunat apa din suvoaiele ploilor, din topirea zapezilor dar mai ales din izvoarele nevazute de sub prundisurile lacurilor. Astfel au luat nastere lacurile din muntii Retezat, lacuri pe care ciobanii si muntenii le numesc "tauri".

Legendele spun ca in vremuri de mult apuse traiau in munti niste uriasi cu chip de om, care puteau sta cu un picior pe varful Papusa si cu celalalt pe varful Pietrele. Ucideau feciorii de la poalele muntilor hranindu-se cu ei. Uriasi fiind isi coborau mainile in munte facandu-si ceaune adanci in piatra, gropi in care se aduna apa rece cu care-si potoleau setea dupa ospetele lor sangeroase. De atunci acele ceaune au fost numite "caldari". Tot legendele spun ca se luau la harta cumplita zvarlind unii in altii cu lespezi mari de piatra. Odata s-a iscat o mare batalie, incaierandu-se doi uriasi care se dusmaneau, fiindca fiecare dintre ei voia sa ajunga imparat peste ceilalti. Si cand unul dintre ei s-a repezit spre celalalt, avand in mana un baltag cat coasta Slaveiului, cel atacat s-a ferit dupa varful Peleaga iar baltagul a izbit cu putere caciula muntelui care poarta azi numele de Retezat. Caciula a zburat hat departe in Valea Pietrelor, unde se vede si azi ciobanii spunandu-i Varful Lolaii.

Obositi de lupta au sapat cu mainile cate un ceaun mare, unul in trupul Pelegii, iar celalalt in cel al Zanoagei. Acolo s-au strans ape mari si adanci formand cele doua mari lacuri in masiv, lacul Pelegii (Bucura) si lacul Zanoaga. Au sorbit uriasii cu insetare de au sarit multi stropi prin imprejurimi. Din acei stropi s-a format multimea de tauri presarate peste tot in masivul Retezat.

Mai spune legenda ca a venit intr-o zi Fat Frumos, voinicul muntilor si a pus capat domniei uriasilor. Cel din urma dusman al oamenilor a fost palit cu un palos de foc pe Varful Cioaca Radesului. Lesul uriasului s-a prefacut intr-un lac mlastinos, singurul de acest fel din Retezat, numit Taul Spurcat.

Cand pleci pe carari de munte numeroase ca si turmele de oi pe care le intalnesti pe meleagurile cu iarba, ramai uimit de multimea de lacuri alpine, care apar pe unde nici nu te gandesti, cu fata lor de scanteietoare , de cristal in care se rasfrang culorile curcubeului.

Sunt mai bine de 70 la numar, unele sunt foarte intinse iar cand se lasa vantul dinspre culmi auzi un freamat ca al unei mari indepartate. Alte lacuri sunt mici, cu malurile rotunde si cand le privesti din departari de pe varfuri par niste margele stralucitoare risipite in iarba. Oamenii le-au mai spus si "ochiuri de munte".

Cateodata le zaresti ca pe niste cuburi de cristal, in care stralucesc razele soarelui, iar omul care iubeste frumosul le admira minute in sir.

Descoperim cu surpriza ca sunt si "tauri" gemene, cate doua, trei, cinci, zece… asa cum sunt Gemenele, Zanoagele, Galesului, dinspre rasarit de Varful Judele (Ana, Lia, Florica, Viorica, Taul Portii). Care este cel mai frumos tau ?… Nu se poate da un raspuns.

Multimea culorilor ce se amesteca pe fata lacurilor le da de fiecare data o noua fata. La fiecare popas pe care-l face drumetul privelistea se schimba, peisajul imbracand diverse culori de verzui-albastrui, peste care au fost presarate cu grija stropi aurii. Iar cand umbrele serii coboara, innegrind aproape totul, lacurile inca se mai zaresc aidoma unor ochi inlacrimati.

Dintre toate lacurile "Taul Custurii" oglindeste albastrul cerului de la cea mai mare inaltime - 2270 m.

Dupa ce ai strabatut intreg masivul in lung si lat, ti s-a intiparit atat de bine numele taurilor incat nu le vei uita niciodata: Bucura, Zanoaga, Galesul, Slaveiul, Pietrele, Taul Ghimpelui, Judele, Taul Negru, Taul Portii, Taul Stirbu, Taul Adanc, Taul dintre Brazi.

Cred ca Taul dintre Brazi este unic in Romania datorita asezarii si frumusetii lui. Mic, inconjurat de jnepeni, apoi de feerica padure de brazi.

Articol vizualizat de 5 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Societatea Carpatina Ardeleana a Turistilor - S.K.V. Adunarea de constituire a S.K.V.-ului (Siebenburgische Karpathenverein) s-a tinut in ziua de 28 noiembrie 1880, la initiativa lui Karl Wolff si in prezenta a 498 de participanti. In comitetul de conducere au fost alesi, printre altii, urmatorii membrii marcanti: Karl Conradt - presedinte, Albert E. ... DETALII
Drumul lui Deubel (Bucegi) Cine a fost Friederich Deubel? La varsta de 88 ani, la 9 ianuarie 1933 s-a stins din viata entomologul si unul dintre membrii de onoare ai S.K.V., Friederich Deubel. Nascut la 13 ianuarie 1845, la Brasov, a manifestat, inca de mic, un interes deosebit pentru insecte, lucrarile lui de ... DETALII
Istoricul Cabanei Babele Sub varful Babele, la 2206 de metri si la rascruce de drumuri, se afla una dintre cele mai populare cabane din Muntii Bucegi. Imprejurimile de pe acest platou, mai exact, Sfinxul si ciupercile de piatra numite "Babele", i-au atras pe muntomani ca un magnet, despre aceste fenomene ... DETALII
Istoricul Refugiului Grind Ca orice cabana de pe munte, si Refugiul Grind are propria istorie. Mai jos gasiti povestea unui loc atat de util montaniarzilor, situat pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la o altitudine de 1620 de metri.   Primul refugiu a fost construit in 1908 de Societatea ... DETALII
Istoricul Cabanei Negoiu Cea dintai "Cabana Negoiu" a fost construita in anul 1881 de catre Societatea Carpatina Transilvaneana (S.K.V.) din Sibiu si inaugurata la 10 septembrie acelasi an, fiind una din primele cabane aparute in Carpatii nostri. Ea a constituit baza pentru urcarea pe Varful Negoiu. Tocmai de ... DETALII