Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Cabanei Pietrele

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 24 Septembrie 2021

Prima asezare turistica pe Valea Petrele a fost o casa de adapost si vanatoare, in locul acum denumit, dupa vechii turisti, "CASA VECHE", iar dupa unii autori de ghiduri turistice ale Retezatului, aceasta poiana a fost rebotezata ca "Poiana Soarelui".

Asezata la o altitudine de 1550 m, casa de adapost "Pietrele" era construita din lemn pe o fundatie de piatra, urmele fundatiei se mai pot vedea si in zilele noastre primavara, imediat dupa topirea zapezii si toamna tarziu cand vegetatia dispare. A fost construita cu doua incaperi si cu un pridvor orientat spre est, de unde se putea admira culmea ce pleaca din Varful Mare si Galesul.

Proprietate a grofului Ocskay, care era si proprietarul acestor meleaguri, inainte de actul nationalizarii din 1947, casa de adapost a fost mistuita de un incendiu in primavara anului 1931. In acelasi an, toamna, incepe construirea unei alte case de adapost si vanatoare, de data aceasta mai jos la o altitudine de 1480 m, pe platforma din aval de actuala cabana Pietrele si la aproximativ 200 m de intrarea in zona Parcului National Retezat, marcat printr-o poarta de intrare in parc. De data aceasta este construita cu parterul din piatra si un etaj din lemn, pozitionata cu vederea spre sud si cu perspectiva zonei nordice a Retezatului, putandu-se admira de aici cele patru vai si culmi: ale Galesului, ale Vaii Rele, ale Pietrelor si ale Stanisoarei.

Constructia este terminata in anul 1933 si data in folosinta ca o cabana de vanatoare, angajata fiind aici ca ingrijitoare si totodata ca paznic de vanatoare MARIA MAGDALENA HAMZU, din Campul lui Neag. Niste ziaristi francezi de turism au numit-o "Craiasa Retezatului". A fost chiar ghidul unei vanatori regale, purtandu-l pe regele-copil Mihai pe umeri.

Dintr-o neglijenta a celor ce frecventau aceasta cabana, in iarna anului 1934 este mistuita si aceasta de flacari, ruinele ei putand fi vazute si astazi la intrarea in complexul de cabane "Pietrele" pe locul unde o potecuta urca spre asa-zisul loc de campare a actualei cabane Pietrele (acel loc de la intrarea in complexul de cabane, nu cel de langa apa).

In acei ani, iau fiinta in tara noastra asociatii turistice ca: S.K.V., A.D.M.I.R., T.C.R., cu sediile: Sibiu, Brasov, Bucuresti si prin grija celui din urma, T.C.R. filiala Deva, avand pe atunci ca presedinte pe dl. Nicolae Dinu si cu sprijinul grofului Ocskay, care doneaza terenul respectiv T.C.R. - ului, incepe, in primavara anului 1934, construirea actualei cabane Pietrele, impropriu numita asa, intrucat asezarea ei este pe Valea Stanisoara, in amonte cu cca. 500 m de confluenta acestei vai cu Valea Pietrele. Este data in functie in vara anulul 1935, cu denumirea de Casa T.C.R. Pietrele.

Astazi nu mai este deservita de legendara cabaniera si cunoscatoare a Retezatului, Maria Magdalena Hamza, ajutata fiind in lunile de vara de nana Tia, o femeie din satul Pestera, ai carei urmasi pot fi intalniti si azi pe potecile Retezatului.

Construita in intregime din lemn, avea la parter o bucatarie, un hol si trei camere. Din hol urca o scara la etaj, unde de o parte si alta a unui coridor plasat la mijloc, pe toata lungimea cabanei, erau construite 6+6 camere cu luminatoare pe acoperis si dotate cu 3 sau 4 paturi fiecare.

Totalul capacitatii de cazare in timpul verii era de 50-60 persoane, iar in timpul iernii doar de 20 locuri in dormitoarele de la parter, care erau dotate cu sobe de incalzit.

Desi corpul principal al cabanei a fost distrus de un incendiu in ianuarie 2007, Vila Stanisoara si casutele se pot folosi. 

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Asociatia Turistica Hanul Drumetilor Asociatia Hanul Drumetilor - societate pe actiuni cu un capital social initial de 200.000 lei impartit in 200 de actiuni nominative de 100 lei buc. Adunarea generala preliminara, convocata de initiatori pe data de 14.09.1920 s-a tinut in casa Spiru Haret. Membrii fomdatori au fost: Bucura Dumbrava ... DETALII
Clubul Alpin Roman - C.A.R. C.A.R. s-a constituit in data de 18 martie 1934 avand ca initiatori pe fondatorii "Gruparii Alpine" infiintata in 1931 in cadrul Turing Clubului Romaniei (T.C.R.). In aprilie 1933 aceasta s-a desprins din Turing Club si a continuat activitatea sa in cadrul Asociatiei Drumetilor din Muntii ... DETALII
Istoria turismului romanesc in date In anul 1785 botanistul austriac Lerchenfeld pomeneste in insemnarile sale de Kloster Skitt. I. Kleinlauf in articolul Beschreibung einiger Berge und Holhlen im Burzenland und Szekelland tiparit in revista Siebenburgische Quartalschrift aparuta in 1793 la Hermannstadt (Sibiu), vorbeste despre ... DETALII
Romani pe optmiari. Romani decedati in Himalaya Motto: "Nu poti sa mergi toata viata pe optmiari. Sunt mari mancatori de energie, de timp si de bani." (Constantin Lacatusu, alpinist roman) Istoria alpinismului romanesc de mare altitudine este, practic, inexistenta inainte de 1989. Conditiile dificile legate de obtinerea actelor ... DETALII
9 ani de la prima expeditie integral romaneasca pe Everest Varful Everest (8.850 metri) a fost si este visul de ascensiune al oricarui alpinist. In cautarea acestui vis, foarte multi dintre ei si-au pierdut viata. Everestul face parte din Muntii Himalaya, la frontiera dintre Nepal si Tibet (China). Ii poarta numele lui Sir George Everest, un general ... DETALII