Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Biserica Barboi

Postat de moderator, Ultima actualizare: 23 Iulie 2015

Cu ziduri vechi, de sfanta fortareata a rugaciunii, biserica ramane peste veacuri unul dintre locasurile simbol din Iasiul ortodox.

In armonie cu maretia Goliei si cu sobrietatea orientala a Bisericii Sfantul Sava, ctitoria Sturdzestilor cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel traieste mereu sub semnul innoirilor, al evlaviei drept maritoare si respectului pentru traditie.

Ansamblul ecleziastic de la Barboi constituie un minunat exemplu privind modul in care vechea capitala Moldovei si-a definit in timp europenitatea.

Masivitatea eleganta a bisericii, cu turnuri rotunjite si coloane in exterior si inauntru, cu jocul arcelor cantand in stralucirea luminii frescei neobizantine, toate trimit catre frumusetea cereasca.

Pelerinul care vine sa se roage sau care aude de departe chemarea glasului de clopot observa ca turnul cu ceas de la intrarea in vechiul asezamant are aspect de campanila padovana, orasul Iasi fiind punct de rascruce si de sinteze.

Biserica actuala a fost construita din temelie, intre anii 1841-1843, de catre logofatul Dimitrie Sturdza si de membrii familiei acestuia pe temelia vechii biserici (Sfanta Vineri), ctitorita de vornicul Ioan Ursu Barboi intre anii 1613-1615, si care a subzistat pana in anul 1839.

Biserica este zidita in plan dreptunghiular, din blocuri de piatra alternand cu siruri de caramida, cu mici abside semicirculare, mai scunde decat inaltimea zidurilor, flancate cu pilastri prismatici, sprijiniti pe soclu.

Multi dintre arhitectii contemporani care au vizitat-o au afirmat ca este unicat in Peninsula Balcanica. Unicitatea acestei biserici consta in armonia de arce pentru ca, privind in interiorul ei, se observa ca fiecare coloana naste doua sau chiar patru arce intr-o simetrie perfecta.

Varstele bisericii sunt inscrise in insasi piatra ei. Stau marturie mormintele voievodale, cripta familiei Sturdza, mangaiata in lumina candelei, alaturi de care odihneste poetul patriot Alecu Russo. Tot aici a fost diacon si a locuit in casa parohiala Ion Creanga intre anii 1863-1865.

Restaurata si pusa in lumina prin purtarea de grija a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, biserica, resfintita la 27 noiembrie 1988, isi impleteste astazi menirea ei spirituala cu activitatile filantropice si culturale desfasurate de filiala ieseana a Fratiei Ortodoxe Romane care isi are sediul aici.

Un lucru demn de amintit este reinnodarea firului istoric al traditiei locale a pelerinajului Stalparilor, care din 1990, in fiecare sambata a Sfantului Lazar face ca mii de credinciosi, tineri, elevi si preoti din orasul Iasi sa se adune la biserica Barboi si sa mearga in pelerinaj catre Catedrala Mitropolitana purtand icoana Mantuitorului Iisus Hristos.

Incepand cu anul 2000, traseul acestui pelerinaj a inclus si alte biserici: "Sf. Trei Ierarhi", "Sf. Nicolae Domnesc", "Sf. Sava", "Barboi", "Golia" si apoi Catedrala Mitropolitana.

Iata cum se continua aici, pe langa activitatea pastoral-misionara, si activitatea culturala, caritativa si filantropica prin Fratia Ortodoxa si Societatea Nationala a Femeilor Ortodoxe Romane.

Aici, la sediul Fratiei Ortodoxe Romane, se organizeaza expozitii de pictura, omagieri, lansari de carte si alte frumoase activitati ale acestei Asociatii care antreneaza pe tineri si credinciosi. Toate actiunile de intrajutorare frateasca si solidaritate pleaca de aici, locul unde tinerii colecteaza ajutoare si le impart celor loviti de soarta.

Dinamismul vietii bisericesti este reflectat in paginile publicatiei "Cuvant si Suflet", editata aici.

Biserica Barboi, turnul, casa parohiala dau marturie pelerinului venit la Iasi despre istoria unui lacas innobilat de faptele credintei.

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Palatul Culturii din Iasi Vechea si vestita Ulita Mare, "de felul ei stramta si stramba, in ciuda numirii ce o purta azi, se intinde in sus si in jos, larga de cel putin patru ori" pe cat fusese, se continuie cu ruinile curtii domnesti prefacute intr-un chipes Palat caci cel de la curtea domneasca fusese mistuit ... DETALII
Manastirea Hadambu adaposteste trei icoane facatoare de minuni Amplasata intr-un cadru natural mirific, in satul Schitul Hadambului apartinator comunei Mogosesti, la 20 km de orasul Iasi, manastirea a devenit in ultimul deceniu un adevarat loc de pelerinaj pentru crestinii de pretutindeni. Motivul il constituie prezenta aici a trei icoane ale Maicii Domnului ... DETALII
Povestea lui Gavril Buzatu, cel mai sangeros calau al Iasului de altadata Fiecare loc de pe acest pamant are in spatele lui istorii mai mult sau mai putin cunoscute. Oameni frumosi care au incantat prin prezenta si spiritualitate, dar si monstri hidosi care au starnit groaza si manie in jurul lor. Si cum Iasul are si el legendele lui nu duce lipsa de asemenea ... DETALII
Manastirea Cetatuia din Iasi O cetatuie la capatul paduricii de pe coasta colinei cu acelasi nume isi profileaza silueta eleganta pe azurul indepartat al cerului. Aici, de pe aceasta colina inverzita, inconjurata de padure, vii si livezi, vizitatorul poate contempla Iasiul in splendida lui panorama, din turnul "Cina ... DETALII
Biserica Sfantul Nicolae Copou Biserica Sfantul Nicolae Copou, situata in partea nordica a Iasiului, a fost zidita in conditii dificile, la vremuri de grea incercare pentru neamul romanesc.   La aceasta biserica se ajunge mergand pe Bulevardul Carol, din vecinatatea Parcului Copou. A nu se confunda cu Biserica Sfantul ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!