Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria lacurilor Retezatului

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 24 Aprilie 2019

Cu mii de ani inainte, muntii Retezatului erau acoperiti de apele marii. Framantarile scoartei pamantului au ridicat fruntile Carpatilor, cu sute si chiar cu mii de metri deasupra oceanului care-si retragea mereu apele.

Povarnisurile pe culmile Retezatului erau mult mai mari decat azi. Zapezi mari erau din belsug in toate anotimpurile, si din cauza greutatii lor se batatoreau si inghetau. Asa au luat nastere ghetarii care apoi au pornit incet-incet spre vai.

Aceste miscari neintrerupte ale ghetarilor au modelat culmile rozandu-le prin apasare, rotunjindu-le ca pe un blid, pravalind si daramand stancile retezand din varfuri si creasta. Dupa ce au coborat culmile ghetarii au inceput sa se topeasca, iar in urma lor au ramas uriase adancituri ce au format "paturile" ghetarilor. Acestea de forma rotunda sunt cunoscute sub denumirea de "caldari glaciare". Ele sunt presarate pe o suprafata destul de mare de circa 800 km². In fundul caldarii s-a adunat apa din suvoaiele ploilor, din topirea zapezilor dar mai ales din izvoarele nevazute de sub prundisurile lacurilor. Astfel au luat nastere lacurile din muntii Retezat, lacuri pe care ciobanii si muntenii le numesc "tauri".

Legendele spun ca in vremuri de mult apuse traiau in munti niste uriasi cu chip de om, care puteau sta cu un picior pe varful Papusa si cu celalalt pe varful Pietrele. Ucideau feciorii de la poalele muntilor hranindu-se cu ei. Uriasi fiind isi coborau mainile in munte facandu-si ceaune adanci in piatra, gropi in care se aduna apa rece cu care-si potoleau setea dupa ospetele lor sangeroase. De atunci acele ceaune au fost numite "caldari". Tot legendele spun ca se luau la harta cumplita zvarlind unii in altii cu lespezi mari de piatra. Odata s-a iscat o mare batalie, incaierandu-se doi uriasi care se dusmaneau, fiindca fiecare dintre ei voia sa ajunga imparat peste ceilalti. Si cand unul dintre ei s-a repezit spre celalalt, avand in mana un baltag cat coasta Slaveiului, cel atacat s-a ferit dupa varful Peleaga iar baltagul a izbit cu putere caciula muntelui care poarta azi numele de Retezat. Caciula a zburat hat departe in Valea Pietrelor, unde se vede si azi ciobanii spunandu-i Varful Lolaii.

Obositi de lupta au sapat cu mainile cate un ceaun mare, unul in trupul Pelegii, iar celalalt in cel al Zanoagei. Acolo s-au strans ape mari si adanci formand cele doua mari lacuri in masiv, lacul Pelegii (Bucura) si lacul Zanoaga. Au sorbit uriasii cu insetare de au sarit multi stropi prin imprejurimi. Din acei stropi s-a format multimea de tauri presarate peste tot in masivul Retezat.

Mai spune legenda ca a venit intr-o zi Fat Frumos, voinicul muntilor si a pus capat domniei uriasilor. Cel din urma dusman al oamenilor a fost palit cu un palos de foc pe Varful Cioaca Radesului. Lesul uriasului s-a prefacut intr-un lac mlastinos, singurul de acest fel din Retezat, numit Taul Spurcat.

Cand pleci pe carari de munte numeroase ca si turmele de oi pe care le intalnesti pe meleagurile cu iarba, ramai uimit de multimea de lacuri alpine, care apar pe unde nici nu te gandesti, cu fata lor de scanteietoare , de cristal in care se rasfrang culorile curcubeului.

Sunt mai bine de 70 la numar, unele sunt foarte intinse iar cand se lasa vantul dinspre culmi auzi un freamat ca al unei mari indepartate. Alte lacuri sunt mici, cu malurile rotunde si cand le privesti din departari de pe varfuri par niste margele stralucitoare risipite in iarba. Oamenii le-au mai spus si "ochiuri de munte".

Cateodata le zaresti ca pe niste cuburi de cristal, in care stralucesc razele soarelui, iar omul care iubeste frumosul le admira minute in sir.

Descoperim cu surpriza ca sunt si "tauri" gemene, cate doua, trei, cinci, zece… asa cum sunt Gemenele, Zanoagele, Galesului, dinspre rasarit de Varful Judele (Ana, Lia, Florica, Viorica, Taul Portii). Care este cel mai frumos tau ?… Nu se poate da un raspuns.

Multimea culorilor ce se amesteca pe fata lacurilor le da de fiecare data o noua fata. La fiecare popas pe care-l face drumetul privelistea se schimba, peisajul imbracand diverse culori de verzui-albastrui, peste care au fost presarate cu grija stropi aurii. Iar cand umbrele serii coboara, innegrind aproape totul, lacurile inca se mai zaresc aidoma unor ochi inlacrimati.

Dintre toate lacurile "Taul Custurii" oglindeste albastrul cerului de la cea mai mare inaltime - 2270 m.

Dupa ce ai strabatut intreg masivul in lung si lat, ti s-a intiparit atat de bine numele taurilor incat nu le vei uita niciodata: Bucura, Zanoaga, Galesul, Slaveiul, Pietrele, Taul Ghimpelui, Judele, Taul Negru, Taul Portii, Taul Stirbu, Taul Adanc, Taul dintre Brazi.

Cred ca Taul dintre Brazi este unic in Romania datorita asezarii si frumusetii lui. Mic, inconjurat de jnepeni, apoi de feerica padure de brazi.

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

9 ani de la prima expeditie integral romaneasca pe Everest Varful Everest (8.850 metri) a fost si este visul de ascensiune al oricarui alpinist. In cautarea acestui vis, foarte multi dintre ei si-au pierdut viata. Everestul face parte din Muntii Himalaya, la frontiera dintre Nepal si Tibet (China). Ii poarta numele lui Sir George Everest, un general ... DETALII
Istoria cuceririi masivului Mont Blanc - Date si fapte Denumirea masivului vine din franceza si inseamna Muntele Alb, dar trebuie sa avem in vedere si varianta italiana Monte Bianco. Mont Blanc, cunoscut si sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Alba") este cel mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest si este situat pe granita dintre ... DETALII
Constantin Lacatusu - Primul roman pe Everest Motto: "Viata unui om este mai presus decat orice munte, decat orice performanta..." (Constantin Lacatusu - alpinist) Ticu Lacatusu a vazut lumina zilei pe 21 februarie 1961, la Piatra Neamt, fiind primul roman care a cucerit Varful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995. L-a pasionat ... DETALII
Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR) Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR) a luat fiinta in data de 14 iulie 1929, in casele domnului Farm. Toma P. Ciumetti, din str. Arinoaiei nr. 51, unde s-a stabilit si sediul provizoriu al Asociatiei. Ideea a fost pornita din entuziasmul si buna vointa a unor idealisti ca Dr. ... DETALII
Istoricul Cabanei Omu Cred ca toti iubitorii de munte au auzit de Cabana Omu, din Bucegi, un adapost montan pentru cei ce vor sa fie cat mai aproape de natura, cat mai desprinsi de tehnologie si de agitatia oraselor obositoare. Ceea ce nu stiti, poate, este ca aceasta cabanuta e cladirea plasata la cea mai mare inaltime ... DETALII