Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Parcul National Ceahlau

Postat de moderator, Ultima actualizare: 07 Decembrie 2016

1. Date generale:

Localizare rezervatie: Parcul se intinde in zona centrala a Masivului Ceahlau, masiv situat in partea central - nordica a Carpatilor Orientali. Parcul se afla in judetul Neamt.

Suprafata parcului: 7.742 hectare

Acces: din Durau (comuna Ceahlau) si satul Izvorul Muntelui. In statiunea turistica Durau se poate ajunge dinspre Toplita (pe DN15), din Bicaz, in lungul lacului de acumulare Izvorul Muntelui (pe DN15 sau pe drumul de pe malul drept), sau din Tg. Neamt (pe DN15B).

Sediu administrativ: Str. Alexandru cel Bun nr. 27, Piatra Neamt, jud. Neamt; tel.: 0233/236120, mrcneamt@ambra.ro.

Administrator: Consiliul Judetean Neamt.

Elemente naturale deosebite: importanta acestui parc este data de bogatia floristica si faunistica, de frumusetea peisajelor din zona sa inalta. Inventarul floristic arata ca aproape un sfert din flora Romaniei se regaseste in masivul Ceahlau. In parc, plantele superioare sunt reprezentate de peste 1.100 specii, dintre care 62 taxoni din flora Ceahlaului sunt endemite ale Carpatilor. Printre endemite si subendemite se numara: omagul (Aconitum moldavicum, A. Iasiathum), Ranunculus carpaticus, crucea-voinicului (Hepatica transsilvanica), cadelnita (Campanula carpatica), ciubotica cucului (Primula eliator ssp. leucophylla), Centaurea pinnatifida. Intre speciile protejate, se afla floarea de colti (Leontopodium alpinum), sangele voinicului (Nigritella rubra, Nigritella nigra), papucul doamnei (Cypripedium claceolus), tisa (Taxus baccata), laricele (Larix decidua ssp. carpatica) etc.

Vegetatia este foarte variata, reprezentativa fiind cea a stancariilor, in special populatia natu?rala de zada sau larice - Larix decidua ssp. carpatica - care a constituit si motivul declararii, inca din 1955, a rezervatiei "Polita cu crini" - "crin" fiind numele local al zadei.

La randul ei, si fauna vertebratelor este diversa. Au fost identificate peste 90 de specii de pasari: macaleandrul (Erithacus rubecula), sturzii (Turdus philemelos si T. viscivorus), toiul (Sitta europaeus), pitigoiul motat (Parus cristatus), auselul (Regulus regulus) - cea mai mica pasare din tara noastra, cat o nuca de mare - brumarita de padure (Prunella modularis), acvila tipatoare (Aquila pomarina).

Dintre mamifere, se remarca relieful glaciar a Carpatilor capra neagra (Rupicapra rupicapra), colonizata in anul 1970 in zona Duraului si a paraului Rupturi, asigurandu-i-se, initial, conditii de trai liber si inmultire pe crestele salbatice de la Piatra Ciobanului si Duruitoarea. Poate fi intalnit, desigur, si cerbul carpatin (Cervus elaphus var. carpathicus), specia cea mai valoroasa a Ceahlaului.

2. Turism:

Acces in parc:
Cel mai apropiat aeroport: Suceava, Iasi
Puncte de acces in parc: din Durau (com. Ceahlau) si satul Izvorul Muntelui. In statiunea turistica Durau se poate ajunge dinspre Toplita (pe DN15), din Bicaz, in lungul lacului de acumulare Izvorul Muntelui (pe DN15 sau pe drumul de pe malul drept), sau din Tg. Neamt (pe DN15B)

Atractii turistice:

Frumusetea acestui masiv, ascuns in tacerile si salbaticiile lui din timpul cand potecile ii erau colindate de calugari, ciobani si vietati ale padurii, ramane pana azi invaluite in mister.

Una dintre cele mai incitante legende romanesti sunt legate de stancile cu forme bizare, pe care turistul le intalneste in multe locuri.

