Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Asociatia Turistica Hanul Drumetilor

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Februarie 2019

Asociatia Hanul Drumetilor - societate pe actiuni cu un capital social initial de 200.000 lei impartit in 200 de actiuni nominative de 100 lei buc. Adunarea generala preliminara, convocata de initiatori pe data de 14.09.1920 s-a tinut in casa Spiru Haret. Membrii fomdatori au fost: Bucura Dumbrava (Fanny Seculici), Ioan Bianu, D. Z. Furnica, Aurel Stanescu, Sophie Bragadiru, Mihai Haret, Emanoil Bucuta, Mircea Nenitescu. Societatea a fost recunoscuta oficial la 15.03.1921.

Actul constitutiv precizeaza la art.1: "Societate de turism si pentru protectia naturii, anonima pe actiuni, necomerciala si cu scopuri exclusiv stiintifice-culturale-sportive.” La adunarea din 15 februarie 1921 s-a adoptat Statutul Societatii anonime pe actiuni Hanul Drumetilor. Primul comitet era compus din: Mihai Haret - presedinte; Ion Bianu si Sophie Bragadiru - vicepresedinti; Dimitrie Z. Furnica - casier central; Emanoil Popescu - secretar general; general Scarlat Panaitescu, Gh. Zotta, Dimitrie Papadopol, Aristide Blank, Mircea Nenitescu si Eugenia A. Barbulescu - membri; Ioan I. Flachs, Stefan Bogdanescu (nepot al lui Nicolae Bogdan) si Aurica Stanescu - cenzori.

Sediul social era in Bucuresti str. Gen. Manu nr. 7. In vara anului 1920 repara poteca Tache Ionescu. In anul 1922 repara poteca pe valea Jepilor in colaborare cu sectia Bucuresti a S.K.V. Dupa obtinerea unui teren de 1ha la Cocora, pe stanga Ialomitei, in aprilie 1923 incepe constructia Hanului Pestera, se imprejmuieste terenul si se infiinteaza primul Parc Natural din Romania.

La 21 septembrie acelasi an se inaugureaza pentru intaia oara Hanul (Casa) Pestera in prezenta a peste 60 de participanti. Lucrarile au continuat si in anii 1924-1925, prin adaugarea salii de mese, acoperirea terasei, ca in cele din urma inaugurarea definitiva sa aiba loc la 29 iunie 1925.

Prin actul constitutiv s-a favorizat si constituirea unui comitet de indrumare stiintifica despre care nu se stie daca s-a intrunit vreodata. Comitetul stiintific cuprindea pe: Simion Mehedinti - membru al Academiei Romane pentru geografie, Andrei Popovici-Baznosanu - profesor universitar pentru Stiinte Naturale, Alexandru Tzigara-Samurcas - directorul Fundatiei Universitare Carol I pentru etnografie, Bucura Dumbrava (Fanny Seculici) - pentru literatura, Otilia Otetelesanu - pentru artele frumoase, Margareta Miller-Verghy - propaganda in strainatate si Mihai Haret - pentru turism si legatura cu consiliul de administratie.

Prin procesul verbal din 27 ianuarie 1924 s-a infiintat la Sinaia, Sectia Alpina a Bucegilor a Hanului Drumetilor avand un comitet compus din: Alceu Urechia (presedinte), Walter Muston (vicepresedinte), Constantin I. Ionescu (secretar) si membrii Carola Muston, maior Cezar Apostoliu, Gh. Mateescu, Fritz Schiel si Vasile Teodorescu. Sectiunea Alpina a Bucegilor avea sediul social in Sinaia, Str. Spataru M. Cantacuzino No.11, Villa Wendy si activitatea ei se desfasura asupra regiunii formata din raionul comunelor Comarnic, Secaria, Tesila, Sinaia, Poiana Tapului, Busteni, Azuga si Predeal (Masivul Bucegi, Garbova pana in Valea Doftanei).

Numarul membrilor Hanului Drumetilor crestea treptat de la an la an, dar destul de lent: 1093 membri in anul 1924 si 1325 membri la 10 iunie 1925 - anul dizolvarii asociatiei.

In "Darea de Seama" a activitatii Sectiunii Alpine a Bucegilor de la constituire si pana la 3 mai 1925 se sublinia faptul ca adapostul de pe vf. Omul, "Casa Omul", numita la inceput "Casa Zorilor", era terminat si se astepta vremea prielnica pentru transportarea si montarea sus pe varf (Hanul Drumetilor a inceput lucrarea, iar Turing-Clubul Romaniei a terminat-o).

Hanul Drumetilor a publicat trei carti, toate in cursul anului 1924: "Cartea Muntilor" de Bucura Dumbrava (Biblioteca literara - 6000 de exemplare), "Pestera Ialomitei si Casa Pestera" de Mihai Haret, publicata de Sectia Alpina a Bucegilor si tiparita in tipografia drumetului Vasile Teodorescu (5000 de exemplare) si "Castelul Peles" de Mihai Haret (Grupul Calauzelor Vaii Prahovei - 5000 de exemplare).

La 10.06.1925 Societatea Hanul Drumetilor fuzioneaza cu Turing-Clubul Romaniei.

Articol vizualizat de 7 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoricul Cabanei Diham Aflata la o altitudine de 1320 metri in Muntii Diham, la marginea unei poieni largi de sub Magura Cenusie, cabana Diham a aparut in 1934 pe locul unor grajduri de vite, fiind construita de catre Clubul German de Ski din Bucuresti (DSCB) care activa in zona din 1932. Incepand cu 1934, cabana a ... DETALII
Istoricul Refugiului Grind Ca orice cabana de pe munte, si Refugiul Grind are propria istorie. Mai jos gasiti povestea unui loc atat de util montaniarzilor, situat pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la o altitudine de 1620 de metri.   Primul refugiu a fost construit in 1908 de Societatea ... DETALII
Primele asociatii si cluburi de turism din Romania Primele incercari de a organiza activitatea turistica in tara noastra dateaza inca din secolul XIX. Din initiativa privata au aparut o serie de asociatii, organizatii sau societati, cluburi etc. care desfasurau o activitate turistica pe arealele geografice posibil de abordat, cautand sa atraga in ... DETALII
Istoria turismului romanesc in date In anul 1785 botanistul austriac Lerchenfeld pomeneste in insemnarile sale de Kloster Skitt. I. Kleinlauf in articolul Beschreibung einiger Berge und Holhlen im Burzenland und Szekelland tiparit in revista Siebenburgische Quartalschrift aparuta in 1793 la Hermannstadt (Sibiu), vorbeste despre ... DETALII
Istoricul Cabanei Pietrele Prima asezare turistica pe Valea Petrele a fost o casa de adapost si vanatoare, in locul acum denumit, dupa vechii turisti, "CASA VECHE", iar dupa unii autori de ghiduri turistice ale Retezatului, aceasta poiana a fost rebotezata ca "Poiana Soarelui". Asezata la o altitudine ... DETALII