Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Castelul Sturdza de la Miclauseni

Postat de moderator, Ultima actualizare: 25 August 2017
Intre Roman si Iasi, din drumul ce duce in satul Miclauseni, in spatele desisului, se ascunde Castelul Sturdza. Intrarea pe poteca din padure este suficienta pentru a te face sa astepti un taram de basm, pentru ca exact asta vei intalni.
 
Numele localitatii provine de la vornicul Miclaus care a primit acest loc de la voievodul Alexandru cel Bun in 1410, iar primul document oficial care atesta acest lucru dateaza din 5 iunie 1472 sub domnia lui Stefan cel Mare si Sfant. Ulterior, Miclausenii aveau sa aiba onoarea de a adopta la san una din cele mai influente familii de nobili a moldovenilor, si anume familia Sturdza.
 
Intre anii 1880-1904, Gheorghe Sturdza si sotia sa, Maria, au ridicat pe locul vechiului conac actualul palat, pentru care au vandut cateva paduri si au imprumutat 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Roman, punand drept gaj mosia Miclauseni. Castelul este construit in stil neogotic cu elemente de baroc dupa planurile arhitectilor germani Iulius Reinecke si I. Grigsberg.
 
Castelul a avut o istorie dramatica, de-a lungul timpului primind o serie de alte destinatii. Din 1904 pana in 1944 este perioada frumoasa si linistita a castelului, desi in Primul Razboi Mondial, prin generozitatea familiei Sturdza, acest castel a fost folosit ca si spital de campanie. Pe acea vreme aici concerteaza pentru raniti George Enescu.
 
Printre oaspetii acestui castel s-au aflat si Regele Carol I, Regele Mihai I, Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi, dar si Vasile Alecsandri, care locuind aproape de Miclauseni, era si el un oaspete drag al acestui castel, el dedicandu-i chiar versuri Mariei Ghica.
 
In 1944 insa castelul este ocupat de Armata Sovietica. Ei nu au distrus zidurile sau tamplaria, doar ca la plecare s-au cam lipit colectiile de ei. Atunci au disparut colectiile de tablouri, candelabre, mobilier, carti (colectia bibliotecii numara 60.000 de volume, printer care se gaseau multe editii princes sau carti rare).
 
Cat au stat soldatii rusi aici, acestia nu mai coborau dupa lemne, ci foloseau cartile din valoroasa colectie a castelului si o parte din mobilier pe post de combustibil de foc. Si ceea ce nu au distrus ei, dupa plecarea lor, au distrus localnicii deoarece foarte multe carti erau invelite atunci in piele de vitel, iar copertile au servit astfel drept materie prima pentru incaltaminte, iar hartia cartilor o vindeau negustorilor din Targu Frumos ca si hartie de ambalat.
 
In 1953 comunistii au desfiintat asezarea monastica, domeniul intrand in patrimoniul statului. Castelul a fost pe rand depozit militar de explozibil, loc de desfasurare a petrecerilor demnitarilor comunisti si mai apoi, pe la 1960, sediul unui centru de plasament pentru copiii cu handicap psihic sever.
 
In 2001, orfelinatul se va muta de aici in satul Cozmesti din comuna Stolniceni-Prajescu, castelul fiind retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In 2003, castelul a fost locul de desfasurare a catorva scene din filmul “Orient Epress” a lui Sergiu Nicolaescu. In 2004, cu o finantare de la Banca Mondiala, a inceput restaurarea castelului si a dependintelor. Elementele de arhitectura, pictura, piesele de mobilier, parchetul, au fost reconstituite dupa fotografii.
 
Domeniul de la Miclauseni cuprinde in momentul de fata castelul si dependintele, manastirea si parcul inconjurator. Parcul are 30 de hectare conform spuselor ghidului, a fost amenajat de tatal lui George, Alecu Sturdza, in stil englezesc, si este un parc dendrologic in care au adus mai multe specii de arbori si le-au aclimatizat, printre acestia fiind si unii exotici precum un arbore Ginko care are peste un veac.
 
In parcul castelului se gaseste Biserica cu hramurile Sf. Voievozi si Buna Vestire construita de marele logofat Dimitrie Sturdza la 1823, pe locul unei vechi bisericute de lemn din 1787.
 
Pentru doritori exista si capacitate de cazare in cladirile de langa si chiar un restaurant de evenimente.
 
Castelul de la Miclauseni se poate vizita in interior (dureaza in jur de o ora), dar numai sambata si duminica, intre orele 12:00-18:00, biletul fiind 12 lei de adult, 3 lei elev/student si 6 lei de pensionar. Cladirea e o bijuterie si este pacat ca vizitarea ei nu se poate face si in cursul saptamanii, ca la Palatul Cuza din Ruginoasa, aflat cativa kilometri mai departe.
 
Complexul de la Miclauseni este o adevarata oaza de liniste, pace si spiritualitate care merita vizitat.
 
Articol semnat de GHEORGHE SPATARIU & IULIAN NICA

Galerie foto

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Manastirea Galata din Iasi O imagine a Iasilor, de la 1677 ofera o imagine a orasului cu "manastirile si bisericile adapostite ca niste corabii intr-un port" si un peisaj arhitectural al contrastelor izbitoare ce te va impresiona prin maretia si gravitatea zidurilor din jurul bisericilor si manastirilor, prin ... DETALII
Manastirea Frumoasa din Iasi Biserica noua (1836) a mai vechii manastiri Frumoasa, se afla situata la poalele dealului Cetatuia, pe un damb ce domina zona inundabila a paraului Nicolina. Asa cum ne apare azi, manastirea Frumoasa si celelalte constructii ale complexului arhitectonic de aici sunt rezultatul unor lucrari care ... DETALII
Catedrala Mitropolitana din Iasi "Socotind ca tara Moldovei nu era oarecare in lume, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache, si-a propus sa ridice spre proslavirea Creatorului si izbavirea neamului o preafrumoasa catedrala in mijlocul cetatii, sugerand arhitectului sa o zideasca cu fatada spre strada si cu coloane si ... DETALII
Manastirea Cetatuia din Iasi O cetatuie la capatul paduricii de pe coasta colinei cu acelasi nume isi profileaza silueta eleganta pe azurul indepartat al cerului. Aici, de pe aceasta colina inverzita, inconjurata de padure, vii si livezi, vizitatorul poate contempla Iasiul in splendida lui panorama, din turnul "Cina ... DETALII
Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi Se zice ca Iasiul a creat cei mai multi poeti si povestitori si cele mai multe muzee fiind un "oras-muzeu" si "o cetate a poetilor". Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918 devenind unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Romane ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!