Aici, se povesteste, ar fi fugit insasi fiica regelui dac Decebal, Dochia, spre a scapa de insistentele puternicului imparat roman Traian, care fusese cucerit de frumusetea ei. Dochia este, in acelasi timp, o "baba" celebrata in luna martie, care tot aici, pe Ceahlau, ar fi venit sa-si pasca oile si, inselata de insoritele zile ale inceputului de primavara, si-ar fi dezbracat unul cate unul cele 9 cojoace pe care le purta. A surprins-o gerul si, impreuna cu oile ei, a transformat-o mai intai in stana de gheata, apoi in piatra. Cel mai inalt varf al acestui masiv este Toaca (1.907 m), un loc unde se spune ca ar fi fost tronul zeilor Moldovei. Si tot astfel, nu putini sunt carturarii - intre acestia domnitorul Dimitrie Cantemir (1673-1723), care a lasat o interesanta "Descriere a Moldovei", scrisa pentru Academia din Berlin - care identificau Ceahlaul cu Kogaionul, despre care a scris insusi geograful si istoricul Strabon, unul dintre titanii antichitatii. Kogaionul era muntele sacru al dacilor si in el si-ar fi avut templul zeul Zamolxe, divinitate care a tutelat viata si moravurile acestor strabuni ai romanilor. Se cauta pana in ziua de azi acest Kogaion, dar el continua sa ramana o enigma, invaluit in supozitii si, mai cu seama, in imaginatia celor care spera sa-l gaseasca.

Cateva dintre atractiile turistice din cadrul parcului: platoul Ocolasul, cu varful Ocolasul Mare, varful Toaca si martorii de eroziune - Cusma Dorobantului, Panaghia, Turnul lui Budu etc. De asemenea, rezervatia "Polita cu Crini" (370 ha), cascada Duruitoarea, cu o suprafata de 1 ha. Totodata, exista o zona de cercetare stiintifica, cu o suprafata de 5.830 ha, cuprinsa intre Complexul Lespezi, Piciorul Schiop (la vest de Cabana Dochia) si Scaunele Zeilor - Ocolasu Mare, la sud.

Trasee turistice:

Pentru drumetii care vor sa incerce aventura pe Ceahlau dam si 5 trasee, dintre cele mai importante:

1. Bicaz - cabana Izvorul Muntelui - Piatra cu Apa - cabana Dochia (1.750 m) - marcaj banda rosie (drum auto) pana la cabana Izvorul Muntelui si punct albastru - banda albastra pana la cabana Dochia (3-4 ore, de la Izvorul Muntelui).
2. Comuna Neagra - Poiana Varatec - Poiana Maicilor- Ocolasul Mic - cabana Dochia; marcaj cruce albastra (6-7 ore).
3. Comuna Bicazul Ardelean - Curmatura Stanilelor - Jgheabul lui Voda - cabana Dochia; marcaj banda albastra (7-8 ore).
4. Comuna Pintic - Curmatura Pinticului - Bistra - Curmatura Stanilelor - Jgheabul lui Voda - cabana Dochia; triunghi rosu si banda albastra (7-8 ore).
5. Comuna Ceahlau - statiunea Durau - Poiana Viezuri - Cascada Duruitoarea (1.200 m) - cabana Dochia; marcaj banda rosie (7 ore).

Activitati permise: in zona parcului sunt permise activitati economice ce nu pericliteaza echilibrul ecologic: sunt extrasi numai arborii doborati care blocheaza traseele turistice, iar pasunatul este permanent controlat si monitorizat.

Centre de informare si contacte:

Baza turistica de la Izvorul Muntelui, Serviciul Salvamont si Administratia Parcului National Ceahlau, Piatra Neamt
Adresa: Str. Alexandru cel Bun nr. 27, Piatra Neamt
Telefon: 0233/236120
E-mail: mrcneamt@ambra.ro

Piatra Neamt - Str. Stefan cel Mare nr. 17
Telefon: 0233/234204
Fax: 0233/234231
E-mail: antrec@ambra.ro, topconsulting@ambra.ro

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Neamt


Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas 1. Date generale: Localizare parc: Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas este localizat in partea centrala a Muntilor Hasmas (Haghimas) - munti situati in grupa centrala a Carpatilor Orientali, grupa montana cunoscuta si sub denumirea de Carpatii Moldo-Transilvaneni - in zona ... DETALII
Cetatea Neamtului Pe malurile Ozanei "cea frumos curgatoare", intr-un cadru natural de un pitoresc aparte, la poalele Dealului Plesu (425 m), se afla orasul Targu Neamt, caruia i se atribuie apartenenta Cetatii Neamtului. Situat la raspantie de drumuri comerciale, Targu Neamtul se intarea in secolul al ... DETALII
Politele cu Crini din masivul Ceahlau Asezate pe terase, intre stanci, mangaiate de soare, "Politele cu Crini" arata ca niste cerdacuri vii, randuite in trepte si insirate in rotunjimea prapastiei Fundu Ghedeonului. Zada, cunoscuta de localnici sub numele de crin sau stejarul muntelui, creste numai pe versantul estic al ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!