Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Incaltamintea pentru munte

Postat de: moderator, ultima actualizare: 17 Aprilie 2024

In ce priveste incaltamintea pentru munte, criteriile sunt mai multe. Exista, asadar, mai multe moduri in care se poate face impartirea aceasta. Pentru simplificare, eu am ales urmatoarea impartire: incaltaminte de 3 sezoane si incaltaminte de iarna. Pentru incaltamintea de 3 sezoane (primavara-vara-toamna) putem avem bocanci pe glezna sau nu, dar si sandale de munte. Sandalele se folosesc pentru odihnirea piciorului, in zona unde se campeaza, in special vara. Incaltamintea sub glezna este recomandata vara, cu greutate mica in spate. Incaltamintea de 3 sezoane propriu-zisa este cea care acopera si glezna, pentru stabilitate si asigura si confort ridicat la deplasari lungi, cu greutate in spate.

Asadar, pentru ture de o zi, in Retezat, avem nevoie de bocanci de 3 sezoane. Putem achizitiona si o pereche de sandale pentru relaxarea piciorului atunci cand nu suntem pe traseu (sau pentru trasee de vara, usoare). Pentru ture de iarna exista bocanci speciali, conceputi pentru zapada.

La bocancii de 3 sezoane sunt importante: talpa, impermeabilitatea, aerisirea, elementele de intaritura. Este bine ca talpa sa fie Vibram, cu membrana Goretex (sau ceva asemanator, care asigura o oarecare impermeabilitate si transpiratie-aerisire) sau, mai bine, eVent sau Epic. Pentru detalii studiati respectivele tehnologii.

Doar in ultimul rand va veti uita la aspect si la forma, cand aveti de ales. Detaliile tehnice primeaza si trebuie intelese corect.

Daca alte articole de imbracaminte pot fi achizitionate si din alta parte, incaltamintea trebuie neaparat sa fie de la producator cu renume (o gasiti la firmele de specialitate).

Odata cu incaltamintea se mai achizitioneaza: solutie de curatare, solutie de tratare si solutie antibacteriala pentru interior. Acestea trebuie sa fie compatibile cu tipurile de membrana si material folosite.

Adiacent, sugerez achizitionarea de: sosete de munte (cu intarituri si tratate antibacterial, special concepute pentru activitati de munte; sunt realizate pentru a fi folosite la anumite temperaturi, specificate pe eticheta) si parazapezi (eu sugerez parazapezile mici, neaparat cu partea de sub bocanc din metal), branturi compatibile, sireturi de rezerva.

Atentionari: echipamentul de munte este tehnic. El trebuie intretinut corespuzator. Este si cazul bocancilor. Folositi doar acele solutii compatibile cu tehnologia si doar acele echipamente adiacente (branturi etc) care se potrivesc si nu strica echipamentul.

Firme: La Sportiva, Salomon, Scarpa etc.

Alte sfaturi: alegeti boncancul la magazin (nu comandati pe net), fiindca marimile difera putin de nevoia reala a piciorului, dupa caz; incercati mai multe marimi de la acelasi bocanc; cand incercati bocancul folositi sosete de tipul celor pe care le veti purta la munte. Piciorul nu trebuie sa fie strans in bocanc, dar nici bocanul nu trebuie sa fie prea mare. Bocancul trebuie incercat cu sireturile legate, facand fandari. Luati in considerare ca la munte nu mergem drept (uneori urcam abrupt, alteori coboram).

Pentru intretinerea bocancului se vor respecta detaliile tehnice specificate pe ambalaj.

Sursa: munte.org, transmix.ro, blog.mountainbear.ro

Articol vizualizat de 4981 ori


Alte articole din categoria Echipament


Producatori de incaltaminte pentru munte Iata cei mai importanti producatori de incaltaminte pentru munte: Asolo: http://www.asolo.com Boreal: http://www.borealusa.com Danner: http://www.danner.com Five Ten: http://www.fiveten.com Garmont: http://www.garmont.com Gronell: ... DETALII
Cum sa-ti alegi cortul Cum sa decizi care este cortul ideal pentru tine? Ai nevoie de un cort care: - Este usor - Este fabricat din material rezistent, durabil - Este potrivit ca marime - Este resistent in cele mai extreme conditii de vreme (caldura, frig). Inainte de a procura un cort, puneti cateva ... DETALII
Cum sa porti confortabil o pereche de bocanci de munte Daca mergi des la munte, este clar ca ai nevoie de o pereche de bocanci de calitate. Nu este nimic mai bine decat sa urci pe munte cu bocanci care sa-ti protejeze picioarele de terenul dur si nimic mai rau decat sa te doara picioarele si gleznele din cauza unor ghete proaste. Iata mai jos cateva ... DETALII
Imbracaminte de ploaie Clasica pelerina de ploaie din material cauciucat tinde sa fie abandonata in favoarea altor materiale performante. Vi s-a intamplat cu siguranta ca avand o pelerina de ploaie sa fiti la fel de uzi de transpiratie pe interior pe cat sunteti uzi de ploaie, pe exterior. Materialele cauciucate desi ... DETALII
Cum imi aleg bocancii de munte? Bocancii de munte sunt cea mai importanta componenta a echipamentului montan. O incaltaminte care este aleasa potrivit te va ajuta sa ajungi departe intr-un mod rapid si de asemenea sa te simti in siguranta atunci cand escaladezi muntele. Aceasta este alegerea ta si trebuie sa fie una potrivita ... DETALII

Lista comentarii

Comentariu postat de Ana Sumila, pe 22 Iunie 2018Salutare. Nu uita de https://www.proalpin.ro/ , magazin online dar si fizic in Brasov si Sibiu.
Comentariu postat de Niki Ciurlea, pe 16 Ianuarie 2020https://www.nootkasport.ro/
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!