Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Cabanei Babele

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 21 August 2019

Sub varful Babele, la 2206 de metri si la rascruce de drumuri, se afla una dintre cele mai populare cabane din Muntii Bucegi. Imprejurimile de pe acest platou, mai exact, Sfinxul si ciupercile de piatra numite "Babele", i-au atras pe muntomani ca un magnet, despre aceste fenomene litografice circuland numeroase legende si teorii supranaturale.

Planul de a construi o cabana pe platoul "magic" al Bucegilor apartinea Asociatiei Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (A.D.M.I.R.), mai exact, primului presedinte al acestei asociatii, doctorul Gheorghe Dumitrescu, care a condus A.D.M.I.R. intre 1929 si 1934, iar apoi a fost numit presedinte de onoare.

In aprilie 1930, la Judecatoria orasului Pucioasa (judetul Dambovita), coproprietarii terenului de pe muntele Obarsia doneaza asociatiei o suprafata de 10.109 metri patrati, la punctul "Altarul Babelor". Acesta este terenul pe care se va construi viitoarea Cabana Babele.

In primavara anului 1937 se pune prima piatra a ceea ce avea sa poarte numele de Casa Babele, urmand planul arhitectului Octav Doicescu. Membrii asociatiei au participat si ei la constructie si au urcat pe platou, cu targa sau cu spinarea, pietre pentru constructie si alte materiale.

Conducerea santierului a fost incredintata lui Emilian Iliescu, ca unul ce luase parte la elaborarea planului de constructie. Venea aici in fiecare sambata, pentru a controla calitatea executiei si pentru a aduce banii necesari platii muncitorilor.

In august 1937, presedintele de atunci al A.D.M.I.R., Ion Udriste-Olt, a venit pe platoul din Bucegi sa supervizeze personal lucrarea. O luna mai tarziu, a fost ales si primul cabanier, Gheorghe Berceanu.

Constructia a fost, initial, finantata printr-o donatie substantiala a doctorului Gheorghe Dumitrescu, presedinte onorific al A.D.M.I.R., si mai apoi de catre Uzinele Comunale Bucuresti, prin stradania si relatiile entuziastului presedinte activ al asociatiei, I. Udriste-Olt.

La 1 noiembrie 1937 Cabana Babele si-a deschis usa pentru turistii indragostiti de munte. Se dau in folosinta, pentru inceput, doua dormitoare comune la etaj, o sufragerie si bucataria de la parter. Cabana se desfasura pe trei nivele, demisol, parter si etaj. Avea o suprafata de constructie de 350 metri patrati si o inaltime de 15 metri. Arhitectul Octav Doicescu schitase 25 de incaperi, iar capacitatea de cazare ajungea la 300 de persoane.

Din ianuarie 1938, la Cabana Babele au loc cursuri de perfectionare pentru schiori, activitate care va deveni o traditie in urmatorii ani.

Insa boom-ul popularizarii va incepe odata cu ridicarea telecabinei Busteni-Babele. Inaugurata in august 1978 aceasta a fost o atractie nu numai pentru turisti, cat si pentru dictatorul Nicolae Ceausescu. Din nefericire, liderul comunist nu folosea telecabina pentru a urca pana la Cabana Babele si pentru a se bucura de peisajul superb oferit de imprejurimi, ci pentru a vana caprele negre.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 1056 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Asociatia Turistica Hanul Drumetilor Asociatia Hanul Drumetilor - societate pe actiuni cu un capital social initial de 200.000 lei impartit in 200 de actiuni nominative de 100 lei buc. Adunarea generala preliminara, convocata de initiatori pe data de 14.09.1920 s-a tinut in casa Spiru Haret. Membrii fomdatori au fost: Bucura Dumbrava ... DETALII
9 ani de la prima expeditie integral romaneasca pe Everest Varful Everest (8.850 metri) a fost si este visul de ascensiune al oricarui alpinist. In cautarea acestui vis, foarte multi dintre ei si-au pierdut viata. Everestul face parte din Muntii Himalaya, la frontiera dintre Nepal si Tibet (China). Ii poarta numele lui Sir George Everest, un general ... DETALII
Primele asociatii si cluburi de turism din Romania Primele incercari de a organiza activitatea turistica in tara noastra dateaza inca din secolul XIX. Din initiativa privata au aparut o serie de asociatii, organizatii sau societati, cluburi etc. care desfasurau o activitate turistica pe arealele geografice posibil de abordat, cautand sa atraga in ... DETALII
Horia Colibasanu - Primul roman pe K2 Motto: "E un munte care nu iarta. Daca ai cea mai mica lacuna tehnica sau de sanatate, ai mari sanse sa nu te mai intorci acasa." (Horia Colibasanu, alpinist) Poreclit de alpinisti "Muntele Salbatic", K2 (8.611 m) este cel de-al doilea varf al lumii, ca inaltime, dupa ... DETALII
Istoricul Cabanei Diham Vechea cabana a fost construita in anul 1934 de catre Clubul German de Ski din Bucuresti. In decembrie 2002 un incendiu inexplicabil a mistuit pana la temelii cele doua cabane de la Diham - cea mica, batrana de un veac - si cea noua, moderna, ridicata de sotii Maria si Gheorghe Bordea, Oara si ... DETALII