Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Manastirea Hadambu adaposteste trei icoane facatoare de minuni

Postat de moderator, Ultima actualizare: 21 Septembrie 2012

Amplasata intr-un cadru natural mirific, in satul Schitul Hadambului apartinator comunei Mogosesti, la 20 km de orasul Iasi, manastirea a devenit in ultimul deceniu un adevarat loc de pelerinaj pentru crestinii de pretutindeni. Motivul il constituie prezenta aici a trei icoane ale Maicii Domnului care lacrimeaza la sarbatorile mari. Multi semeni de-ai nostri trecand prin situatii disperate, poposesc pe aceste meleaguri sfinte, indreptandu-si rugaciunile si sperantele catre Maica Domnului prin icoanele facatoare de minuni existente aici. Si nu rareori, au primit sprijinul Ei; unii s-au vindecat de boli grele, altii si-au alinat durerile sufletesti...

Istoria asezamantului s-a scris incepand cu anul 1659, cand Gheorghe Ghica Voda ii daruia lui Iane Hadambu, fost camaras, “un loc la Dealu Mare, in Padurea Iasilor, pentru a ridica o biserica”. Pe acelasi loc, in prima jumatate a secolului al XVII-lea, s-a aflat o bisericuta de lemn, cu hramul Sfantul Nicolae. Biserica pe care o vedem acum, de piatra, a fost zidita in decursul anului 1659, primind si un nou hram, al Fecioarei Maria.

In continuare, ne vom indrepta atentia asupra ctitorului acestui asezamant monastic, Iane Hadambul. Dupa cate se pare, era un grec venit in Moldova pe la 1655-1656. Sub domnia lui Stefanita Voda (1659-1662), devine postelnic al II-lea, dregatorie pe care o va pastra, cu intermitente, circa 20 de ani. In Iasi, a locuit pe Ulita Mare - azi, bulevardul Stefan cel Mare si Sfant - la numai cativa pasi de manastirea “Trei Ierarhi”. Avea stiinta si dragoste de carte si era un om bogat pentru acele vremi, avand case cu pivnite, locuri de casa si multe dugheni in Iasi, precum si numeroase proprietati in opt din tinuturile Moldovei.

Din martie 1681, Iane Hadambul si-a asociat drept ctitori la manastirea Dealu Mare (acesta fiind numele manastirii in secolul al XVII-lea, Hadambu numindu-se dupa moartea ctitorului principal) pe nepotii sai, Ileana si Ilie Plesca jitnicerul. Iane va muri in preajma anului 1690, fiind inmormantat, probabil, la manastirea cei poarta numele.

Privita din exterior biserica pare foarte mica. Deasupra usii de intrare are practicat un lacas, cu pardoseala gaurita, de unde se putea trage cu arma sau azvarli cu apa clocotita asupra eventualilor nepoftiti. Manastirea avea, in felul acesta, un aspect de fortareata, un sir de ziduri, existente si astazi, inconjurand-o din toate partile. Cu toate acestea, a fost pradata de multe ori.

“Hadambu” a fost metoh al manastirii Galata si inchinata la marea manastire a Sfantului Mormant de la Ierusalim. Din anul 1704 a trecut sub jurisdictia manastirii Sfantu Sava din Iasi, construita in 1625.

Chiar daca unii domni, printre care si Dimitrie Cantemir (1710-1711), au scutit-o “de toate darile”, manastirea a fost parasita vreme indelungata, in secolele XVIII-XIX. Dupa ce, in timpul primului razboi mondial, ajunsese intr-o paragina de nedescris, in 1937 biserica a fost reparata.

Nici in vremea postelnicului Iane Hadambul, nici macar in anii cand manastirea a fost inchinata Sfantului Mormant, locul acesta “n-a tinut” mai mult de sase-sapte monahi laolalta. In 1960, au fost alungati cu totii, pentru ca dupa 30 de ani, un calugar temerar sa sfinteasca iarasi locul: Nicodim Gheorghita, nascut pe plaiuri bucovinene, in Vicovu de Sus.

In 1992, cand a ajuns parintele Nicodim pe Dealu Mare, totul era intr-o ruina si intr-o paragina de nedescris. Hadambenii transformasera fosta manastire in ocol pentru vite. Datorita acestui om care s-a hranit doar cu rugaciuni, manastirea a inceput sa renasca “din nimic”.

La 21 ianuarie 2003, un incendiu naprasnic a mistuit manastirea Hadambu si pe unul din calugari. Biserica Mare si cele trei icoane varsatoare de mir ale Maicii Domnului au scapat, in schimb, neatinse. Din cate se pare, focul a izbucnit din biblioteca manastirii in timp ce monahii luau cina in cladirea trapezei.

Calugarii de aici au dus o viata agitata si dupa 1945, manastirea inchizandu-si portile pentru mai multi ani. Dupa 1990, viata monahala a inceput sa reinvie la Schitul Hadambului, amintind parca vremurile pline de credinta ale vechilor domni si boieri.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Rezervatia Geologica si Paleontologica Dealul Repedea Este situata in partea de sud a municipiului Iasi, ocupand o suprafata de circa 47,5 ha. Rezvervatia este o unitate de relief distincta din cadrul unitatii majore Coasta Iasului (Cuesta Iasilor). Denumirea provine de la formele de relief denumite "cueste" care sunt dealuri cu strate ... DETALII
Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi Se zice ca Iasiul a creat cei mai multi poeti si povestitori si cele mai multe muzee fiind un "oras-muzeu" si "o cetate a poetilor". Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918 devenind unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Romane ... DETALII
Biserica Barboi Cu ziduri vechi, de sfanta fortareata a rugaciunii, biserica ramane peste veacuri unul dintre locasurile simbol din Iasiul ortodox. In armonie cu maretia Goliei si cu sobrietatea orientala a Bisericii Sfantul Sava, ctitoria Sturdzestilor cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel traieste mereu ... DETALII
Biserica Sfantul Nicolae Copou Biserica Sfantul Nicolae Copou, situata in partea nordica a Iasiului, a fost zidita in conditii dificile, la vremuri de grea incercare pentru neamul romanesc.   La aceasta biserica se ajunge mergand pe Bulevardul Carol, din vecinatatea Parcului Copou. A nu se confunda cu Biserica Sfantul ... DETALII
Manastirea Galata din Iasi O imagine a Iasilor, de la 1677 ofera o imagine a orasului cu "manastirile si bisericile adapostite ca niste corabii intr-un port" si un peisaj arhitectural al contrastelor izbitoare ce te va impresiona prin maretia si gravitatea zidurilor din jurul bisericilor si manastirilor, prin ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!