Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR)

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 21 Februarie 2019

Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR) a luat fiinta in data de 14 iulie 1929, in casele domnului Farm. Toma P. Ciumetti, din str. Arinoaiei nr. 51, unde s-a stabilit si sediul provizoriu al Asociatiei. Ideea a fost pornita din entuziasmul si buna vointa a unor idealisti ca Dr. Gh. Dumitrescu, Ing. Ion Nistorescu, Farm. T. Ciumetti, Gh. Mihailescu.

In data de 13 februarie 1930, la Tribunalul Ilfov, ADMIR obtine personalitatea juridica.

La 25 iunie 1931 se constituie, la Campina, prima filiala a Asociatiei, desfiintata insa la 15 iunie 1932 pentru lipsa de activitate.

In septembrie 1931 se pun bazele sectiei Campulung-Muscel care a pornit la realizarea unui program de la inceput vast si azi are mandria de a fi contribuit la patrimoniul general al Asociatiei cu: Casa Radu Negru, Casa Voina (mai tarziu Vlaicu Voda), Refugiul Vacarea, Refugiul Zanoaga (ars mai tarziu) si Casa de piatra P. Catzian, de la Lacul Iezer, visul de ani al schiorilor din regiune.

La un an dupa infiintarea sectiei Campulung, la 25 septembrie 1932, se inaugureaza Casa ADMIR Radu Negru - ridicata cu mari eforturi pe locul fostei case de piatra a S.T.R. Lucrarile de amenajare incepute in septembrie 1931 sunt finalizate cu multa greutate din cauza asezarii izolate a cabanei. Cateva zile insa dupa inaugurare, la 3 octombrie, cabanei este vandalizata, mobilierul distrus, usile si ferestrele scoase din functiune. Abia in 1933 Casa Radu Negru va fi fost din nou pusa la punct si data in grija unui paznic permanent.

In mai 1933 apare primul numar (1-2) al Buletinui Alpin, revista de alpinism si drumetie de munte, infiintata de Asociatia ADMIR in scopul propagarii, prin scris, a frumusetilor alpine ale muntilor nostri. Prin tinuta sa tehnica si redactionala, mentinuta si perfectionata in decursul anilor, Buletinul Alpin se claseaza printre putinele reviste de specialitate ce apar in Europa (vreo 3-4) si care se bucura nu numai de un material mai bogat dar si de mijloace financiare infinit superioare. Cele patru numere ale anului 1933 apar sub egida Asociatiei ADMIR; apoi revista a fost trecuta cu titlu provizoriu sub ingrijirea Clubului Alpin Roman (CAR), revenind din nou sub conducerea ADMIR-ului in 1938.

La 29 aprilie 1934 are loc adunarea generala ordinara a Asociatiei, in cadrul careia Ion Udriste-Olt este ales presedinte iar Gh. Dumitrescu devine membru de onoare al Asociatiei ADMIR.

In 15 septembrie 1934 se infiinteaza sectia ADMIR Ploiesti, cu teren de activitate Bucegii. Datorita eforturilor domnului Em. Colgeag - intemeietorul si primul ei conducator - aceasta sectie avea sa prospereze neincetat, reusind sa colaboreze cu centrala la ridicarea Casei Babele.

La 31 martie 1935 se pun bazele sectiei ADMIR Bucuresti, din nevoia de a se da unui organism separat toate preocuparile de detaliu, Comitetul Central ramanand sa se ocupe de marile probleme ale Asociatiei. Sectia Bucuresti a avut un foarte frumos program de realizari, contribuind cu lucrari pe teren si cu sume de bani la infaptuirea programului general al Asociatiei. Din motive de ordin administrativ, aceasta sectiune a fost desfiintata la 8 Mai 1938.

Ca urmare a infiintarii Federatiei Societatilor de Turism din Romania (F.S.T.R.), Asociatia ADMIR se afiliaza la aceasta noua structura turistica in aprilie 1935.

La 2 mai 1936 se infiinteaza, la Pitesti, cea de a treia sectie ADMIR, in urma staruintelor depuse de Natalia Udriste si Alexandrina Mircea. Casa Vlad Tepes, de la Cumpana, casele actualmente in constructie si in proiect la O.N.T. de la Piscul Negru, Lacul Caltun si Caldarea Negoiului, contributia de munca la trasarea de kilometri de marcaje pe versantul sudic al Fagarasilor si chiar hotelul turistic pe care O.N.T. il construieste la Cumpana, se datoreste initiativei energice a conducatorilor acestei sectii, Prof. Alexandrina Mircea, Ing. Stan Bacanu si alti colaboratori.

In data de 20 septembrie 1936 vom asista la evenimentul cel mai important din viata Asociatiei, dupa sapte ani de eforturi pe toate planurile, se pune piatra fundamentala a Casei Babele pe terenul proprietatea asociatiei. Casa Babele va fi data in folosinta la 1 noiembrie 1937.

La 20 Iulie 1937 se inaugureaza la Cumpana - Arges, Casa de adapost Vlad Tepes, amenajata de sectia Pitesti intr-o cladire inchiriata de la C.A.P.S. Cu prilejul acestei inaugurari, se trag si primele semne de marcaj ce aveau sa impanzeasca mai tarziu intreaga zona de sud a versantului argesean al Fagarasilor.

La 24 octombrie 1937 se infiinteaza, in orasul Fagaras, cea de-a patra sectiune ADMIR. Sectiunea Fagaras a pornit realizarea unei mult necesare case de adapost in regiunea Vistea, Fagaras.

In ceea ce priveste situatia marcajelor, Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei a trasat 337 km de marcaje, distribuiti astfel pe masivi: 155 km in Fagaras, 107 km in Piatra Craiului si 75 km in Iezer-Batrana-Papusa si regiunile invecinate.

Articol vizualizat de 2 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoricul Cabanei Fantanele Situata pe piciorul nordic al Ceahlaului, in Poiana Fantanilor, la 1220 metri altitudine, Cabana Fantanele (numita pe vremuri "7 Noiembrie") este una dintre cele mai frumoase cabane montane din lantul carpatic. In acelasi timp este un apreciat loc de popas, la jumatatea drumului spre ... DETALII
Istoricul Cabanei Podragu Este cabana din Muntii Fagaras situata la cea mai mare altitudine, 2136 de metri, pe versantul nordic, in caldarea glaciara a Vaii Podragului, langa lacul cu acelasi nume. Este vizitata de turistii care parcurg traseul de creasta, sau de cei care urca aici pentru a se bucura de frumusetea ... DETALII
Istoricul Refugiului Grind Ca orice cabana de pe munte, si Refugiul Grind are propria istorie. Mai jos gasiti povestea unui loc atat de util montaniarzilor, situat pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la o altitudine de 1620 de metri.   Primul refugiu a fost construit in 1908 de Societatea ... DETALII
Istoricul Cabanei Caraiman La o distanta de cateva sute de metri de Cabana Babele, la 2025 de metri altitudine pe versantul prahovean al Muntilor Bucegi, in caldarea Vaii Caraimanului, se gaseste o cabana montana care, desi nu mai este, oficial, in circuitul turistic, este deschisa vizitatorilor si ramane o atractie pentru ... DETALII
Horia Colibasanu - Primul roman pe K2 Motto: "E un munte care nu iarta. Daca ai cea mai mica lacuna tehnica sau de sanatate, ai mari sanse sa nu te mai intorci acasa." (Horia Colibasanu, alpinist) Poreclit de alpinisti "Muntele Salbatic", K2 (8.611 m) este cel de-al doilea varf al lumii, ca inaltime, dupa ... DETALII