Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Primele asociatii si cluburi de turism din Romania

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Octombrie 2021

Primele incercari de a organiza activitatea turistica in tara noastra dateaza inca din secolul XIX. Din initiativa privata au aparut o serie de asociatii, organizatii sau societati, cluburi etc. care desfasurau o activitate turistica pe arealele geografice posibil de abordat, cautand sa atraga in miscarea turistica si paturile sociale cu posibilitati de a sponsoriza amenajarea unor obiective de baza materiala turistica.

Asociatiile si organizatiile de turism din Romania si-au desfasurat activitatea inainte de primul razboi mondial si in perioada celor doua razboaie. Preocuparea acestor asociatii s-a indreptat spre construirea de cabane si case de adapost in munti, spre amenajari de drumuri, poteci, marcaje, precum si spre organizarea de cursuri de schi, publicarea de monografii turistice, de almanahuri, ghiduri, harti etc.

Printre primele societati care au urmarit dezvoltarea turismului in zonele montane mentionam:

In august 1873 se forma la Brasov Asociatia Alpina a Transilvaniei (Siebenburgische Alpen Verein in Kronstadt), cea care poate fi considerata astfel prima societate de turism din Romania, avand ca scop cercetarea Carpatilor, ameliorarea cailor de comunicatie si de acces, organizarea de excursii in zonele montane. Aceasta grupare turistica a activat pana in anul 1881, cand a fuzionat cu S.K.V. din Sibiu, devenind filiala brasoveana a acesteia.

In 1875, ia fiinta la Bucuresti Societatea Geografica Romana, ale carei principale realizari au fost: "Buletinul Societatii geografice romane" (1876-1943), care a publicat si numeroase descrieri de calatorie, expeditii geografice, turism, precum si "Marele dictionar geografic al Romaniei" (1898-1902), cu un bogat material informativ.

Societatea Carpatina Ardeleana a Turistilor (Erdely Karpat Turista Egyesulet), cea mai veche asociatie a turistilor maghiari din Transilvania, a fost fondata in 1891 la Cluj, cu o bogata activitate: circa 20 de cabane si refugii montane - Cheile Turzii, Faget-Cluj, Capoaia-Zarand, Izvoare-Gutai, Piatra Singuratica-Haghimas etc. A publicat revista de turism "Erdely" (Ardealul), 1904-1940.

In 1892, a fost infiintata prima organizatie turistica din Banat, care s-a numit Societatea Carpatina Banateana. De numele acestei societati se leaga si editarea, in 1894, a primului ghid turistic intitulat "Calauza turistica a Banatului" de Veber Antal, precum si a primei reviste turistice, in 1895, sub denumirea "Turismul Banatean" care, dupa doi ani, se transforma in primul ziar sportiv al Banatului - "Sportul Banatean". In 1948, societatea este desfiintata, iar averea nationalizata. Dupa revolutia din '89, a fost reconstituita ca persoana juridica non-profit. Obiectivul ei principal are in vedere revigorarea turismului montan banatean.

Se infiinteaza in martie 1893, la Sinaia, Societatea Carpatina Sinaia, cea mai veche forma de turism organizat din vechea Romanie, rezultat al istoricului V. A. Urechia, omului politic Tache Ionescu, arhimandritului Nifon al Sinaiei si altor amatori de "bucegism", din marea si mica bucuresteana si sinaiata a vremii; aici si-au facut ucenicia viitorii animatori ai turismului romanesc: Nicolae Bogdan, Mihai-Gold Haret, fratii Alceu si Nestor Urechia, Bucura Dumbrava etc. In programul acestei societati se inscriu deschiderea si amenajarea Pesterii Ialomitei, amenajarea potecii de pe Valea Jepilor-Bucegi (1895), construirea primelor case de adapost cu paznic, din Bucegi: Casa Omul (1908-1913) si Casa Caraiman (1907-1916). Societatea Carpatina Sinaia si-a incetat activitatea in anul 1913.

Societatea Turistilor Romani (1903-1916) a avut ca membri personalitati ale vietii culturale si politice din acea vreme: Gheorghe Munteanu-Murgoci, Ludovic Mrazec, Simion Mehedinti, Alexandru Tzigara-Samurcas, Grigore Antipa, Alexandru Vlahuta, P. P. Carp, I. I. C. Bratianu, dr. I. Cantacuzino, Tache Ionescu, Ion Pillat, P. Stirbei, Spiru Haret, Alexandru Davilla etc. Urmand exemplul S.K.V. (Societatea Carpatina Transilvaneana) membrii din comitetul de conducere al S.T.R. au infiintat sectiuni in localitatile de pe intregul teritoriu al tarii - Iasi, Turnu Severin, Ploiesti, Tg. Jiu, Bacau, Campulung Muscel. Cele mai importante realizari: constructia casei "Grindu" din Piatra Craiului, a unei cabane pe muntele Negoiu si publicarea unui anuar. Aceasta societate a constituit prima pepiniera de turisti iubitori ai muntelui: Nicolae Bogdan, dr. Alceu Urechia, Bucura Dumbrava, Mihai Haret, Emanoil Bucuta si altii, care au devenit apoi ctitorii viitoarei asociatii dupa razboi - Hanul Drumetilor, cu scopul de a organiza si dezvolta "turismul pe jos" sau "drumetia" - singura in masura sa fie accesibila tuturor paturilor sociale.

