Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Scurt istoric al snowboard-ului, competitii

Postat de: moderator, ultima actualizare: 02 Octombrie 2012

Ce este snowboarding-ul sau snowboard-ul?

Snowboarding-ul este sportul adesea descris ca "surful pe zapada". Snowboarderii coboara pe o partie asezati intr-o parte pe o placa usoara de circa 150 cm, atasata de picioare. Acest sport, care isi are originea in Statele Unite (1960-1970), imprumuta tehnici si sarituri din surfing si skateboarding.

Snowboarding-ul a prins rapid popularitate in anii 1980 si 1990, in mare parte datorita simplitatii si usurintei cu care poate fi invatat. Senzatia de libertate pe care o ofera acest sport, in echipament si tehnici, il face cu atat mai placut.

La noi in tara puteti merge cu snowboard-ul pe Valea Prahovei, in Sinaia (in Valea Dorului), Busteni (pe partia Kalinderu), Azuga (pe partiile Sorica si Cazacu), Predeal (partiile Cocosul, Clabucet, Clabucet Varianta si Sub Teleferic).

De asemenea, noul telescaun construit in Sinaia, de la Cota 1.400 la Cota 2.000, a deschis accesul spre noi zone de freeride, cum ar fi zonele Papagal, Tarle, Vanturis etc. Acestea, combinate cu o zapada pulvar, fac deliciul tuturor impatimitilor de snowboard.

In afara de Valea Prahovei, snowboarding-ul se poate practica in conditii foarte bune si in Poiana Brasov, Balea, Borsa, Paltinis etc.

Istorie

Snowboard-ul a fost dezvoltat independent de catre trei americani: Tom Sims, Jake Burton Carpenter si Dimitrije Milovich. Tom Sims este adesea creditat pentru construirea primului snowboard in 1963, cand a modificat un skateboard pentru a aluneca pe zapada, o idee influentata in mare parte din cauza experientei sale in surfing. Jake Burton Carpenter a facut o jucarie pentru zapada care se numea Snurfer (o placa cu o franghie la varf) la sfarsitul anilor 1960 si mai tarziu a realizat cum tehnologia din schiuri poate imbunatati snowboarding-ul. Dimitri Milovich, un surfer de pe Coasta de Est, s-a inspirat cand a alunecat pe zapada pe scarile unei cafenele si si-a bazat destinul snowboard-ului dupa cel al surf-ului.

Snowboard-ul a fost practicat intai de un mic grup de surferi, skateboarderi si de entuziasti ai muntilor. Trei factori au ajutat la popularizarea snowboard-ului in anii 1980. Intai, materialele si tehnologia imprumutata de la fabricarea schiurilor facea mersul cu snowboard-ul mai usor. De exemplu, fabricantii au adaugat margini metalice, facand astfel snowboard-ul mai subtire la mijloc, facilitand luarea virajelor.

Al doilea, o revenire a skateboard-ului in anii 1980 a ajutat la popularizarea snowboardului, cand skateboarderii l-au luat ca alternativa pentru iarna. Al treilea a fost deschiderea partiilor de schi pentru snowboarderi.

In 1983, mai putin de 10% din statiunile de schi din Statele Unite au acceptat snowboarderi pe partii, dar, in 1997, doar cateva o interziceau.

Primul eveniment de snowboard competitiv a fost un mic concurs in Leadville, Colorado, in 1981. In urmatorul an a fost sustinut primul Campionat National de Snowboard la Sucide Six, in Woodstock, Vermont. In 1985, Campionatele Mondiale de Snowboard au fost lansate, in Lake Tahoe, California; acum, FIS organizeaza campionate mondiale anual, iar ISF organizeaza un concurs, numit tot campionat mondial, tinut bianual.

In 1986, europenii au inceput sa organizeze evenimente regionale. Federatia Internationala de Snowboard a organizat primele Campionate Mondiale in 1993.

