Salvamontistii recomanda turistilor responsabilitate si prudenta maxima
Postat de: moderator, ultima actualizare: 06 August 2022
1. Iarna e obligatoriu sa aveti echipament si sa ganditi cu mintea voastra. Manusi, de la 3 perechi in sus. E nevoie si de bocanci si nu de 3 sezoane. De iarna!
2. Nu va despartiti de grup. Aveti mai multe sanse impreuna decat separat.
3. Daca vreme este rea intoarceti-va pana nu este prea tarziu. Si daca este buna daca nu aveti experienta sunt sanse sa gresiti.
4. Nu traversati curbe de nivel iarna daca nu stiti sa evaluati riscurile. Si alpinistii buni aleg de multe ori sa ramana acasa sau la cabana daca evalueaza ca sunt riscurile prea mari.
5. Nu mergeti iarna pe munte daca nu aveti un minim de cunostinte de trasee. Iarna marcajele de vara nu se aplica. Trebuie sa stiti pe unde sa abordati traseul, de obicei cat mai matematic pe creasta. Nu exista marcaj dreptunghi rosu. Este banda.
6. Nu aveti ce sa cautati pe un traseu care necesita experienta, cum ar fi un traseu cu traversee extrem de periculoase iarna. Salvatorii sunt expusi doar pentru ca cei care aleg sa mearga pe acolo nu au avut "timp" sa se informeze.
7. Daca un traseu se parcurge vara in 2 ore iarna poate sa ia si 5 ore. Doua ore in viscol pana vine salvamontul pot fi cei mai lungi ani din viata ta.
8. Salvamontistii nu se teleporteaza, merg pe picioare iar iarna pe schi de tura. Sunt ninja dar nu sunt SuperMan.
9. Nu te supraestima si nu subestima traseul.
Articol vizualizat de 1106 ori
Alte articole din categoria Salvamont
Zapada si secretele ei
Literatura a cantat la nesfarsit zapezile vesnice, insa, in realitate, nici o masa de zapada nu are durata infinita, deoarece sfarseste prin a se topi, prin a se evapora sau prin a se transforma in gheata ce se scurge intr-un interval de timp mai mult sau mai putin scurt spre mare, uriasul rezervor ...
DETALII
Cum ne ferim de degeraturi
In lipsa imbracamintei adecvate, expunerea la frig provoaca la nivelul mainilor, nasului, urechilor, obrajilor si picioarelor inrosirea pielii, insotita de mancarimi. In acest caz este vorba despre o degeratura de gradul I.
SFAT. Mergeti la munte echipati corespunzator! Cand stam mult timp in ...
DETALII
Trusa de prim-ajutor
Sa incepem cu medicamentele, pe care le putem imparti in cateva categorii:
a) De uz intern
- Analgezicele (Calmantele) - necesare pentru combaterea durerii, de la usoare dureri de cap, abcese, pana la situatii mult mai grave:
PARACETAMOL (actiune analgezica slaba, efect antiinflamator ...
DETALII
Comportamentul pe munte
Orice mediu are caracteristici si aspecte particulare, prin urmare in fiecare dintre acestea exista tipuri de comportament diferite. Zona montana este deosebit de frumoasa, ne ofera senzatii fantastice, dar in acelasi timp, ascunde multe pericole. Un comportament adecvat ne poate asigura o excursie ...
DETALII
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!
Lista comentarii