Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact

Refugiul Condor

Ultima actualizare: 16 Februarie 2013

Altitudine: 1780 metri
Localizare: Pe traseul dintre Cabana Rausor si Lacul Stevia, la cateva minute de ruinele fostului refugiu Stevia (in partea dreapta a potecii, cum urcam; trebuie trecuta apa)
Capacitate de cazare: 10 locuri la prici
Dotari: Bucatarie, soba functionala, masa, banca

Acces:

- Urmand traseul Rausor - refugiul Condor (1 h 30 min) - Varful Retezat (4-5 h)

Istoric:

In 1983, Viorel Morar din Deva a ridicat alaturi de familie si de prieteni refugiul Condor. Mama mea a avut ideea cu Condor, tatal meu a zis: «Hai sa-l facem», povesteste el. Ajutati de turisti care au renuntat sa mai vada muntele pentru a da o mana de ajutor, refugiul a fost terminat in sapte saptamani.

Numele "Condor" vine de la acoperisul care seamana cu o aripa. Ideea era ca acesta sa preia vantul puternic ce vine de pe Valea Steviei, dinspre Retezat, astfel incat sa nu fie distrus de vant. Inainte de construirea refugiului Condor, in Muntii Retezat mai exista un singur refugiu care putea fi folosit liber de turisti, pe Valea Steviei, insa acolo se dormea sub o stanca.

Nu au existat sponsorizari sau donatii: cei care au lucrat la refugiu au pus si banii necesari pentru ridicarea lui. Constructia refugiului a durat in jur de 7 saptamani. In unele cazuri, bustenii au fost carati pe o distanta de peste 2 kilometri, cu o diferenta de nivel de 220 metri, deoarece mai sus de 1800 metri altitudine nu sunt decat pajisti alpine si jnepenis.

Putini dintre noi cunosc astazi faptul ca, pentru a face rost de nisipul din care au facut betonul pentru soba refugiului Condor, Viorel Morar si un prieten al sau au adunat cu lingurita zeci de kilograme de nisip din albia raurilor. La o asemenea altitudine acesta se gaseste foarte greu, doar in bulboanele de sub pietrele din rau.

Se estimeaza ca la Condor ajung in fiecare an cam 350 de turisti. Refugiul are paturi, vesela, soba, mancare lasata de turisti, chiar si trei saci de dormit. Unii dintre ei au adus chiar unelte, oale si farfurii. Cei mai multi lasa lemne de foc. E adevarat ca unele obiecte au fost furate de-a lungul timpului, dar in Romania de azi "e inevitabil".

Trebuie sa stiti:

- Refugiul este deschis permanent si este folosit si de Salvamont
- O actiune de renovare ar fi binevenita
- Exista jurnalul refugiului cu povesti scrise de turisti; mai sunt topoare si un joagar (capra de taiat lemne e stricata)
- Masa in regim de autogospodarire.

Sursa: greatnews.ro

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!