Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria turismului romanesc in date

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Octombrie 2021

In anul 1785 botanistul austriac Lerchenfeld pomeneste in insemnarile sale de Kloster Skitt. I. Kleinlauf in articolul Beschreibung einiger Berge und Holhlen im Burzenland und Szekelland tiparit in revista Siebenburgische Quartalschrift aparuta in 1793 la Hermannstadt (Sibiu), vorbeste despre schit, cat si mai cu seama despre pestera in sine.

Primii care au facut drumetii in Bucegi au fost: J.A.Vaillant si Slugerul Angelescu in iulie 1839, avand drept calauze pe Stoica Voda si Ion Puiu. J. A. Vaillant descrie excursia in Bucegi in cartea La Romanie aparuta in trei volume in anul 1844.

John Paget, calator englez la 1840, vorbeste despre schit, pestera si calugari. Schur, alt calator prin muntii Bucegi la 1894 vorbeste si el despre schit. Primii romani care scriu despre schit si ne descriu amanuntit pestera Ialomitei sunt geologul Popovici-Hatzeg si inginerul I. Sangeorzan. Studiul lor apare in anul 1897. Un rol foarte important in cunoasterea Bucegilor l-au avut societatile turistice.

Societatea Carpatica Brasov infiintata la 1873, in 1881 a devenit sectia Brasov a Societatii Carpatine Ardelene-S.K.V infiintata in 1881 la Sibiu, prima societate care s-a ocupat de constructia cabanelor si marcarea potecilor. S.K.V a construit prima cabana in Bucegi in anul 1882 - cabana Malaesti, in anul 1888 a construit un adapost de piatra pe varful Omu.

Societatea Carpatina Sinaia intemeiata in anul 1893, fondata de fostul staret al manastirii Sinaia, arhimandritul Nifon, Tache Ionescu si prima sa sotie Bucura Dumbrava s.a. Societatea a functionat pana in anul 1910 si i se datoreaza deschiderea mai multor drumuri in Bucegi, amenajarea pesterii Ialomitei, constructia cabanei Omu in anul 1900.

O alta societate turistica, al carui temei de activitate porneste din Bucegi este Societatea Turistilor Romani (S.T.R.) infiintata in anul 1903 avandu-l ca presedinte pe Ferdinand, pe atunci print mostenitor, iar ca secretar general pe Al. Tzigara Samurcas. In ea se intalnesc figuri proeminente ale intelectualitatii romanesti: I. I. C. Bratianu, Vintila Bratianu, Dr. I. Cantacuzino, Dr. E. Costinescu, General Ionnescu, Dr. C. I. Istrati, Traian Lalescu, Simion Mehedinti, V. G. Mortzun,G. Munteanu-Murgoci, Emil Pangratti, V. Popovici-Hatzeg, Barbu Stirbey s.a. Societatea a publicat anuare aparute intre 1903-1915 (anuarul S.T.R.), constructia drumului la varful Omu pe valea Cerbului. Societatea Turistilor Romani a fuzionat in anul 1931 cu Turing-Clubul Romaniei (T.C.R.).

Asociatia Hanul Drumetilor - societate pe actiuni cu un capital social initial de 200.000 lei impartit in 200 de actiuni nominative de 100 lei buc. Adunarea generala preliminara, convocata de initiatori pe data de 14.09.1920 s-a tinut in casa Spiru Haret. Membrii fomdatori au fost: Bucura Dumbrava, Ioan Bianu, D. Z. Furnica, Aurel Stanescu, Sophie Bragadiru, Mihai Haret, Emanoil Bucuta, Mircea Nenitescu. Societatea a fost recunoscuta oficial la 15.03.1921.

Actul constitutiv precizeaza la art.1: "Societate de turism si pentru protectia naturii, anonima pe actiuni, necomerciala si cu scopuri exclusiv stiintifice-culturale-sportive. Sediul social era in Bucuresti str.Gen.Manu nr.7. In vara anului 1920 repara poteca Tache Ionescu. In anul 1922 repara poteca pe valea Jepilor in colaborare cu sectia Bucuresti a S.K.V. Dupa obtinerea unui teren de 1ha la Cocora, Pe stanga Ialomitei, in aprilie 1923 incepe constructia Hanului Pestera, se imprejmuieste terenul si se infiinteaza primul Parc Natural din Romania.

Pe 29.06.1925 se inaugureaza Hanul Pestera. La 10.06.1925 Societatea Hanul Drumetilor fuzioneaza cu Turing-Clubul Romaniei. Turing Club Roman infiintat in anul 1925. T.C.R construieste in 1926 casa Omu, in aprilie 1940 se hotaraste construirea noii case Pestera terminata in 18.10.1942, cea veche arzand in 12.02.1940. Sectia alpina a Bucegilor - T.C.R cu sediul in Sinaia scoate intre 1926-1928 Anuarul sectiei Bucegilor vol.1-3. Clubul Alpin Roman (C.A.R.) infiintat in 1933 construieste refugiul metalic de pe Costila.

Clubul Carpatin Roman construieste in 1937 cabana Caraiman. Asociatia Drumetilor din Muntii Ialomitei si Romaniei (A.D.M.I.R.) fondata in anul 1929, in anul 1937 construieste cabana Babele. Asociatia Hai la drum (H.L.D) infiintata in anul 1939. Toate asociatiile turistice printr-o hotarare a Consiliului de Ministri din 1948 au fost dizolvate, patrimoniul fiind trecut la O.N.T.

Articol vizualizat de 4 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Inceputurile practicarii turismului pe teritoriul Romaniei, aparitia primelor asociatii si cluburi turistice Muntii Carpati au fost strabatuti inca din timpuri foarte vechi de catre vanatori si ciobani. Vaile si padurile lor au adapostit de-a lungul vremii multi fugari din fata navalirilor dusmane sau sihastri doritori de liniste. Dar primele ascensiuni fara scop utilitar au avut loc desigur mult mai ... DETALII
Istoricul Cabanei Plaiul Foii La doar 20 de minute de mers (14 km cu auto) de orasul Zarnesti, ajungi la Cabana Plaiul Foii, la 859 de metri altitudine, punct de plecare catre multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului. Este asezata pe malul Barsei Mari, sub Gruiul Lung. Cabana asta s-a cam infipt in istoria ... DETALII
Istoricul Refugiului Grind Ca orice cabana de pe munte, si Refugiul Grind are propria istorie. Mai jos gasiti povestea unui loc atat de util montaniarzilor, situat pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la o altitudine de 1620 de metri.   Primul refugiu a fost construit in 1908 de Societatea ... DETALII
Scurt istoric al Cabanei Dochia Asezata la raspantie de poteci, intre varful Lespezi (altitudine 1807 m) si Batca Ghedeonului (1845 m), cabana Dochia ofera adapost numerosilor turisti care vin sa cutreiere masivul Ceahlau - batranul rege al Carpatilor rasariteni. Numele cabanei provine de la o stanca aflata in preajma. Legenda ... DETALII
Drumul lui Deubel (Bucegi) Cine a fost Friederich Deubel? La varsta de 88 ani, la 9 ianuarie 1933 s-a stins din viata entomologul si unul dintre membrii de onoare ai S.K.V., Friederich Deubel. Nascut la 13 ianuarie 1845, la Brasov, a manifestat, inca de mic, un interes deosebit pentru insecte, lucrarile lui de ... DETALII