Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Palatul Culturii din Iasi

Postat de moderator, Ultima actualizare: 23 Septembrie 2012

Vechea si vestita Ulita Mare, "de felul ei stramta si stramba, in ciuda numirii ce o purta azi, se intinde in sus si in jos, larga de cel putin patru ori" pe cat fusese, se continuie cu ruinile curtii domnesti prefacute intr-un chipes Palat caci cel de la curtea domneasca fusese mistuit in 1827.

Frumoasa zidire e o expresie a romantismului sfarsitului de secol si o manifestare a neogoticului ce revine arhitectului I. D. Berindei. Inaugurarea a avut loc in 1926 in prezenta regelui Romaniei, Ferdinand de Hohenzoller.

In 5 iunie 1883 Iasiul traia sarbatoarea dezvelirii statuii lui Stefan cel Mare iar Ulita Mare era plina de lume, steaguri si fanfare. De atunci in fata Palatului troneaza statuia lui Stefan cel Mare realizata la Paris dupa schitele lui Gh Asachi.

Tot in acelasi an Regele Carol I a daruit palatului doua turnuri Krupp, trofee din Razboiul de Independenta. Turnul de straja de langa Palat e o relicva a Curtii Domnesti.

In turnul central se afla orologiul cu carillon format dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc, din ora in ora, Hora Unirii.

Marimea si faimoasa asezare a saloanelor, picturile care impodobesc din belsug palatul impresioneaza si azi. In secolul al XVII-lea luxul si eticheta de la palat rivalizau uneori , chiar depaseau ceea ce se intalnea la Constantinopol.

In 1955 sfatul popular regional isi inchinase sediul din Palatul Administrativ, ce aveau sa ii aduca noul nume: Palatul culturii.

Vechi Palat Administrativ, inlocuit apoi de Palatul Culturii din 1954 devine si muzeu adapostind: Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic al Moldovei ce prezinta principalele ocupatii traditionale: agricultura, viticultura, cresterea animalelor dar si olaritul, colectii de masti si costume populare vechi de 100 de ani.

Muzeul de Arta cuprinde galerii de arta europeana si romaneasca, tablouri semnate de varfurile picturii romanesti, pe lista regasindu-i pe Grigorescu, Luchian, Pallady, Aman, Andreescu, Petrascu sau Tonitza.

O splendida ceramica pictata, apartinand Culturii Cucuteni, se afla expusa in sectia Muzeului de Istorie de la Palatul Culturii, oferind vizitatorului bogatia artistica a epocii neolitice de pe intreg teritoriul judetului Iasi.

La celebritatea palatului contribuie atat sala gotica a Palatului unde gasim un mozaic de inspiratie franceza cu grifoni, acvile bicefale, lei cat si Sala Voievozilor cu medalioane, portrete ale domnitorilor Moldovei si regilor Romaniei.

In aripa estica Palatul Domnesc din Iasi e inzestrat si cu o valoroasa biblioteca.
Contructia Palatului a durat 2 decenii. In 15 ianuarie 1880 palatul se vedea aprins si arzand. Veronica Micle scriindu-i poetului Mihai Eminescu despre acest incendiu scria: "Miticule sa fi vazut tu ce spectacol trist infatisa un edificiu in flacari. Mobilierul aruncat pe ferestre, dosarele de zece ani aruncate la voia soartei..."

Palatul a fost inaltat de Al. Moruzzi (1806-1812) si refacut de Mihai Sturdza (1841-1843). Astazi e sediul Complexului National Muzeal Moldova.

Edificiul de astazi nu mai are aproape nimic in comun cu vechiul Palat. El urmareste sa reediteze formele vechilor palate comunale, intotdeauna inzestrate cu un turn monumental, arhitectul recurgand la stilul neogotic. Avand un turn feudal cu orologii in centru monumentul "este foarte frumos si hraneste ingenios iluzia colosalitatii".

In cadrul siluetei orasului, Palatul Culturii se distinge printr-o "magistrala monumentalitate, pusa admirabil in valoare de spatiul ambiant ce permite edificiului sa-si decupeze nestingherit contururile pe fundalul colinelor malcome ale Buciumului."

Statuia in bronz al lui Stefan cel Mare completeaza fericit cadrul evocand istoria din monumentele sale de eroism si tensiune dramatica.

Proiectul initial a fost prevazut cu 365 de camere. Lambriurile si unele decoratiuni interioare au fost realizate de un material inventat de Henri Coanda si numit boisciment.

Palatul este o marturie a trecutului zbuciumat, a anilor furtunosi atat de indepartati cat si a faimoaselor inzestrari ale fostei capitale de pe malul Bahluiului. 

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Manastirea Hadambu adaposteste trei icoane facatoare de minuni Amplasata intr-un cadru natural mirific, in satul Schitul Hadambului apartinator comunei Mogosesti, la 20 km de orasul Iasi, manastirea a devenit in ultimul deceniu un adevarat loc de pelerinaj pentru crestinii de pretutindeni. Motivul il constituie prezenta aici a trei icoane ale Maicii Domnului ... DETALII
Manastirea Podgoria Copou (Manastirea din Gradina Botanica) In mijlocul unor vii din Gradina Botanica Iasi, pe strada Podgoriilor, ascunsa de forfota orasului, se afla Manastirea Podgoria Copou, cunoscuta si sub numele de Bisericuta dintre vii. O legenda spune ca, in timpul unei invazii a tatarilor in Iasi, Doamna Tudosca (Teodosia), sotia lui Vasile Lupu, ... DETALII
Manastirea Golia din Iasi Ascunsa intre ziduri groase si inalte, usi ferecate ca o cetate, biserica "stralucita si bogat inzestrata" imbina "trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc" asa cum reiese din descrierea facuta, la 1711, de Petru cel Mare al Rusiei. Cel "moschicesc" e ... DETALII
Castelul Sturdza de la Miclauseni Intre Roman si Iasi, din drumul ce duce in satul Miclauseni, in spatele desisului, se ascunde Castelul Sturdza. Intrarea pe poteca din padure este suficienta pentru a te face sa astepti un taram de basm, pentru ca exact asta vei intalni.   Numele localitatii provine de la vornicul Miclaus ... DETALII
Gradina Botanica Anastasie Fatu Iasi In urma cu 156 de ani, medicul si naturalistul Anastasie Fatu infiinta la Iasi prima gradina botanica din Principatele Romane, o institutie cu o istorie framantata, daca ne aducem aminte ca primul sau amplasament a fost la Rapa Galbena, pe strada Florilor de astazi. Aceasta avea sa fie pentru multi ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!