Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Aria naturala protejata Piatra Crinului

Postat de moderator, Ultima actualizare: 05 Decembrie 2016

Zona propusa pentru a fi protejata se afla localizata in Muntii Parang , judetul Hunedoara mai exact pe versantul sud-vestic a varfului Parangul Mic la limita altitudinii de 1.757 m. Aici se afla niste formatiuni stancoase pe care vegeteaza o planta de stancarie numita Potentilla haynaldiana.

Aceasta planta a fost semnalata pentru prima data in acest masiv de catre Csato in anul 1873 si apoi citata si de alti autori romani in unele lucrari de sinteza privind flora Romaniei. Prezenta acestei specii in acesti munti, alaturi de alte specii saxicole de origine daco-balcanica cum sant: Symphyandra wanneri, Silene lechenfeldia, Baxiifraga cymosa, contureaza cenoze saxicole de o mare importanta fitogeografica pentru tara noastra, care se mai intalnesc numai in unele masive muntoase din Balcani.

Potentilla haynaldiana se formeaza in solul din crapaturile stancilor si are o tulpina erecta, ascendenta, inalta de 10-40 cm ,impreuna cu inflorescenta si frunzele (in afara de fata superioara a acestora), matasos vilos paroasa. Frunzele sunt bazale 5-7 foliolate. Foliole discolore, deasupra vero, dedesubt lung matasos paroase, alungit ovale sau oval lanceolate, dintate de la baza sau de la mijloc. Stipele ovate sau triunghiular lanceolate, lung acuminate. Sepale externe ingust liniare, ascutite, cu circa ¼ mai lungi decat cele interne. Petale alungit ovale sau alungit spatulate, trunchiate sau cordat imarginate, mai scurte decat caliciul, albe. Filamente glabre sau numai la baza scurt paroase.

Perioada de inflorire este intervalul iulie-septembrie. La noi in tara se mai intalneste in Muntii Mehedinti.

Formatiunea de stanci se afla foarte aproape de drumul de acces de la Complexul Turistic Parang spre varful Parangul Mic in apropierea statiei de intoarcere a instalatiei de tractiune pe cablu abandonata de pe partia B, partea superioara.

O observatie foarte interesanta este faptul ca in partea superioara a formatiuni stancoase pe care vegeteaza Potentilla haynaldiana la distanta de 30 m mai exista o grupare de stanci, dar planta nu a mai fost gasita.

E bine sa mentionam ca potrivit Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea III - zone protejate, Piatra Crinului este inregistrata ca rezervatie naturala la nr. crit. 2.498 cu o suprafata de 0,5 ha.

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Hunedoara


Parcul National Retezat Parcul National Retezat a fost creat in 1935, fiind primul parc national din Romania, destinat conservarii frumusetilor Muntilor Retezat si a patrimoniului floral si faunistic de aici, ca si a peisajului specific de munte inalt. Parcul National Retezat este cea mai importanta rezervatie naturala ... DETALII
Rezervatia Naturala Cheile Taiei Este situata in partea nord-estica a Depresiunii Petrosani, la contactul cu Muntii Sureanu, la 6 km nord de orasul Petrila, judetul Hunedoara, avand o suprafata de 2 hectare. Accesul in rezervatie se face din DN 66, pana in orasul Petrila, apoi pe drumul forestier Taia-Auselul. Conform Legii ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!