Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Cabanei Malaiesti

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 23 Septembrie 2021

Urcand prin padurea tot mai rara, pe marcaj turistic cu banda albastra ce vine dinspre Rasnov, trecand de Poienile Malaiesti, dupa ce iti fortezi pasul pe o panta mai inclinata (de fapt un prag glaciar), iesi in golul alpin in frumoasa stramtoare dintre muntii de piatra ai Bucsoiului si ai Padinei Crucii.

Inca de la primii pasi prin padure ai sa simti placutul miros de foc de soba care te anunta ca te apropii de un adapost turistic. Aici ai sa gasesti cabana Malaiesti, asezata pe o morena a vaii glaciare, sub creasta zimtata a Padinei Crucii.

Multi dintre noi au trecut cel putin o data pe aici, dar ce stim despre istoricul cabanei?

Malaiesti a fost prima cabana construita in Muntii Bucegi, in 1882, de catre Asociatia Carpatina Transilvana / Siebenburgische Karpaten Verein. Initial, era un simplu adapost din lemn, situat ceva mai jos de locul unde se afla astazi cabana, la altitudinea de 1570 de metri, in zona numita "La Blide". Inceputa la 7 mai 1882, cladirea este inaugurata la 29 iulie.

In 1897 arde din temelii, fiind reconstruita un an mai tarziu, odata cu inaugurarea potecii Deubel.

In 1923, cabana este spulberata de o avalansa, pornita de pe versantii Bucsoiului. Evenimentul a pus semne de intrebare cu privire la amplasarea adapostului, astfel ca, in 1924, SKV a decis relocarea cabanei. Ramasitele vechiului adapost au fost carate 150 de metri mai sus, in golul alpin, unde s-a ridicat noua constructie.

In anii 1938-1939, cabana a fost extinsa, avand 100 de locuri in camere cu priciuri pe timp de vara si 50 pe timp de iarna, iar in 1967 a fost modernizata.

In martie 1998, constructia este din nou mistuita de flacari, ramanand in picioare doar cladirea Refugiului Salvamont, ridicat de curand. Incendiul ar fi izbucnit, se pare, de la unul din hornurile cabanei, in care s-a aprins cenusa. Cu ce sa o stingi?! Pana la sosirea ajutoarelor, cabana a ars complet.

De altfel in urmatorii ani, acest refugiu Salvamont va constitui adapost turistilor. Din fericire lucrurile nu au stat asa. S-a construit o noua cabana. Mai greu, caci in anii acestia orice adapost montan se construieste mai greu (daca se construieste). In 2007, dupa cativa ani grei, s-a dat in functiune noua cabana. Mai intai o mica anexa (iulie 2006), apoi si cladirea cea mare.

Noua cabana a avut si ea de suferit. La 23 martie 2007, suflul unei avalanse pornite tot de pe Bucsoiu distruge acoperisul acesteia. In Valea Malaiesti a ramas un strat de 50 cm de zapada grea, iar toata zona "La Blide" a fost maturata de o serie de avalanse ce au rupt trunchiuri de copaci.

Primul cabanier al Malaiestilor a fost Ioan Stanila, rasnovean nascut la 1846, fiul unui vanator de ursi. Cat timp s-a ingrijit de cabana, l-a insotit pe botanistul Francisc Josef Rainer in expeditiile sale prin Muntii Bucegi. Fiii acestuia, Alexe, Ion si Gheorghe, vor fi si ei cabanieri la Malaiesti.

Ioan Stanila a murit pe 7 august 1910, intr-un accident de munte. A plecat din cabana, urcand valcelul din fata adapostului, pana pe Bucsoiu, unde s-a prabusit intr-o prapastie, cautand flori de colt. Probabil de aici vine si numele festivalului folk "Floare de Colt", organizat ani de-a randul de actualul cabanier, Ion Adamuta.

Astazi cabana poate caza 100 de persoane, in camere cu 3, 4, 6, 9 si 14 paturi, pentru numai 30 de lei/persoana. Si, desi esti in creierii muntilor, poti manca o supa sau o ciorba calda pregatita ca la carte de familia Adamuta sau poti bea o bere rece carata pe drumurile intortocheate de munte, de cai vigurosi, tocmai din Busteni sau din Brasov.

Daca aveti alte ganduri, ar trebui sa stiti ca este strict interzis accesul cu orice mijloc de transport motorizat si ascultatul manelelor! Seara, electricitatea este asigurata pana la ora 22:00 de un generator, iar dupa aceasta ora, lumina vine de la focurile de tabara, in jurul carora muntomanii se aduna si canta la chitara.

Sursa: cabanamalaiesti.ro, alpinet.org, adevarul.ro

Articol vizualizat de 1065 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoricul Refugiului Grind Ca orice cabana de pe munte, si Refugiul Grind are propria istorie. Mai jos gasiti povestea unui loc atat de util montaniarzilor, situat pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la o altitudine de 1620 de metri.   Primul refugiu a fost construit in 1908 de Societatea ... DETALII
Asociatia Turistica Hanul Drumetilor Asociatia Hanul Drumetilor - societate pe actiuni cu un capital social initial de 200.000 lei impartit in 200 de actiuni nominative de 100 lei buc. Adunarea generala preliminara, convocata de initiatori pe data de 14.09.1920 s-a tinut in casa Spiru Haret. Membrii fomdatori au fost: Bucura Dumbrava ... DETALII
Primele asociatii si cluburi de turism din Romania Primele incercari de a organiza activitatea turistica in tara noastra dateaza inca din secolul XIX. Din initiativa privata au aparut o serie de asociatii, organizatii sau societati, cluburi etc. care desfasurau o activitate turistica pe arealele geografice posibil de abordat, cautand sa atraga in ... DETALII
Istoricul Cabanei Diham Vechea cabana a fost construita in anul 1934 de catre Clubul German de Ski din Bucuresti. In decembrie 2002 un incendiu inexplicabil a mistuit pana la temelii cele doua cabane de la Diham - cea mica, batrana de un veac - si cea noua, moderna, ridicata de sotii Maria si Gheorghe Bordea, Oara si ... DETALII
Istoricul Cabanei Negoiu Cea dintai "Cabana Negoiu" a fost construita in anul 1881 de catre Societatea Carpatina Transilvaneana (S.K.V.) din Sibiu si inaugurata la 10 septembrie acelasi an, fiind una din primele cabane aparute in Carpatii nostri. Ea a constituit baza pentru urcarea pe Varful Negoiu. Tocmai de ... DETALII