Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Cabanei Pestera

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Octombrie 2021

Asociatia Turistica Hanul Drumetilor, grupare creata in 1921 de cativa fosti membri ai STR (Societatea Turistilor Romani), incepe in mai 1923, constructia unei cabane pe valea superioara a Ialomitei, in Poiana Crucii, la poalele muntelui Cocora, in imediata apropiere a Cheilor si Pesterii Ialomitei.

Lucrarile au mers repede, astfel incat pe 21 septembrie acelasi an are loc inaugurarea adapostului, botezat Casa Pestera, in prezenta a peste 60 de iubitori de munte.

Asociatia se va transforma, in 1926, in Turing-Clubul Romaniei (TCR) preluand si patrimoniul, inclusiv Casa Pestera. Printre cabanierii perioadei de inceput se numara si Nicolae Butmaloiu sau Mos Butmaloi, primul cabanier roman din Bucegi si vestita calauza a primilor "bucegisti".

Intre 1924 si 1925, cabana a fost extinsa si reamenajata, intrucat numarul turistilor in zona crescuse semnificativ si constructia initiala devenise neincapatoare, mai ales pe timpul verii. La noua inaugurare din 29 iunie 1925 au participat peste 200 de oameni.

Pana in 1930, cabana situata la 1600 de metri altitudine avea cinci camere la parter si trei la mansarda, o sala de mese cu bibiloteca si muzeu in formare, bucatarie, pivnita si camera pentru ingrijitor. Intr-un alt corp al Casei Pestera se afla un grajd pentru vaci, un atelier, o camera speciala pentru fotografie si o camera destinata gazduirii calauzelor.

Turing-Clubul Romaniei dorea, in 1930, sa mareasca suprafata cladirii si sa-i aduca imbunatatiri in ceea ce priveste confortul turistilor, prin bransarea la electricitate si apa, dar si prin construirea unor toalete, dar lipsa banilor a intarziat foarte mult acest demers.

In februarie 1940, Casa Pestera, realizata in mare parte din lemn, a fost distrusa de un incendiu. Insa TCR-ul s-a organizat rapid, iar in aprilie 1940 a inceput constructia unei noi cabane, pe acelasi amplasament. Noul adapost avea parterul din piatra si etajul din lemn.

Cabana va rezista, in aceasta forma, pana in septembrie 1970, cand va fi din nou mistuita de flacari.

Urmatorii opt ani, casa de adapost functioneaza in patru baraci construite langa ruinele vechii cabane. Continuitatea este asigurata prin eforturile unui alt cabanier inimos, Nicolae Soric, sau nea Nelu cum ii spun prietenii, din Rasnov.

In 1974 incepe constructia actualului hotel, inaugurarea avand loc la 31 decembrie 1978. Desi mult mai incapator si cu un grad sporit de confort, hotelul, prevazut cu 9 etaje, este departe de echilibrul si perfecta integrare in peisaj a cladirii realizate de Turing-Clubul Romaniei in 1940.

In 1998, hotelul a fost cumparat de catre SC Romcif SA Fieni. Dupa o serie de reparatii, acesta a reintrat in circuitul turistic si a fost clasificat la trei stele.

Cinci ani mai tarziu, hotelul este vandut SC Grup Industrial Alca SRL, firma detinuta de familia Calcan (Valentin Gigel & Diana Ioana). In 2004, sunt aduse modificari semnificative, cu scopul de a atrage turistii: piscina, sauna, centru de fitness, cazi cu hidromasaj, Wi-Fi.

In 2012, hotelul Pestera a fost implicat intr-un scandal politic de proportii. Senatorul social-democrat Valentin Calcan, unul dintre cei mai bogati parlamentari, infiintase o sectie de votare chiar in incinta cladirii, cica la solicitarea staretului schitului si a calugarilor Manastirii Pestera Ialomitei din Moroieni.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 1654 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Horia Colibasanu - Primul roman pe K2 Motto: "E un munte care nu iarta. Daca ai cea mai mica lacuna tehnica sau de sanatate, ai mari sanse sa nu te mai intorci acasa." (Horia Colibasanu, alpinist) Poreclit de alpinisti "Muntele Salbatic", K2 (8.611 m) este cel de-al doilea varf al lumii, ca inaltime, dupa ... DETALII
Istoricul Cabanei Fantanele Situata pe piciorul nordic al Ceahlaului, in Poiana Fantanilor, la 1220 metri altitudine, Cabana Fantanele (numita pe vremuri "7 Noiembrie") este una dintre cele mai frumoase cabane montane din lantul carpatic. In acelasi timp este un apreciat loc de popas, la jumatatea drumului spre ... DETALII
S.K.V. - Siebenburgische Karpathen Verein, Societatea Turistilor din Romania, Turing-Clubul Romaniei Motto: "Calatoria este, de fapt, cel mai puternic mijloc de a te instrui si de a fi folos tarii, cu conditiunea insa sa fii pregatit prin cunostinte generale solide, sa stii sa observi si sa stii ce vrei." (Constantin I. Istrati) S.K.V. - Siebenburgische Karpathen Verein In ... DETALII
Primele asociatii si cluburi de turism din Romania Primele incercari de a organiza activitatea turistica in tara noastra dateaza inca din secolul XIX. Din initiativa privata au aparut o serie de asociatii, organizatii sau societati, cluburi etc. care desfasurau o activitate turistica pe arealele geografice posibil de abordat, cautand sa atraga in ... DETALII
Istoricul Cabanei Caraiman La o distanta de cateva sute de metri de Cabana Babele, la 2025 de metri altitudine pe versantul prahovean al Muntilor Bucegi, in caldarea Vaii Caraimanului, se gaseste o cabana montana care, desi nu mai este, oficial, in circuitul turistic, este deschisa vizitatorilor si ramane o atractie pentru ... DETALII