Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Manastirea Cetatuia din Iasi

Postat de moderator, Ultima actualizare: 14 Mai 2017

O cetatuie la capatul paduricii de pe coasta colinei cu acelasi nume isi profileaza silueta eleganta pe azurul indepartat al cerului. Aici, de pe aceasta colina inverzita, inconjurata de padure, vii si livezi, vizitatorul poate contempla Iasiul in splendida lui panorama, din turnul "Cina Pelerinului", aflat in cladirea staretiei.

Un remarcabil monument de arta feudala din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, locasul monastic Cetatuia e ctitorie a lui Gheorghe Duca, domnitorul Moldovei, inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim si ridicata intre 1669-1672. "...Luata in ansamblu, pare o adevarata fortareata care si astazi strajuieste Iasiul, asa cum, in veacurile anterioare intemeierii Moldovei, vechea Cetatuie a strajuit asezarea de la poalele colinei. Zidurile i-au ramas in picioare in lupta cu vremurile...".

Manastirea Cetatuia, cu toate constructiile anexe, este una din cele mai reusite opere de arta arhitecturala din Moldova veacului al XVII-lea. Numele releva masivitatea zidurilor, folosite ca loc de refugiu domnilor Moldovei si rezistenta armata impotriva invaziilor tatatre. Zidul este inalt de 7 m si lat de 1.4 m construit din piatra masiva, turnuri de colt, metereze. Intrarea in incinta se face printr-un tun clopotnita.

Ca plan si proportii ctitoria lui Duca Voda este asemanatoare bisericii Sfintii Trei Ierarhi, insa nu are decoratiile exuberante ale acesteia. Dar, asa cum se exprima G. Bals, lipsa unei bogate decoratii exterioare ii da bisericii de la Cetatuia "o infatisare mai linistita".

Planul este cel traditional, avand cunoscuta impartire in altar: naos, pronaos si pridvor, iar absidele sunt semicirculare in interior si poligonale in exterior, fiecare absida cu cate 3 ferestre. Ca si la Trei Ierarhi, contraforturile, in numar de sapte, sprijina zidurile exterioare ale bisericii Cetatuia.

In timpanul usii, intr-o cruce cu bratele egale si rotunjite, este sculptata stema Moldovei: capul de bour care sustine o coroana ce este prevazuta cu o cruce pe mijloc, avand cate un leu de o parte si de alta.

Pridvorul inalt, de forma dreptunghiulara si cu bolti sferice pe pandantivi, este luminat de doua ferestre.

De o mare valoare artistica este si ansamblul pictural, reprezentat nu numai prin compozitiile sale monumentale, ci si prin cele mai reduse ca intindere sau chiar prin medalioane. Observand frescele din interiorul bisericii Cetatuia, se constata o tratare vioaie, prin care pictorii au reusit sa imprime personajelor o puternica expresivitate, sa sugereze ansambluri de perspectiva si sa redea dramatismul uman. Pictura rurala moldoveneasca e realizata de fratii Mihai, Dima si Gheorghe din Ianina(Grecia) si trateaza teme ca "Judecata de apoi" si "Arborele Iesei".

Biserica manastirii Cetatuia, cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, monumentul principal al intregului complex arhitectonic de pe colina sudica a Iasiului, este plasata in mijlocul incintei si "se remarca prin eleganta, simplitate si justetea proportiilor".

Casele voievodale fortificate, pivnitele boltite la subsol, biserica, casa domneasca ce adaposteste un muzeu de arta feudala, sala gotica (trapeza), alcatuiesc intregul complex arhitectonic Cetatuia. O alta cladire veche din curte este baia domneasca, de forma patrata si incheiata cu o bolta semisferica pe care se inalta un turn lanterna cu 8 ferestre si o calota semisferica, cu o deschidere circulara deasupra.

In nisa din peretele sudic al bisericii se afla osemintele ctitorului, Gheorghe Duca (Duca Voda cel Batran), iar ceva mai la Est se afla o lespede funerara mica si frumos sculptata, asezata pe mormantul Mariei, una din fiicele domnitorului.

La Cetatuia a functionat o tiparnita adusa, de patriarhul Ierusalimului Dosoftei, de la Venetia, cu litere grecesti. Printre alte lucrari, aici a aparut in secolul al XVIII-lea opera completa a Sf. Simion al Tesalonicului.

Complexul monastic a fost renovat in intregime intre anii 1970-1980 cu staruinta si jertfa staretului Arhim.

Cetatuia e o oaza spirituala si o puternica atractie pentru mii de asceti care gasesc aici sprijin spiritual. Inca o data, o alta constructie dovedeste ca Iasiul e mai mult decat te astepti... In jurul fiecarui colt se pare ca licareste o splendida ruina, constructie ce ascunde un tezaur care indica o istorie glorioasa. 

Galerie foto

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi Se zice ca Iasiul a creat cei mai multi poeti si povestitori si cele mai multe muzee fiind un "oras-muzeu" si "o cetate a poetilor". Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918 devenind unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Romane ... DETALII
Catedrala Mitropolitana din Iasi "Socotind ca tara Moldovei nu era oarecare in lume, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache, si-a propus sa ridice spre proslavirea Creatorului si izbavirea neamului o preafrumoasa catedrala in mijlocul cetatii, sugerand arhitectului sa o zideasca cu fatada spre strada si cu coloane si ... DETALII
Rezervatia Geologica si Paleontologica Dealul Repedea Este situata in partea de sud a municipiului Iasi, ocupand o suprafata de circa 47,5 ha. Rezvervatia este o unitate de relief distincta din cadrul unitatii majore Coasta Iasului (Cuesta Iasilor). Denumirea provine de la formele de relief denumite "cueste" care sunt dealuri cu strate ... DETALII
Povestea lui Gavril Buzatu, cel mai sangeros calau al Iasului de altadata Fiecare loc de pe acest pamant are in spatele lui istorii mai mult sau mai putin cunoscute. Oameni frumosi care au incantat prin prezenta si spiritualitate, dar si monstri hidosi care au starnit groaza si manie in jurul lor. Si cum Iasul are si el legendele lui nu duce lipsa de asemenea ... DETALII
Manastirea Frumoasa din Iasi Biserica noua (1836) a mai vechii manastiri Frumoasa, se afla situata la poalele dealului Cetatuia, pe un damb ce domina zona inundabila a paraului Nicolina. Asa cum ne apare azi, manastirea Frumoasa si celelalte constructii ale complexului arhitectonic de aici sunt rezultatul unor lucrari care ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!