Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Refugiul Costila

Postat de moderator, Ultima actualizare: 19 August 2017

Altitudine: 1690 metri
Localizare: Pe Valea Costilei
Capacitate de cazare: 20-25 locuri la prici, in conditii de bivuac
Dotari: Masa si bancuta

Acces:

- Se ajunge acolo pe o poteca nemarcata, cu plecare de la Caminul Alpin din Busteni. Durata traseului este de 1h 30 min - 2 h. Banuim ca deja v-ati prins ca e vorba de o zona de catarare.

Istoric:

Refugiul Costila a fost construit de membri CAR in vara lui 1938, pe un teren pus la dispozitie de catre Casa Regala care era proprietara, pentru a elimina nevoia ca alpinistii "sa parcurga in dimineata unei ascensiuni grele traseul destul de obositor ce separa Bustenii de limita inferioara a stancii" (Buletinul CAR no. 2, noiembrie 1938). In acelasi buletin se mentioneaza ca refugiul poate fi folosit de "amatori - indiferent din ce asociatie fac parte".

CAR-ul nu a detinut niciodata titlu de proprietate pe terenul aferent constructiei. O data cu abdicarea regelui din anul 1947 si desfiintarea Casei Regale, terenul a intrat in patrimoniul statului. Nu s-a gasit niciun titlu de folosinta pentru teren si nici vreun titlu pe constructie.

In anul 1948 a fost confiscat ca si Caminul Alpin, de catre regimul comunist printr-o Hotarare a consiliului de Ministri. In perioada regimului comunist, Refugiul Costila a fost intretinut prin contributia alpinistilor.

Dupa redobandirea refugiului in anii '90, redobandire care a necesitat multe ore de lucru birocratic si legal si peste cheltuieli din buzunarele catorva, putini, CAR a hotarat sa mentina acelasi statut pentru refugiu.

Trebuie sa stiti:

- Refugiul este deschis permanent
- Proprietate a Clubului Alpin Roman (CAR)
- Nu exista apa; ar fi bine sa se lase sticle pline cu apa la refugiu pentru cei care ii calca pragul si vor avea nevoie de ea
- Sursa de apa in drum spre refugiu.

ATENTIE!!! Trainicia si beneficiile acestui refugiu depind in exclusivitate de comportamentul, educatie si civilizatia celor care-i vor fi oaspeti.

Articol vizualizat de 2659 ori

Galerie foto

@ facebook.com / Mazilu Dan
@ facebook.com / Mazilu Dan

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!