Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Rezervatia Naturala Cheile Taiei

Postat de moderator, Ultima actualizare: 21 Septembrie 2012

Este situata in partea nord-estica a Depresiunii Petrosani, la contactul cu Muntii Sureanu, la 6 km nord de orasul Petrila, judetul Hunedoara, avand o suprafata de 2 hectare. Accesul in rezervatie se face din DN 66, pana in orasul Petrila, apoi pe drumul forestier Taia-Auselul. Conform Legii 462/2001 privind regimul ariilor naturale protejate, Rezervatia Naturala Cheile Taiei este una de tip mixt. Principalul punct de atractie al rezervatiei este reprezentat de cheile paraului Taia.

Cheile sunt sculptate in calcare jurasice ale Pietrei Lesului si sunt strabatute de paraul Taia, un afluent al Jiului de Est. Altitudinea este cuprinsa intre 730 m si 1150 m. In zona respectiva, exista soluri clinohidromorfe (soluri negre de faneata umeda) si rendzine, care s-au format pe calcare in conditii de umiditate ridicata, caracteristica solurilor de padure.

Cea mai mare parte a regiunii este acoperita cu paduri de foioase, care, pe alocuri, ca urmare a activitatii umane, au cedat locul pasunilor si fanetelor. In treimea inferioara a regiunii, datorita substratului calcaros, se instaleaza o flora calcofila.

Suprafata propriu-zisa a ariei protejate este formata din stancarie, pe care se afla foarte putina vegetatie, din cauza lipsei solului; majoritatea plantelor sunt din categoriile ierburi si arbusti. Se gasesc varietati rare de mesteacan si liliac. Paraul Taia, impreuna cu afluentii sai mai importanti, constituie un mediu propice pentru inmultirea pastravului. Fauna paraielor din zona este bogata, asigurand o hrana deosebita pentru salmonide.

In cadrul rezervatiei naturale, pe langa drumul forestier din lungul paraului Taia, pe care se face accesul in zona, mai exista un traseu turistic pentru alpinisti, marcat si intretinut de Salvamont. Cazarea turistilor care viziteaza cheile se poate face la Cabana Lunca Florii, situata in vecinatatea rezervatiei, la circa 3 km.

In peretii verticali ai Cheilor Taiei, alpinistii au construit o cabana unicat prin pozitionarea sa la o inaltime de 30 metri, pe o polita modelata in stanca. Un tragic accident a curmat insa frumoase aspiratii si performanta ale alpinistilor petrileni. In data de 2 martie 1987, cu ocazia etapei de iarna a Campionatului National de Alpinism, Vasile Atomi, Ion Baltaretu, Vasile Nagy si Dumitru Razea au disparut in "valurile" unei avalanse pornite din Varful Marii, in Muntii Retezat. De atunci, alpinismul petrilean a incetat sa mai fie prezent in competitii nationale. In semn de omagiu pentru aspiratiile si sacrificiul alpinistilor disparuti, artistul plastic Ladislau Schmidt a realizat, in anul 1987, un monument care se inalta tacut in singuratatea Cheilor Taiei.

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Hunedoara


Aria naturala protejata Piatra Crinului Zona propusa pentru a fi protejata se afla localizata in Muntii Parang , judetul Hunedoara mai exact pe versantul sud-vestic a varfului Parangul Mic la limita altitudinii de 1.757 m. Aici se afla niste formatiuni stancoase pe care vegeteaza o planta de stancarie numita Potentilla haynaldiana. ... DETALII
Parcul National Retezat Parcul National Retezat a fost creat in 1935, fiind primul parc national din Romania, destinat conservarii frumusetilor Muntilor Retezat si a patrimoniului floral si faunistic de aici, ca si a peisajului specific de munte inalt. Parcul National Retezat este cea mai importanta rezervatie naturala ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!