Competitii

Doua institutii internationale guverneaza competitia in snowboard. Federatia Internationala de Snowboard (ISF) a fost fondata in 1991. In 1994, Federatia Internationala de Ski (FIS), institutia care guverna competitiile internationale de schi, a recunoscut snowboard-ul ca disciplina sportiva si a inceput un tur de Cupa Mondiala, cel mai mare nivel de competitie pentru amatori. In 1995, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Nagano au anuntat ca vor include si snowboarding-ul cu Slalomul Urias si Halfpipe.

Majoritatea competitiilor de snowboard includ si probe alpine si freestyle. Probele alpine sunt foarte asemanatoare cu cele de schi: un competitor trebuie sa navigheze prin niste fanioane sau porti asezate pe o panta, iar competitorul cu cel mai rapid timp cistiga. Cursele sunt pentru slalom; slalom urias; slalom supergigant, depinzand de cat de apropiate sunt fanioanele intre ele.

Halfpipe-ul este cel mai popular concurs freestyle. Competitorii fac trickuri, care sunt judecate dupa inaltime, aterizare, dificultate si alte criterii. Alte probe sunt cele de boardercross sau slopestyle.

Boardercross combina aspecte din probele de alpin si cele de freestyle. Grupuri de cate patru sau sase competitori pleaca in acelasi timp de la start si navigheaza intr-un slalom gigant, presarat cu viraje bruste, trambuline, snake-uri etc. Primii doi sau trei clasati avanseaza la runda urmatoare si un castigator este declarat.

Slopestyle este asemanator cu halfpipeul, dar este facut intr-un snowpark.

Concursurile care nu sunt sanctionate de catre ISF sau FIS, mai sunt adesea de show, cum ar fi competitiile BigAir, iar adesea muzica este un ingredient foarte important. Campionatul Mondial de Snowboard Extrem, tinut anual in Veldez, Alaska, nu este un eveniment sanctionat de FIS sau ISF. Cu toate acestea, competitiile includ probe extreme in care concurentii trec prin locuri foarte inguste, sar de pe stanci foarte mari si merg pe teren foarte accidentat.

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Snowboard


Cum alegem bocancii de snowboard Alegerea bocancilor reprezinta cel mai important aspect in ceea ce priveste echipamentul de snowboarding. Cel mai bine este sa cumparati bocanci dintr-un magazin specializat si ideal ar fi ca vanzatorii sa fie snowboarderi care pot oferi si sfaturi. Incercati mai multe perechi, pentru a va face ... DETALII
Caracteristici placi snowboard Inainte de a alege o placa de snowboard este bine de stiut principalele caracteristici ale acestora si cum pot acestea influenta comportamentul placii. 1. Talpa (Base) - este aceea parte a placii care este in contact cu zapada - Talpa placii este foarte importanta in relatie cu viteza placii ... DETALII
Casca de protectie Casca de protectie face parte din echipamentul de protectie, ea va protejeaza impotriva loviturilor pe partie in urma cazaturilor sau ciocnirii cu alti boarderi sau schiori. De obicei exteriorul este din material plastic, avand pe interior o serie de bureti moi sau mai duri pentru a absoarbe din ... DETALII
Cum alegi placa de snowboard Din ciclul alunecatoare pe zapada bune de dus pe partii astazi a venit randul placilor de snowboard. Care au prins tare bine printre iubitorii de munte si nu numai, fiind unele dintre articolele "must have" ale iernilor. Greutatea, inaltimea, masura piciorului, stilul in care te dai si ... DETALII
Jacheta si pantalonii de snowboard Nu intram foarte mult in detalii, adica numarul de straturi, branduri, alegerea in functie de climat etc. In linii mari aveti nevoie de jacheta si pantaloni confortabili, rezistenti la vant/umezeala, sa permita aerului sa iasa afara (sa respire) si sa fie cool. Rezistenta la vant/umezeala ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!