Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Parcul National Retezat

Postat de moderator, Ultima actualizare: 16 Noiembrie 2017

Parcul National Retezat a fost creat in 1935, fiind primul parc national din Romania, destinat conservarii frumusetilor Muntilor Retezat si a patrimoniului floral si faunistic de aici, ca si a peisajului specific de munte inalt.

Parcul National Retezat este cea mai importanta rezervatie naturala din tara noastra, monument al naturii, recunoscuta pe plan international ca rezervatie a biosferei cuprinzand o mare parte a culmii principale nordice si intinzandu-se la sud pana la varfurile Stanuletii, Custurii si Gruniu.

Rezervatia are o suprafata de 54400 ha si o altitudine cuprinsa intre 800 si 2509 m (varful Peleaga). Pe teritoriul sau exista aproximativ 40 de varfuri ce trec de 2200 m in medie depasind 2350 m.

Parcul National Retezat, situat in partea de sud-vest a judetului Hunedoara pastreaza urmele glaciatiei de odinioara, cu zeci de ghetari, dintre care unii aveau peste 10 km, nenumarate grohotisuri si morene imbracate adesea in paduri pitice de jnepeni.

In Parc se afla 82 de lacuri glaciare dintre care Bucura (2041 m altitudine), cel mai mare din tara, cu o suprafata de 11 ha si o adancime de pana la 16 m, precum si Taul Negru (2014 m altitudine), cu o suprafata de 7,5 ha, cel mai adanc din Carpati (25,5 m). In Retezat sunt raspandite peste 320 specii de plante dintre care peste 15% sunt endemisme carpatice, 12% dacice si 4% endemisme proprii Retezatului.

Prima zona de protectie integrala a Parcului National Retezat are caracter stiintific (11466 ha) , fiind interzisa orice exploatare (miniera, pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, turism camping) accesul fiind permis doar cu autorizatie din partea Comisiei Monumentelor Naturii pe anumite itinerarii si teritorii. A doua zona a Parcului National Retezat este mai putin riguroasa, pasunatul fiind permis 2 luni pe an iar septelul este restrans. Prima zona a Parcului National Retezat cuprinzand regiunea dintre Gura Zlatei si varfurile Radesu, Zanaoaga, Judele si Retezat este declarat rezervatie a biosferei si este proprietatea Statului Roman.

In Parcul National Retezat sunt 1200 de specii vegetale rare si endemice. La poale se intind paduri de fag, carpen si mesteacan; in vai creste arinul negru. Mojdreanul si teiul se gasesc pe Valea Raului Mare. La peste 1000 m se gaseste molid, scorus, artar, mesteacan, mai intai treptat in padurile de amestec, apoi rasinoasele formeaza un etaj propriu-zis pana la 1800-1900 m. In vegetatia subalpina se mai remarca alaturi de iuniperete, jnepenisuri cu raristi de zambru, asociatii de buruienisuri si smirdarul. In zonele calcaroase se remarca argintica, orhideele - papucul doamnei, sangele voinicului, crinul, vulturica (34 de specii).

Ca urmare a interzicerii pasunatului, aici s-au dezvoltat mult pajistile cu ierburi inalte, pajistile scunde fiind bine reprezentate numai la mari inaltimi.

Fauna este reprezentata de cerb, caprioara, capra neagra, marmota, mistretul, ursul, jderul, pisica salbatica, cocosul de munte, ierunca, vulturul sur, acvila de munte. In arealele calcaroase se intalneste vipera. Pastravii populeaza lacurile si raurile.

Parcul National Retezat este un rai pentru oamenii de stiinta, botanisti si zoologi, facandu-se cercetari de flora, vegetatie, fauna, agropastorale si cinegetice. In cuprinsul Parcului National Retezat se gaseste o casa-laborator, langa Taul Negru, in rezervatia integrala si doua puncte de cercetari, la cabana Pietrele si la Rotunda, in valea Lapusnicului Mare.

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Hunedoara


Rezervatia Naturala Cheile Taiei Este situata in partea nord-estica a Depresiunii Petrosani, la contactul cu Muntii Sureanu, la 6 km nord de orasul Petrila, judetul Hunedoara, avand o suprafata de 2 hectare. Accesul in rezervatie se face din DN 66, pana in orasul Petrila, apoi pe drumul forestier Taia-Auselul. Conform Legii ... DETALII
Aria naturala protejata Piatra Crinului Zona propusa pentru a fi protejata se afla localizata in Muntii Parang , judetul Hunedoara mai exact pe versantul sud-vestic a varfului Parangul Mic la limita altitudinii de 1.757 m. Aici se afla niste formatiuni stancoase pe care vegeteaza o planta de stancarie numita Potentilla haynaldiana. ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!