Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cetatea Neamtului

Postat de moderator, Ultima actualizare: 05 Decembrie 2016

Pe malurile Ozanei "cea frumos curgatoare", intr-un cadru natural de un pitoresc aparte, la poalele Dealului Plesu (425 m), se afla orasul Targu Neamt, caruia i se atribuie apartenenta Cetatii Neamtului.

Situat la raspantie de drumuri comerciale, Targu Neamtul se intarea in secolul al XVII-lea cu o cetate care avea sa-i determine, practic, evolutia ulterioara de important targ medieval, loc de vama atestat la 1408 si centru mestesugaresc.

Sapaturile arheologice efectuate in deceniul sase al secolului trecut au scos la iveala pretioase informatii privind inceputurile cetatii. Astfel, materialul databil din stratul cel mai de jos de locuire al cetatii, scos la iveala prin investigatiile sistematice efectuate, similar cu cel descoperit la cetatea de scaun de la Suceava, unde au fost identificate si monede din timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391), constituie o dovada certa ca Cetatea Neamt a fost construita in a doua parte a domniei lui Petru I, perioada in care Moldova a cunoscut o dezvoltare economica si politica continua.

Primul eveniment deosebit de care se leaga Cetatea Neamt s-a petrecut la sfarsitul secolului al XIV-lea, in timpul domniei lui Stefan I Musat (cca. 1394-1399), cand regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei, urmarind politica de expansiune teritoriala la rasarit de Carpati, intreprinde o expeditie militara asupra Moldovei. Cronica oficiala maghiara si documentele emise de Sigismund consemneaza ca armatele regale au inaintat pana la resedinta domneasca, unde Stefan I "i-a facut supunere". In preajma Cetatii Neamtului, pe care cu siguranta regele Ungariei a asediat-o, se emite un act de cancelarie, "ante castrum Nempeh", la 2 februarie 1395, care constituie prima mentiune documentara a cetatii.

Aplicand tactica atragerii dusmanilor intr-un loc favorabil ostirii sale, Stefan cel Mare va opune, la 26 iulie 1476, o darza rezistenta in fata armatei otomane de circa 200 000 de ieniceri si spahii, condusa de insusi sultanul Mohamed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. La Valea Alba-Razboieni, la circa 27 km de Cetatea Neamt, oastea moldoveneasca de numai 12 000 de osteni, formata mai ales din boieri si curteni, s-a luptat cu disperare utilizand fortificatiile pregatite cu putin timp inainte de sfarsitul lunii iulie. In timp ce turcii isi innoiau atacurile cu ostasi odihniti, romanii moldoveni, cu randurile imputinate, au oprit totusi pe dusmani pana la caderea noptii, cand au parasit tabara, retragandu-se spre padurile seculare invecinate.

Iata cum descrie cronicarul Angiolello, martor ocular, actiunea turcilor de a supune cetatea: "... ne-am dus la un castel puternic situat in munti, in care se gasea prizonieri prinsi cu un an mai inainte, cand a fost zdrobit pasa Soliman (Hadambul, infrant de Stefan la Podul Inalt, in 1475)... Facand incercarea de a cuprinde fortareata amintita, s-au asezat sapte bombarde si in decurs de opt zile s-a facut incercarea de a o cuprinde...".

Printr-un document din 10 mai 1529, voievodul Petru Rares (1527-1538; 1541-1546) solicita "biraului" orasului Bistrita sa-i trimita mesteri pentru lucrari de renovare la Cetate. In 1538, la sfarsitul primei domnii a lui Petru Rares, cand acesta a fost parasit de o mare parte din boieri si a fost nevoit sa ia drumul pribegiei spre proprietatile sale din Transilvania, Cetatea Neamt si-a deschis portile in fata ostilor lui Soliman Magnificul.

La inceputul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu (1552-1561; 1564-1568), cetatile Neamt si Suceava au fost incendiate din ordinul sultanului, care pentru a slabi tara din temelie "... lasa cuvant ca cine va risipi cetatile din tara Moldovii, aceluia va da domnia... Deci Alexandru Voda, facandu pre cuvantul imparatului, umplandu toate cetatile cu lemne, le-au aprinsu de au arsu si s-au risipitu, numai Hotinul l-au lasat, ca sa fie de aparatura dinspre lesi" - (Letopisetul lui Grigore Ureche).

Lucrarile de refacere a cetatilor distruse in timpul lui Lapusneanu au fost initiate in prima domnie a lui Petru Schiopul (1574-1577), cand acesta a trebuit sa faca fata numerosilor pretendenti la tron, care veneau cu ajutor de la poloni, unguri sau cazaci.

Oricum, in timpul domniei lui Ieremia Movila (1600-1606) Cetatea Neamt era complet refacuta. Domnitorul Vasile Lupu s-a ocupat si el de constructie, intemeind aici de fapt o manastire, loc de refugiu pentru familia si averea sa: "... manastire, zidita pe un varf de munte care pare mai degraba cetate decat manastire" (Marco Bandini, misionar papal).

De nenumarate ori, cand prapadul dusman s-a abatut asupra lor, localnicii si-au gasit adapost in fortareata, insusi voievozii moldoveni retragandu-se aici. Iar atunci cand inamicul era gata-gata sa ocupe cetatea - realitate sau idee fantezista - aparatorii sai coborau prin fantana adanca pana la luciul apei, de unde hrube ar fi dus, pe sub Ozana, spre codrii de odinioara, ba chiar pana la... Suceava!

Cetatea Neamtului avea sa ascunda intre zidurile sale si o monetarie, unde se bateau bani falsi de arama, suedezi si polonezi. Tot aici avea sa moara cu capul taiat de secure Ruxandra, fiica lui Vasile Lupu si vaduva hatmanului cazac Timus Hmelnitki, avea sa reziste cu brio lui Ioan Sobieski, cu doar 14 luptatori inapoia zidurilor, pentru a capota in fata austriecilor la 1716.

In anul 1866, Cetatea Neamtului a fost declarata monument istoric. In medie, intr-un an, trec pragul cetatii cam 100 000 de vizitatori. Astazi ca si-n viitor, Cetatea va continua sa fie obiect de studiu pentru arheologi, acestia cautand sa citeasca istoria din ruine si sa aseze la locurile lor, cu veneratie, toate pietrele, cate au mai ramas, sa mai stea acolo, in lumina veacurilor si in dureroasa lor fala, pana cand isi vor gasi tamaduirea intr-o restaurare completa.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Neamt


Politele cu Crini din masivul Ceahlau Asezate pe terase, intre stanci, mangaiate de soare, "Politele cu Crini" arata ca niste cerdacuri vii, randuite in trepte si insirate in rotunjimea prapastiei Fundu Ghedeonului. Zada, cunoscuta de localnici sub numele de crin sau stejarul muntelui, creste numai pe versantul estic al ... DETALII
Parcul National Ceahlau 1. Date generale: Localizare rezervatie: Parcul se intinde in zona centrala a Masivului Ceahlau, masiv situat in partea central - nordica a Carpatilor Orientali. Parcul se afla in judetul Neamt. Suprafata parcului: 7.742 hectare Acces: din Durau (comuna Ceahlau) si satul Izvorul ... DETALII
Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas 1. Date generale: Localizare parc: Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas este localizat in partea centrala a Muntilor Hasmas (Haghimas) - munti situati in grupa centrala a Carpatilor Orientali, grupa montana cunoscuta si sub denumirea de Carpatii Moldo-Transilvaneni - in zona ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!