Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Politele cu Crini din masivul Ceahlau

Postat de moderator, Ultima actualizare: 21 Septembrie 2012

Asezate pe terase, intre stanci, mangaiate de soare, "Politele cu Crini" arata ca niste cerdacuri vii, randuite in trepte si insirate in rotunjimea prapastiei Fundu Ghedeonului. Zada, cunoscuta de localnici sub numele de crin sau stejarul muntelui, creste numai pe versantul estic al Ceahlaului, mai mult insorit si ferit de vanturile din vest.

Crinii sunt arbori asemanatori pinului, dar mult mai semeti. Ca urmare a taierilor masive, acesti arbori se intalnesc doar pe 14 parcele de padure, la 1400-1500 metri altitudine, in zona Polita cu Crini - Piatra cu Apa. Aici cresc cele mai frumoase exemplare de zada din tara noastra. Exemplarele seculare de crini depasesc 30 m inaltime si au un diametru al trunchiului de 90 cm. Crinul este astazi o specie de rasinoase pe cale de disparitie.

Ca orice loc de pe fata pamantului, si "Politele" au istoria lor. Cu sute de ani in urma, un sihastru a fugit in lume si s-a urcat pe hatisul Jgheabul cu Paltini. Acolo, sus, in inima muntelui, si-a sapat adapostul. Pentru a-si camufla locuinta de ochiul oamenilor, a inceput sa sadeasca crini pe politele de aici. Gasit de ciobanii care pasteau oile prin zona, sihastrul i-a rugat sa spuna oamenilor ca pacatele acestora vor fi iertate daca, in fata fiecarei case in constructie sau a bisericilor noi, vor sadi crini. Nu peste multa vreme, toate satele din jur au fost populate cu crini.

Intr-o alta povestioara a "Politelor" se spune ca a trait odata un mare vanator, om iscusit la minte, care purta totdeauna asupra sa o flinta faurita de un mester fierar. Dis-de-dimineata pornea la vanatoare dupa hrana, canta toata ziulica, colinda poienile si aduna oua de cintezoi. S-a gasit o fata de oameni instariti, insa afurisita, cu care vanatorul s-a insotit. Intr-o seara de iarna, acesta i-a povestit nevestei despre frumusetile muntelui, despre florile pe care le intalnea si despre capra neagra si puiul ei, care isi avea salasul in "Polite".

Atat i-a trebuit vanatorului nostru sa zica pentru ca, zile in sir, nevasta i-a cerut sa-i aduca puiul de capra. Dar, vanatorul nu ar fi vrut sa strice in nici un chip viata bietelor animale. Satul de insistentele femii, s-a hotarat intr-o zi sa mearga dupa puiul caprei. A luat o franghie, a legat-o de un arbore si a coborat cu greu pe "Polita" unde puiul se odihnea la soare. S-a apropiat usurel de pui, l-a insfacat, insa mama sa prinsese de veste. Pe neasteptate, capra l-a lovit puternic cu coarnele si au cazut trei in prapastie. Astfel, vanatorul care s-a incumetat sa urce pe "Politele cu Crini", distrugand comorile rare ale muntelui, si-a gasit sfarsitul.

Prin tot soiul de actiuni nesabuite, omul a facut sa dispara pentru totdeauna numeroase specii din flora si fauna montana. Lemnul de zada, cu o duritate asemanatoare cu a abanosului, are o foarte mare cautare printre producatorii de mobila. Pentru protejarea speciei, zona ce imbraca Fundu Ghedeonului, cunoscuta sub denumirea de "Polita cu Crini", cu o suprafata de 364 ha, a fost declarata rezervatie naturala inca din 1941. Actualmente, aceasta este inglobata in rezervatia stiintifica "Parcul National Ceahlau".

Articol semnat de IULIAN NICA 

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Neamt


Cetatea Neamtului Pe malurile Ozanei "cea frumos curgatoare", intr-un cadru natural de un pitoresc aparte, la poalele Dealului Plesu (425 m), se afla orasul Targu Neamt, caruia i se atribuie apartenenta Cetatii Neamtului. Situat la raspantie de drumuri comerciale, Targu Neamtul se intarea in secolul al ... DETALII
Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas 1. Date generale: Localizare parc: Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas este localizat in partea centrala a Muntilor Hasmas (Haghimas) - munti situati in grupa centrala a Carpatilor Orientali, grupa montana cunoscuta si sub denumirea de Carpatii Moldo-Transilvaneni - in zona ... DETALII
Parcul National Ceahlau 1. Date generale: Localizare rezervatie: Parcul se intinde in zona centrala a Masivului Ceahlau, masiv situat in partea central - nordica a Carpatilor Orientali. Parcul se afla in judetul Neamt. Suprafata parcului: 7.742 hectare Acces: din Durau (comuna Ceahlau) si satul Izvorul ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!