In Transilvania, printre organizatiile turistice private, o activitate remarcabila a desfasurat Asociatia Carpatina Transilvania (Siebenburgische Karpathen Verein - S.K.V.), fondata in anul 1880 la Sibiu, dupa modelul si la imboldul DOeA - Asociatia Alpina Germano-Austriaca, fiind astfel cel mai vechi club al turistilor din Romania, in functiune. Aceasta isi propunea ca obiectiv cultivarea spiritului turistic, facand cunoscute si accesibile populatiei orasenesti frumusetile naturale ale Carpatilor. Activitatea asociatiei s-a orientat spre muntii Fagarasului, Cibinului, Sebesului, largindu-se treptat si spre Piatra Craiului, Bucegi, Parang, Caliman si Rodna.

In anul 1920, asociatia numara 4.456 de membri cotizanti, care au contribuit la dezvoltarea turismului montan prin organizarea de excursii, scoli de calauze, posturi de prim-ajutor, amenajarea cailor de acces si marcarea potecilor, totalizand circa 700 km. S.K.V. a construit case de adapost in zonele montane. Pe linie de propaganda turistica, asociatia a editat brosuri, harti, carti postale ilustrate si un anuar - "Jahrbuch fur Siebenburgische Karpathen Verein", in care s-au publicat descrieri de excursii, fotografii inedite, dari de seama ale asociatiei.

Dupa o functionare neintrerupta de 64 de ani, in 1945 S.K.V. a fost scos in afara legii iar cabanele sale au fost nationalizate si exploatate ulterior de ONT.

Asociatia este reinviata de catre vechi membri S.K.V., dupa razboi, pe pamant german si devine Sectia Carpati in cadrul DAV (Clubul Alpin German). Din initiativa acestei Asociatii, impreuna cu Forumul Democrat German din Romania, este exprimata ideea reinfiintarii S.K.V. in Romania, fapt ce are loc in 1996 la Sibiu. In prezent, S.K.V. are 270 de membri care activeaza in cadrul a 5 Sectiuni: Sibiu, Brasov, Sighisoara, Cluj si Sebes.

Societate pe actiuni infiintata in martie 1921, Hanul Drumetilor a avut ca membrii fondatori pe: Bucura Dumbrava, Ioan Bianu, D. Z. Furnica, Aurel Stanescu, Sophie Bragadiru, Mihai Haret, Emanoil Bucuta, Mircea Nenitescu. In vara anului 1920 repara poteca Tache Ionescu, in 1922 repara poteca pe valea Jepilor in colaborare cu sectia Bucuresti a S.K.V., iar in 1923 a ridicat Casa Pestera la poalele muntelui Cocora, in imediata apropiere a Cheilor si Pesterii Ialomitei. La 10 iunie 1925 Societatea Hanul Drumetilor fuzioneaza cu Turing-Clubul Romaniei.

In anul 1926 a luat fiinta societatea Turing-Clubul Romaniei (T.C.R.) preluand patrimoniul Hanului Drumetilor si adoptand, inca de la constituire, sloganul: "Prin turism la cunoasterea si iubirea Romaniei". T.C.R. a cunoscut o dezvoltare intensa, mai ales dupa anul 1925 cand prin inglobarea treptata si a altor asociatii de turism din Muntenia si prin aderarea de numerosi membri, Turing-Clubul Romaniei a devenit cea mai puternica asociatie de turism din tara.

Activitatea ei s-a extins si in Transilvania, unde activa cunoscuta asociatie de turism Fratia Munteana, intemeiata la Cluj, in 1921, de renumitul speolog Emil Racovita, cu scopul de a cultiva dragostea pentru natura salbatica a muntilor si de a organiza excursii in masivele muntoase.

Asociatia Fratia Munteana a fost inglobata in anul 1935 in Turing-Clubul Romaniei, in cadrul caruia au luat fiinta o serie de sectiuni: Muntii Apuseni, Retezatul (1933) cu sediul la Deva, Maramures (1934) cu sediul la Sighet, Arad (1936) cu sediul la Arad, Satu Mare (1936), Muntii Fagaras (1938) cu sediul la Sibiu, Sectiunea Alpina a Bucegilor (1938) cu sediul la Sinaia.

