Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Manastirea Galata din Iasi

Postat de moderator, Ultima actualizare: 31 Mai 2017

O imagine a Iasilor, de la 1677 ofera o imagine a orasului cu "manastirile si bisericile adapostite ca niste corabii intr-un port" si un peisaj arhitectural al contrastelor izbitoare ce te va impresiona prin maretia si gravitatea zidurilor din jurul bisericilor si manastirilor, prin simfonia clopotelor si pitorescul dealurilor pe care e asezat Iasul.

Manastirea Galata se gaseste de 400 de ani pe dealul Miroslava putand fi observata cu usurinta din diferite locatii ale Iasului. Biserica manastirii poarta hramul "Inaltarea Domnului", fiind sfintita in 1584.

Numele provine de la un un cuvant de origine turceasca care tradus in romana inseamna "poarta".

Monumentul pune in evidenta, trasaturile caracteristice ale noii orientari a arhitecturii moldovenesti in sec al XVI-lea, fiind zidita de domnitorul Petru Schiopul intre anii 1583-1584, in a doua sa domnie. In prima domnie, in 1579, voievodul facuse o prima manastire - a "Galatei de vale"- care, precum spune cronicarul Nicolae Costin, "fara zabava s-au risipit". Din aceasta a mai ramas doar un clopot.

Biserica actuala a Galatei "din deal" este zidita dupa alte norme decat bisericile vechi din Moldova de pana atunci, totusi dispozitii generale ale planului moldovenesc s-au pastrat. Zidul de piatra ce inconjoara Galata s-a construit incepand din anul 1735 iar partea superioara a turnului clopotnita s-a adaugat in vremea lui Mihail Sturza.

In plastica decorativa exterioara, se constata influenta munteneasca prin aplicarea principiului impartirii fatadelor in doua registre.

Ca plan si proportii, biserica Galata este asemanatoare cu unele biserici moldovenesti zidite de Stefan cel Mare, Petru Rares si Alexandru Lapusneanu, cu exceptia turlelor care sunt acum in numar de doua si a ferestrelor (cate trei) de la abside.

Biserica este una de proportii mari, cu decor sculptat si un interior ce se imparte in cinci incaperi: absida altarului, naosul, camera mormintelor sau gropnita, pronaosul si pridvorul. La biserica Galata, pentru prima data, zidul despartitor dintre naos si gropnita a fost inlocuit cu arcade sprijinite pe coloane.

Biserica Manastirii Galata preia sistemul moldovenesc al arcelor diagonale, bazele stelare si, mai cu seama, cresterea gradata si avantata a siluetelor.

Pictura originala a bisericii nu se mai pastreaza fiind distrusa odata cu catapeteasma si alte obiecte bisericesti de incendiul din 1762.

La inceput, manastirea a fost resedinta domneasca. In anul 1865, in incinta manastirii a functionat o scoala de sericicultura, in 1863 a devenit inchisoare militara iar dupa anul 1990 a devenit manastire de calugarite.

In urma restaurarilor din 1961 se descopera mormantul doamnei Maria Amirali din Rodos, sotia lui Petru Schiopul, decedata in 1588, mormant ce continea si obiecte pretioase.

Biserica Manastirii Galata a servit ca model bisericii Aroneanu, Manastirii Dragomirna si Manastirii Trei Ierarhi.

Manastirea Galata este un monument de arta ce relateaza tot atat de veredic ca si o cronica, despre viata spirituala ce s-a desfasurat de plaiurile moldave, e o expresie a culturii, un izvor de frumusete, de bucurii si de profunde trairi estetice ce impresioneaza prin maiestria tehnica si armonia constructiei. 

Galerie foto

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Manastirea Frumoasa din Iasi Biserica noua (1836) a mai vechii manastiri Frumoasa, se afla situata la poalele dealului Cetatuia, pe un damb ce domina zona inundabila a paraului Nicolina. Asa cum ne apare azi, manastirea Frumoasa si celelalte constructii ale complexului arhitectonic de aici sunt rezultatul unor lucrari care ... DETALII
Manastirea Cetatuia din Iasi O cetatuie la capatul paduricii de pe coasta colinei cu acelasi nume isi profileaza silueta eleganta pe azurul indepartat al cerului. Aici, de pe aceasta colina inverzita, inconjurata de padure, vii si livezi, vizitatorul poate contempla Iasiul in splendida lui panorama, din turnul "Cina ... DETALII
Palatul Culturii din Iasi Vechea si vestita Ulita Mare, "de felul ei stramta si stramba, in ciuda numirii ce o purta azi, se intinde in sus si in jos, larga de cel putin patru ori" pe cat fusese, se continuie cu ruinile curtii domnesti prefacute intr-un chipes Palat caci cel de la curtea domneasca fusese mistuit ... DETALII
Manastirea Hadambu adaposteste trei icoane facatoare de minuni Amplasata intr-un cadru natural mirific, in satul Schitul Hadambului apartinator comunei Mogosesti, la 20 km de orasul Iasi, manastirea a devenit in ultimul deceniu un adevarat loc de pelerinaj pentru crestinii de pretutindeni. Motivul il constituie prezenta aici a trei icoane ale Maicii Domnului ... DETALII
Bojdeuca Ion Creanga La Iasi, bojdeuca din strada Simion Barnutiu nr. 4, unde a locuit marele povestitor, a fost gospodarita de Tinca Vartic, primul lector si “cenzor” al lui Creanga. Casuta, renovata in trei randuri (1917, 1933 si 1962), a devenit muzeu in 1918. Aici, unde-l vizitau filozoful Conta, ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!