Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

1 August - Ziua Nationala a Salvatorilor Montani! La multi ani, Salvamont Romania!

Ultima actualizare: 24 Aprilie 2019,   articol postat de moderator

Astazi, 1 august, celebram Ziua Nationala Salvamont, prilej de a aduce multumiri celor care au grija, in cele mai grele conditii, de viata si sanatatea turistilor aflati in dificultate.

Istoria activitatilor de salvare montana din tara noastra incepe in 1905, cand Asociatia Carpatina Transilvana (S.K.V.) a hotarat organizarea echipelor de voluntari pentru acordarea de prim ajutor si evacuarea celor accidentati in Carpatii Romaniei.

La începutul anilor '60, masivele Bucegi, Fagaras si Piatra Craiului sunt tot mai mult cautate de turisti romani si straini, facand imperios necesara infiintarea unor formatii de salvare montana. Montaniarzi inflacarati precum Toma Boerescu, Alexandru Floricioiu, Emil Fomino, dr. Ioan Giurculescu, dr. Ludovic Gyorffy, dr. Nicolae Ivan, Nicolae Jitaru, Mihai Sarbu, Aristide Stavros s.a. discuta nevoia legiferarii operatiunilor de salvare.

Picatura care a umplut paharul a fost tragica avalansa din 14 februarie 1964, din Muntii Bucegi, in care si-au pierdut viata 2 tineri. O echipa de salvare infiintata ad-hoc (cu alpinisti din Bucuresti, Zarnesti, Rasnov) a reusit sa recupereze cadavrele dupa 5 zile de la accident. Ineficacitatea acestei actiuni, precum si nenumaratele accidente montane survenite odata cu dezvoltarea turismului carpatin din ultimii ani, au cerut o substantiala perfectionare a sistemului de prevenire si salvare.

In 1972, se reuseste infiintarea Scolii Nationale Salvamont (de vara si de iarna), in cadrul careia se pregatesc viitorii membri. Odata cu schimbarile survenite in societatea romaneasca dupa 1990, a avut loc si o reorganizare totala a Salvamontului.

In 1991, la propunerea lui Gheorghe Dunaritiu se constituie Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR). Cei 23 de membri fondatori l-au ales presedinte al Asociatiei pe Mircea Opris.

In 1994, ANSMR se retrage din cadrul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE) si devine independenta, dupa care se afiliaza la forul mondial ICAR-CISA (International Commission for Alpine Rescue). Pentru actualizarea serviciului la noile realitati, se infiinteaza Dispeceratul National Salvamont.

In prezent, Dispeceratul National Salvamont acopera 80 de zone montane cu echipe de profesionisti si voluntari care asigura patrularea preventiva, asigurarea permanentei la punctele si refugiile Salvamont, cautarea persoanei disparute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare si transportarea accidentatului sau a bolnavului la proxima unitate sanitara.

Cu ocazia Zilei Nationale Salvamont, ii felicitam pe toti cei care isi risca viata pentru ca turistii care se aventureaza pe trasee montane dificile sa revina la familiile lor, in cele mai bune conditii. La multi ani!

Articol vizualizat de 1359 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!