In preocuparile T.C.R. intrau organizarea de excursii colective, cursuri si competitii de schi, conferinte de propaganda turistica, serbari, amenajari de drumuri si poteci turistice - dintre care doua treimi in Muntii Transilvaniei - constructia de case de adapost cu precadere in zonele muntoase izolate (Bucegi - 2; Garbova - 1; Cristianu Mare - 1; Retezat si Valcan - 4; Muntii Apuseni - 5; Tara Oasului - 1; Maramures - 1; Rarau - 1).

Traditia turismului montan in Romania a fost continuata si sustinuta si de catre alte grupari turistice:

- Cercul Excursionistilor a fost prima asociatie turistica din Bucuresti, infiintata la 1 ianuarie 1891 si care, conform Statutului, isi propunea "ca mijloc de locomotie se adopta piciorul";

- Societatea de Gimnastica, Sport si Muzica (S.G.S.M.), se intemeiaza in noiembrie 1902, la Iasi, initiata de un grup de intelectuali ieseni, amatori de educatie fizica, sporturi, muzica si drumetie, printre care: ing. Bals, pictorul Em. Bardassare, prof. univ. Paul Bujor, prof. univ. C. Meissner, av. V. Negruzzi, av. V. Teodoreanu, general dr. Vicol, G. Virnav-Liteanu si altii; printre principalii activisti mentionam si pe gazetarul Gh. Panu, prof. univ. Neculai Macarovici, dr. Dimitrie Cadere, I. V. Prejba, av. Nic. Macarescu etc. Societatea a promovat si sustinut organizarea excursiilor scolare, in fiecare an, in jurul Iasilor. Se vizitau, in primul rand, Dealul Repedea (rezervatie naturala) si masivul paduros de la Barnova. Comitetul de conducere al societatii a hotarat, mai apoi, sa se faca excursii, in fiecare vara, pe Ceahlau. Momentul lor era de obicei pe 6 august, de "Ziua Muntelui", o traditie pe care si astazi locuitorii satelor din imprejurimi o pastreaza. Realizari turistice: doua refugii succesive, apoi casa de adapost Dochia-Ceahlau (1912-1914), cea dintai constructie montana din beton armat, din tara noastra; cel dintai ghid turistic modern pentru masivul Ceahlau: "Calauza Ceahlaului", precum si cele dintai marcaje turistice din Ceahlau (1931-1932);

- Societatea de gimnastica si sport "Nicolae Balcescu", constituita la Braila, in 1905, din indemnul prof. Radu S. Corbu, avand ca scop "a intari si dezvolta fizicul prin exercitii de gimnastica, tir si orice alte sporturi; a dezvolta spiritul de camaraderie; petreceri sportive pentru membrii si familiile acestora etc.";

- Asociatia "Prietenii Naturii", infiintata in 1919, a avut 15 filiale pe tot cuprinsul tarii. Desi asociatia a desfasurat o activitate prodigioasa pentru promovarea turismului in randul populatiei, s-a dizolvat in 1924; activitatea ei, impreuna cu a filialelor sale a fost preluata de Asociatia sportiva "Staruinta";

- Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti/Iubiti (!?) ai Romaniei (A.D.M.I.R.), fondata in iulie 1929, si-a desfasurat activitatea in Muntii Bucegi, Piatra Craiului, Fagarasului, Iezer-Papusa, avand patru sectii cu sediile in Ploiesti, Pitesti, Campulung-Muscel si Fagaras. Ideea a fost pornita din entuziasmul si buna vointa unor idealisti ca d-nii Dr. Gh. Dumitrescu, Ing. Ion Nistorescu, Farm. T. Ciumetti, Gh. Mihailescu. A.D.M.I.R. a construit cinci case de adapost in Muntii Bucegi, Piatra Craiului, Iezer-Papusa si pe versantul sudic al Fagarasului; totodata a trasat 337 km de marcaje, distribuiti astfel pe masivi: 155 km in Fagaras, 107 km in Piatra Craiului si 75 km in Iezer-Batrana-Papusa si regiunile invecinate;

- Asociatia Turistica "Romania Pitoreasca" (A.T.R.P.), constituita in Bucuresti la 21 mai 1930, a realizat marcajele pe numeroasele poteci in Muntii Ciucas si Penteleu, a construit cabana Ciucas, a tiparit un an revista Romania Pitoreasca si apoi Buletinul Romania Pitoreasca;

