Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Gradina Botanica Anastasie Fatu Iasi

Postat de moderator, Ultima actualizare: 09 Iunie 2017

In urma cu 156 de ani, medicul si naturalistul Anastasie Fatu infiinta la Iasi prima gradina botanica din Principatele Romane, o institutie cu o istorie framantata, daca ne aducem aminte ca primul sau amplasament a fost la Rapa Galbena, pe strada Florilor de astazi. Aceasta avea sa fie pentru multi ani, pana la moartea marelui carturar in 1886, un important centru cultural pentru tineretul studios din Iasi care avea posibilitatea de a studia botanica pe material viu, dar si un mijloc de instructie si educatie pentru toti iubitorii naturii.

La un secol si jumatate de existenta, Gradina Botanica "Anastasie Fatu" este cea mai mare din tara si printre cele mai mari din Europa. Pe locul actualului amplasament erau terenuri virane pe care se depozitau gunoaie. S-a pornit, practic, de la nimic. Acum Gradina Botanica din Iasi inseamna 100 de hectare de teren si o insemnata suprafata de sere care adapostesc plante de pe cinci continente. Institutie de invatamant, de cercetare, dar si o oaza de liniste si de aer curat pentru cei peste 400 de mii de locuitori ai Iasului, Gradina Botanica este un teren ravnit de multi, mai mult sau mai putin indreptatiti.

Iata ce a scris chiar Anastasie Fatu in 1870 in prefata la lucrarea "Enumeratiunea specielor cultivate in Gradina Botanica din Iasi" privind infiintarea si scopurile acestei gradini: "Inca din 1856 am pus fundamentele unei Gradini Botanice in orasul Iasi. Aceasta institutie, care la inceput a propasit foarte incet, fiind redusa la propriile mele mijloace, mai tarziu a prosperat mai bine, subventionata fiind de Casa Statului si a Comunei Iasilor...".

"Fondand aceasta gradina mi-am propus a imbunatati salubritatea orasului Iasi, a indemna pe "giunimea" studioasa la invatarea botanicei si a procura iubitorilor de stiinte naturale ocaziunea de a contempla frumusetile naturii in momentele lor de repaus."

Stimulata de interesul manifestat fata de gradina lui A. Fatu, in 1873, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi infiinteaza o a doua gradina botanica, in apropiere de cea veche, in jurul sediului acestei societati. Sarcina de organizare a acesteia revine dr. Dimitrie Brandza, iar majoritatea plantelor au fost donate de catre Anastasie Fatu. Cateva dintre plantele cultivate atunci (doi stejari, doi plopi si un castan porcesc) mai exista si astazi, in curtea Muzeului de Istorie Naturala.

In 1870, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" hotaraste sa construiasca ea insasi o gradina botanica, in spatiul actual al Institutului de Medicina si Farmacie, care este extinsa in 1876. Dar, pentru ca nici acum aceasta nu corespundea standardelor de invatamant, se planifica crearea uneia in spatele Palatului Culturii, care insa nu este finalizata din lipsa de fonduri, iar ulterior din pricina Primului Razboi Mondial.

Astfel, in 1921, profesorul Al. Popovici infiinteaza o gradina botanica noua in spatele cladirii Universitatii noi, unde construieste si mici sere, folosite pentru cresterea plantelor tropicale. Aceasta locatie se pastreaza pentru mai bine de 40 de ani, pana in 1963. In acest an se hotaraste mutarea gradinii in spatiul actual, pe Dealul Copoului, sub supravegherea profesorului Emilian Topa, pentru ca aceasta sa satisfaca cerintele de invatamant. S-a elaborat un studiu tehnico-economic si in urmatorii ani a inceput preluarea terenurilor, organizarea retelei de drumuri si alei, plantatiile, constructia si popularea serelor, la inceput cu materialele provenite din vechea gradina botanica.

Suprafetelor de teren preluate initial li s-au adaugat treptat altele, ajungand astazi la aproape 100 de hectare. Din anul 2000, Gradina Botanica din Iasi este membru fondator al Asociatiei Gradinilor Botanice din Romania.

Gradina Botanica este impartita in 12 sectoare, fiecare avand un anumit specific:

Sectorul Sistematic are o suprafata de 5 hectare, pe care se cultiva aproximativ 2000 de specii de plante, aranjate pe increngaturi, ramuri, ordine si familii, conform inrudirilor naturale. Sectorul Sistematic se adreseaza in special elevilor si studentilor, care au astfel un material biologic viu, cu ajutorul caruia pot intelege mai bine unitatea si diversitatea lumii vii. O fantana in stil moldovean, un bazin cu plante acvatice si busturile a trei fosti directori se alatura sectorului sistematic.

Sectorul Flora si vegetatia Romaniei este cel mai intins din gradina botanica, avand o suprafata de 25 ha. In crearea acestuia s-a urmarit redarea etajelor de vegetatie existente in Romania pe verticala si caracteristicile (din punct de vedere a florei si vegetatiei) fiecarei provincii a tarii pe orizontala. Acest lucru a fost posibil datorita formelor de relief existente in acest loc. Totodata, s-a incercat introducerea speciilor specifice Romaniei care sunt amenintate cu disparitia sau rare si pastrarea unei game variate de taxoni din flora tarii.

Sectorul Ornamental cuprinde 2200 de taxoni in exemplare unice, plante decorative, ierboase si lemnoase. In amintirea directorului Anastasie Fatu gasim aici bustul sau creat de Eftimie Barleanu. Tot aici primavara infloresc ghioceii, viorelele, brandusele galbene, toporasii, bujorul, gladiolele. Toamna are loc aici o expozitie originala de crizanteme cultivata in forma de cascada, piramida, pom, tufis. Un loc special in cadrul acestui sector il ocupa o sectie pentru persoanele cu deficiente de vedere. Ea reuneste plante care sunt remarcate datorita mirosului puternic sau particularitatilor frunzei si care sunt etichetate in limbajul Braille.

