Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

A murit Junko Tabei, prima femeie care a escaladat Everestul

Ultima actualizare: 09 Decembrie 2021,   articol postat de moderator

Junko Tabei, prima femeie care a urcat pe Everest, a decedat pe 20 octombrie 2016, la varsta de 77 de ani. Ea a fost diagnosticata cu cancer la abdomen in urma cu 4 ani si a murit in spital. Japoneza a urcat Everestul la varsta de 35 de ani in 1975.

Junko Tabei s-a nascut la 22 septembrie 1939 in localitatea Miharu (la 230 km de Tokio). A studiat limba engleza la Universitatea Showa. A inceput mersul pe munte la 10 ani sub indrumarea unui profesor. Pana la expeditia care avea sa-i schimbe viata, Tabei a escaladat, intre altele, Muntele Fuji si Varful Matterhorn, si la inceputul anilor '70 era deja cunoscuta in Japonia pentru expeditiile sale.

Cand ziarul Yomiuri Shimbun si televiziunea Nihon au lansat proiectul pentru trimiterea unei echipe exclusiv feminine care sa incerce sa atinga Varful Everestului, Tabei a fost printre primele care s-au inscris. Au fost sute de doritoare, iar 15 femei, inclusiv Tabei, au fost selectate pentru expeditie.

Dupa o lunga perioada de antrenament, echipa feminina japoneza si-a atins tinta pe 16 mai 1975, prin Junko Tabei. Echipa a urmat ruta primei ascensiuni pe Everest, cea folosita de Hillary si Norgay in 1953.

La aproape 2 decenii dupa premiera de pe Everest, in 1992, Tabei devenea prima femeie care a finalizat Seven Summits. Cea mai mare dorinta a alpinistei a fost sa urce pe cel mai inalt varf din fiecare tara. A reusit acest lucru in 70 de tari.

De-a lungul anilor, Junko Tabei a sustinut mai multe campanii pentru protectia mediului montan si nu a incetat sa urce la inaltimi nici in ultima parte a vietii. Ultima ascensiune a efectuat-o in iulie 2011, pe Muntele Fiji, alaturi de liceeni care au fost afectati de cutremurul si tsunamiul care au lovit Japonia.

Sursa text: urbology.ro, veteranul1.ro 

Articol vizualizat de 1032 ori

Galerie foto

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!