- Grupul Alpin Brav, transformat in 1937 in Clubul Carpatin Roman, a fost infiintat de cativa elevi de la liceul Mihail Viteazul, capatand personalitate juridica la 18 martie 1936. Acesta a construit cabana Brav, devenita Caraiman;

- Asociatia "Muntii nostri", cu sediul in Poiana Sibiului, si-a desfasurat activitatea in Muntii Lotrului si Sebesului, construind trei case de adapost in aceste masive;

- Clubul Alpin Roman (C.A.R.), constituit in 18 martie 1934, din initiativa unui grup ce se intitula "Gruparea alpina", s-a ocupat cu precadere de ascensiunile grele in munti, a realizat marcajele pe o serie de poteci pe versantul sudic al Bucegilor, a construit Refugiul Costila, in 1938, si Caminul Alpin, in 1939, pentru odihna alpinistilor la un pret accesibil, a cumparat in 1947 un spatiu in Bucuresti (Bd. Elisabeta 15) pentru sediul Clubului, a tiparit pana in 1937 Buletinul Alpin, iar in 1938-1940 Buletinul Clubului Alpin Roman, a organizat prima scoala de tehnica moderna in cataratura alpina. Aceasta rodnica activitate a fost intrerupta prin actul samavolnic al autoritatilor comuniste din 1948, dar C.A.R. a renascut in 1990 la indemnul lui Niculae Baticu;

- Clubul Turistic Banatean, fondat la 16 martie 1935, cu sediul in Caransebes, asociatie romana turistica, sportiva si educativa care avea se editeze o revista de turism si sa construiasca Monumentul turismului la Ruschita, in 1936;

- Asociatia "Hai la drum!" (H.L.D.), cu sediul in Capitala, si-a propus sa propage ideea turismului activ in toate mediile sociale si a editat Buletinul "Hai la drum!". Conform actului constitutiv semnat la 28 iunie 1939 asociatia avea 37 de membri si era condusa de Emilian Iliescu. Cei mai activi membri au fost: Noni Diaconescu, Florin Marinescu, Ionel Aldea, Emilian Iliescu, Ioan Stoian, Ion Dumitrescu, Octavian Tuhai;

- Asociatia Piatra Craiului a fost creatia unui pensionar militar. A inchiriat de la calugari cabanele "Decebal" si "Bucegi", din apropierea pesterii Ialomitei.

Toate aceste asociatii au fost dizolvate prin hotararea Consiliului de Ministri din 11 iunie 1948, iar patrimoniul acestora a trecut la Oficiul National de Turism (O.N.T.). Trebuie precizat ca Romania a fost singura tara din blocul sovietic ce a dizolvat gruparile de turism-alpinism.

Articol semnat de IULIAN NICA 

Articol vizualizat de 9 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Remember Cabana Arpas sau Fata Padurii La 600 de metri altitudine, Valea Arpasului adaposteste Cabana Arpas, incadrand-o intre salbaticia muchiilor Albotei si pitorescul celei a Taratei. Explicatia construirii acestei cladiri, in padure, in acest loc, trebuie cautata in secolul XIX. In 1827, s-a construit o fabrica de sticla in Valea ... DETALII
Istoricul Cabanei Podragu Este cabana din Muntii Fagaras situata la cea mai mare altitudine, 2136 de metri, pe versantul nordic, in caldarea glaciara a Vaii Podragului, langa lacul cu acelasi nume. Este vizitata de turistii care parcurg traseul de creasta, sau de cei care urca aici pentru a se bucura de frumusetea ... DETALII
Istoricul Cabanei Diham Vechea cabana a fost construita in anul 1934 de catre Clubul German de Ski din Bucuresti. In decembrie 2002 un incendiu inexplicabil a mistuit pana la temelii cele doua cabane de la Diham - cea mica, batrana de un veac - si cea noua, moderna, ridicata de sotii Maria si Gheorghe Bordea, Oara si ... DETALII
Clubul Alpin Roman - C.A.R. C.A.R. s-a constituit in data de 18 martie 1934 avand ca initiatori pe fondatorii "Gruparii Alpine" infiintata in 1931 in cadrul Turing Clubului Romaniei (T.C.R.). In aprilie 1933 aceasta s-a desprins din Turing Club si a continuat activitatea sa in cadrul Asociatiei Drumetilor din Muntii ... DETALII
9 ani de la prima expeditie integral romaneasca pe Everest Varful Everest (8.850 metri) a fost si este visul de ascensiune al oricarui alpinist. In cautarea acestui vis, foarte multi dintre ei si-au pierdut viata. Everestul face parte din Muntii Himalaya, la frontiera dintre Nepal si Tibet (China). Ii poarta numele lui Sir George Everest, un general ... DETALII