Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Biserica Sfantul Nicolae Copou

Postat de moderator, Ultima actualizare: 12 August 2017
Biserica Sfantul Nicolae Copou, situata in partea nordica a Iasiului, a fost zidita in conditii dificile, la vremuri de grea incercare pentru neamul romanesc.
 
La aceasta biserica se ajunge mergand pe Bulevardul Carol, din vecinatatea Parcului Copou. A nu se confunda cu Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, de langa Palatul Culturii.
 
Parintele Manole Petru a initiat demersurile de construire a unei noi biserici in noul cartier creat atunci. Acesta a fost ajutat la ridicarea acestui edificiu religios de marele istoric Nicolae Iorga, care venind la Iasi, in 1937, a hotarat sa sprijine construirea noii biserici din Copou, donand suma de 1.000.000 lei din fondurile Ligii Culturale al carui presedinte era.
 
Preotul Manole, sprijinit de consiliul bisericii, de arhitectul Nicolae Ghica-Budesti si generalul Nicolae Schima, administratorul Ligii Culturale, au pus piatra de temelie a acestei biserici la 3 octombrie 1937.
 
In primavara lui 1938 au fost demarate lucrarile de constructie, conduse de antreprenorul general M.D. Verussi. In toamna aceluiasi an, lucrarile au fost suspendate, din cauza lipsei de fonduri si de inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 
In 1939 colonelul Dumitru Captaru, fost prefect al orasului Iasi, a donat suma de 115.000 lei din bugetul Prefecturii, la care s-a adaugat suma de 20.000 lei data de Primaria Municipiului Iasi si alte sume din diferite donatii. Astfel lucrarile sfantului lacas au putut fi finalizate in anul 1943, la data de 16 aprilie, cand acesta a fost sfintit de catre mitropolitul Irineu Mihalcescu.
 
Din punct de vedere arhitectonic, Biserica Sfantul Nicolae din Copou se incadreaza in stilul traditional moldovenesc, cu elemente moderne.
 
Pictura murala in fresca este executata de pictorul Vasile Pascu in anii 1962-1965, iar catapeteasma bisericii si icoanele ce o impodobesc au fost pictate de Corneliu Baba. Intre anii 1993 si 1995, arcadele exterioare ale bisericii au fost si ele imbracate cu picturi deosebit de frumoase.
 

Biserica Sfantul Nicolae Copou se afla intr-o stare buna de conservare. In ea s-au efectuat lucrari de restaurare si consolidare dupa cutremurele din anii 1977, 1986 si 1990. Alaturi de biserica s-a construit o clopotnita, o capela pentru morti si un loc de aprins lumanari. 

Galerie foto

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Manastirea Trei Ierarhi din Iasi Pe o veche si pitoreasca strada ieseana, nu departe de Curtea Domneasca, in Ulita Domneasca (actualul Bulevard Stefan cel Mare) batranul nostru targ pastreaza o adevarata comoara a arhitecturii romanesti. Se inalta aici biserica Trei Ierarhi, o biserica ce "nu-i chip s-o descrii cu limba sau ... DETALII
Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi Se zice ca Iasiul a creat cei mai multi poeti si povestitori si cele mai multe muzee fiind un "oras-muzeu" si "o cetate a poetilor". Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918 devenind unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Romane ... DETALII
Castelul Sturdza de la Miclauseni Intre Roman si Iasi, din drumul ce duce in satul Miclauseni, in spatele desisului, se ascunde Castelul Sturdza. Intrarea pe poteca din padure este suficienta pentru a te face sa astepti un taram de basm, pentru ca exact asta vei intalni.   Numele localitatii provine de la vornicul Miclaus ... DETALII
Povestea lui Gavril Buzatu, cel mai sangeros calau al Iasului de altadata Fiecare loc de pe acest pamant are in spatele lui istorii mai mult sau mai putin cunoscute. Oameni frumosi care au incantat prin prezenta si spiritualitate, dar si monstri hidosi care au starnit groaza si manie in jurul lor. Si cum Iasul are si el legendele lui nu duce lipsa de asemenea ... DETALII
Rezervatia Geologica si Paleontologica Dealul Repedea Este situata in partea de sud a municipiului Iasi, ocupand o suprafata de circa 47,5 ha. Rezvervatia este o unitate de relief distincta din cadrul unitatii majore Coasta Iasului (Cuesta Iasilor). Denumirea provine de la formele de relief denumite "cueste" care sunt dealuri cu strate ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!