Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Cabanei Babele

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 25 Septembrie 2021

Sub varful Babele, la 2206 de metri si la rascruce de drumuri, se afla una dintre cele mai populare cabane din Muntii Bucegi. Imprejurimile de pe acest platou, mai exact, Sfinxul si ciupercile de piatra numite "Babele", i-au atras pe muntomani ca un magnet, despre aceste fenomene litografice circuland numeroase legende si teorii supranaturale.

Planul de a construi o cabana pe platoul "magic" al Bucegilor apartinea Asociatiei Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (A.D.M.I.R.), mai exact, primului presedinte al acestei asociatii, doctorul Gheorghe Dumitrescu, care a condus A.D.M.I.R. intre 1929 si 1934, iar apoi a fost numit presedinte de onoare.

In aprilie 1930, la Judecatoria orasului Pucioasa (judetul Dambovita), coproprietarii terenului de pe muntele Obarsia doneaza asociatiei o suprafata de 10.109 metri patrati, la punctul "Altarul Babelor". Acesta este terenul pe care se va construi viitoarea Cabana Babele.

In primavara anului 1937 se pune prima piatra a ceea ce avea sa poarte numele de Casa Babele, urmand planul arhitectului Octav Doicescu. Membrii asociatiei au participat si ei la constructie si au urcat pe platou, cu targa sau cu spinarea, pietre pentru constructie si alte materiale.

Conducerea santierului a fost incredintata lui Emilian Iliescu, ca unul ce luase parte la elaborarea planului de constructie. Venea aici in fiecare sambata, pentru a controla calitatea executiei si pentru a aduce banii necesari platii muncitorilor.

In august 1937, presedintele de atunci al A.D.M.I.R., Ion Udriste-Olt, a venit pe platoul din Bucegi sa supervizeze personal lucrarea. O luna mai tarziu, a fost ales si primul cabanier, Gheorghe Berceanu.

Constructia a fost, initial, finantata printr-o donatie substantiala a doctorului Gheorghe Dumitrescu, presedinte onorific al A.D.M.I.R., si mai apoi de catre Uzinele Comunale Bucuresti, prin stradania si relatiile entuziastului presedinte activ al asociatiei, I. Udriste-Olt.

La 1 noiembrie 1937 Cabana Babele si-a deschis usa pentru turistii indragostiti de munte. Se dau in folosinta, pentru inceput, doua dormitoare comune la etaj, o sufragerie si bucataria de la parter. Cabana se desfasura pe trei nivele, demisol, parter si etaj. Avea o suprafata de constructie de 350 metri patrati si o inaltime de 15 metri. Arhitectul Octav Doicescu schitase 25 de incaperi, iar capacitatea de cazare ajungea la 300 de persoane.

Din ianuarie 1938, la Cabana Babele au loc cursuri de perfectionare pentru schiori, activitate care va deveni o traditie in urmatorii ani.

Insa boom-ul popularizarii va incepe odata cu ridicarea telecabinei Busteni-Babele. Inaugurata in august 1978 aceasta a fost o atractie nu numai pentru turisti, cat si pentru dictatorul Nicolae Ceausescu. Din nefericire, liderul comunist nu folosea telecabina pentru a urca pana la Cabana Babele si pentru a se bucura de peisajul superb oferit de imprejurimi, ci pentru a vana caprele negre.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 2158 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Inceputurile practicarii turismului pe teritoriul Romaniei, aparitia primelor asociatii si cluburi turistice Muntii Carpati au fost strabatuti inca din timpuri foarte vechi de catre vanatori si ciobani. Vaile si padurile lor au adapostit de-a lungul vremii multi fugari din fata navalirilor dusmane sau sihastri doritori de liniste. Dar primele ascensiuni fara scop utilitar au avut loc desigur mult mai ... DETALII
Istoricul Cabanei Postavaru (Julius Romer) Cine ajunge in Poiana Brasov, cu siguranta va ajunge si la Cabana Postavaru, pentru a se incalzi cu un ceai fierbinte sau un vin fiert, dar si pentru a savura mancaruri traditionale, ce parca au alt gust, aici la munte. Zona in care este situata Cabana Postavaru este un loc de poveste, in Masivul ... DETALII
Constantin Lacatusu - Primul roman pe Everest Motto: "Viata unui om este mai presus decat orice munte, decat orice performanta..." (Constantin Lacatusu - alpinist) Ticu Lacatusu a vazut lumina zilei pe 21 februarie 1961, la Piatra Neamt, fiind primul roman care a cucerit Varful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995. L-a pasionat ... DETALII
Clubul Alpin Roman - C.A.R. C.A.R. s-a constituit in data de 18 martie 1934 avand ca initiatori pe fondatorii "Gruparii Alpine" infiintata in 1931 in cadrul Turing Clubului Romaniei (T.C.R.). In aprilie 1933 aceasta s-a desprins din Turing Club si a continuat activitatea sa in cadrul Asociatiei Drumetilor din Muntii ... DETALII
Istoria cuceririi masivului Mont Blanc - Date si fapte Denumirea masivului vine din franceza si inseamna Muntele Alb, dar trebuie sa avem in vedere si varianta italiana Monte Bianco. Mont Blanc, cunoscut si sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Alba") este cel mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest si este situat pe granita dintre ... DETALII