Sub varful Babele, la 2206 de metri si la rascruce de drumuri, se afla una dintre cele mai populare cabane din Muntii Bucegi. Imprejurimile de pe acest platou, mai exact, Sfinxul si ciupercile de piatra numite "Babele", i-au atras pe muntomani ca un magnet, despre aceste fenomene litografice circuland numeroase legende si teorii supranaturale.
Planul de a construi o cabana pe platoul "magic" al Bucegilor apartinea Asociatiei Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (A.D.M.I.R.), mai exact, primului presedinte al acestei asociatii, doctorul Gheorghe Dumitrescu, care a condus A.D.M.I.R. intre 1929 si 1934, iar apoi a fost numit presedinte de onoare.
In aprilie 1930, la Judecatoria orasului Pucioasa (judetul Dambovita), coproprietarii terenului de pe muntele Obarsia doneaza asociatiei o suprafata de 10.109 metri patrati, la punctul "Altarul Babelor". Acesta este terenul pe care se va construi viitoarea Cabana Babele.
In primavara anului 1937 se pune prima piatra a ceea ce avea sa poarte numele de Casa Babele, urmand planul arhitectului Octav Doicescu. Membrii asociatiei au participat si ei la constructie si au urcat pe platou, cu targa sau cu spinarea, pietre pentru constructie si alte materiale.
Conducerea santierului a fost incredintata lui Emilian Iliescu, ca unul ce luase parte la elaborarea planului de constructie. Venea aici in fiecare sambata, pentru a controla calitatea executiei si pentru a aduce banii necesari platii muncitorilor.
In august 1937, presedintele de atunci al A.D.M.I.R., Ion Udriste-Olt, a venit pe platoul din Bucegi sa supervizeze personal lucrarea. O luna mai tarziu, a fost ales si primul cabanier, Gheorghe Berceanu.
Constructia a fost, initial, finantata printr-o donatie substantiala a doctorului Gheorghe Dumitrescu, presedinte onorific al A.D.M.I.R., si mai apoi de catre Uzinele Comunale Bucuresti, prin stradania si relatiile entuziastului presedinte activ al asociatiei, I. Udriste-Olt.
La 1 noiembrie 1937 Cabana Babele si-a deschis usa pentru turistii indragostiti de munte. Se dau in folosinta, pentru inceput, doua dormitoare comune la etaj, o sufragerie si bucataria de la parter. Cabana se desfasura pe trei nivele, demisol, parter si etaj. Avea o suprafata de constructie de 350 metri patrati si o inaltime de 15 metri. Arhitectul Octav Doicescu schitase 25 de incaperi, iar capacitatea de cazare ajungea la 300 de persoane.
Din ianuarie 1938, la Cabana Babele au loc cursuri de perfectionare pentru schiori, activitate care va deveni o traditie in urmatorii ani.
Insa boom-ul popularizarii va incepe odata cu ridicarea telecabinei Busteni-Babele. Inaugurata in august 1978 aceasta a fost o atractie nu numai pentru turisti, cat si pentru dictatorul Nicolae Ceausescu. Din nefericire, liderul comunist nu folosea telecabina pentru a urca pana la Cabana Babele si pentru a se bucura de peisajul superb oferit de imprejurimi, ci pentru a vana caprele negre.
Articol semnat de IULIAN NICA
Articol vizualizat de 3986 ori
Lista comentarii