In sectorul Dendrologic intalnim doua izvoare de apa minerala: Izvorul nr. 3 (Amfiteatru), Izvorul 5 (Ruina), precum si o pepiniera, colectii de liliac, plopi, salcami, stejari.

Sectorul Flora globului e renumit prin plantele din America de Sud, America de Nord, Africa, Asia, regiunile bazinului mediteranean, Siberia, Europa Centrala.

Complexul de sere cuprinde 12 sere fiecare cu specificul ei: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (colectii de cactusi), flori ornamentale (azalee - 36 soiuri, crizanteme - 469 soiuri). 800 de soiuri de trandafiri nobili ce alcatuiesc o expozitie unica in Iasi ?i intalnim in sectorul Rozariu.

Sectorul Recreativ ofera privelisti catre viile "Podgoria Copou", livezile Universitatii Agronomice, spre biserica, lac.

In luna februarie are loc expozitia de azalee, primavara aduce la Iasi expozitia de trandafiri iar in octombrie, cand castanii se leapada de frunzaris are loc expozitia de crizanteme numita "Flori de toamna".

De retinut ca Banca Nationala a Romaniei a pus in vanzare, in scop numismatic, prin ghiseele sucursalelor Iasi, Cluj, Timis si Bucuresti, un set de monetarie dedicat aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Gradinii Botanice din Iasi. Setul de monetarie contine monedele aflate in circulatie, atat din vechea emisiune, cat si din cea noua, respectiv monedele cu valorile nominale de 1 leu, 100 lei, 500 lei, 1 000 lei, 5 000 lei, 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 bani.

In 1991 institutia ieseana a inceput amenajarea Gradinii Alpine la Potoci - Bicaz, judetul Neamt. La Agigea, judetul Constanta, pe tarmul Marii Negre, exista o mica gradina botanica satelit cu vegetatie specifica dunelor marine. Aceasta institutie are un Herbarium (44 179 coli), o biblioteca (18 650 volume) si un mic muzeu.

Gradina Botanica "Anastasie Fatu" prezinta un deosebit interes atit pe plan national, cit si pe plan international, prin relatiile de colaborare existente cu alte circa 600 de unitati similare (gradini botanice, arboretum-uri, institute de cercetare, banci de gene etc.).

La solicitarile colaboratorilor Gradinii Botanice din Iasi, in fiecare an se expediaza gratuit in jur de 3500 esantioane de seminte in circa 80 de tari de pe toate continentele, primindu-se la schimb alte 2500-3500 esantioane.

Fiind iesean si mai ales iubitor de natura, am cutreierat cararile acestei gradini de mic copil. Va pot spune ca este un loc extrem de frumos, linistit, bine ingrijit, ideal pentru plimbarile de duminica in familie. In fiecare anotimp parcul ofera plante inflorite pe categorii si in minunate aranjamente, punctul culminant fiind aleea cu trandafiri - o adevarata desfatare de culori si frumusete. In perioada de maxima inflorire a cameliilor si azaleelor, gradina botanica organizeaza zile speciale de vizitare, zile in care mii de ieseni si nu numai se perinda sa admire asa frumuseti.

Invit orice turist care ajunge prin Iasi sa viziteze aceasta gradina si va pleca cu o frumusete in plus in suflet. Dar iata ce trebuie sa facem noi pentru a avea si admira Gradina Botanica si peste ani:

Sa iubim Gradina Botanica din Iasi !
Sa o salvam de la distrugere !
Sa o vizitam cat mai des!
Sa o pastram pentru generatiile viitoare!
Sa nu uitam ca este sursa de oxigen si plamanul orasului Iasi!

Articol semnat de IULIAN NICA

Galerie foto

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Manastirea Cetatuia din Iasi O cetatuie la capatul paduricii de pe coasta colinei cu acelasi nume isi profileaza silueta eleganta pe azurul indepartat al cerului. Aici, de pe aceasta colina inverzita, inconjurata de padure, vii si livezi, vizitatorul poate contempla Iasiul in splendida lui panorama, din turnul "Cina ... DETALII
Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi Se zice ca Iasiul a creat cei mai multi poeti si povestitori si cele mai multe muzee fiind un "oras-muzeu" si "o cetate a poetilor". Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918 devenind unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Romane ... DETALII
Manastirea Hadambu adaposteste trei icoane facatoare de minuni Amplasata intr-un cadru natural mirific, in satul Schitul Hadambului apartinator comunei Mogosesti, la 20 km de orasul Iasi, manastirea a devenit in ultimul deceniu un adevarat loc de pelerinaj pentru crestinii de pretutindeni. Motivul il constituie prezenta aici a trei icoane ale Maicii Domnului ... DETALII
Manastirea Trei Ierarhi din Iasi Pe o veche si pitoreasca strada ieseana, nu departe de Curtea Domneasca, in Ulita Domneasca (actualul Bulevard Stefan cel Mare) batranul nostru targ pastreaza o adevarata comoara a arhitecturii romanesti. Se inalta aici biserica Trei Ierarhi, o biserica ce "nu-i chip s-o descrii cu limba sau ... DETALII
Manastirea Frumoasa din Iasi Biserica noua (1836) a mai vechii manastiri Frumoasa, se afla situata la poalele dealului Cetatuia, pe un damb ce domina zona inundabila a paraului Nicolina. Asa cum ne apare azi, manastirea Frumoasa si celelalte constructii ale complexului arhitectonic de aici sunt rezultatul unor lucrari care ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!