Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Doi alpinisti disparuti pe Nanga Parbat, cautati de echipele de salvare

Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2023,   articol postat de moderator

Cautarile continua in zona masivului Nanga Parbat, de 8126 de metri, situat la capatul vestic al muntilor Himalaya, in Pakistan, pentru gasirea a doi alpinisti dati disparuti de opt zile.

Tom Ballard, de 30 de ani, din Marea Britanie, si Daniele Nardi, de 42 de ani, din Italia, nu au mai comunicat cu personalul tabarei de baza din 24 februarie. Atunci, alpinistii incearcau o urcare pe Mummery Rib, care este predispus la avalanse. Ultima lor pozitie cunoscuta este undeva in jur de 6300 de metri, intre Camp 3 si Camp 4.

Cautatorii incerca sa aduca, cu ajutorul elicopterelor, o echipa de salvare "cat mai aproape posibil" de Camp 3, unde a fost observat un cort "invadat de zapada" in timpul unei recunoasteri din 28 februarie.

Dincolo de conditiile dure de iarna, cum ar fi frigul extrem, vanturile puternice si zapada instabila, aceasta misiune de salvare s-a complicat mai rau din cauza unui conflict de frontiera intre India si Pakistan. Spatiul aerian din zona fiind inchis, inclusiv cel de deasupra Nanga Parbat, au fost necesare demersuri speciale ale ambasadorului Italiei in Pakistan, Stefano Pontecorvo, pentru primirea permiselor de zbor a elicopterelor de salvare.

Initial, organizatia de salvare includea pe alpinistul Muhammad Ali Sadpara si doi colegi pakistanezi, respectiv patru alpinisti de la o echipa internationala rusa/kazaha/kargaza, condusa de Vassily Pivtsov, care atacau varful K2 din apropiere (8611 metri). Alpinistii rusi au decis in schimb sa renunte la cautarile terestre "din cauza riscului ridicat de avalanse pe Nanga Parbat".

Totusi, in operatiunile de salvare s-a implicat alpinistul basc Alex Txikon, plecat intr-o alta tentativa de ascensiune a piscului K2 pe timp de iarna. Acesta va incerca sa obtina o pozitie cat mai aproape de Camp 1 (4800 metri), unde va folosi trei drone puternice proiectate pentru zboruri lungi de mare altitudine, si va cauta intreaga zona din jurul Mummery Rib pana sus pe platou si de-a lungul tuturor liniilor ipotetice pe care le-ar fi putut lua alpinistii.

Tom Ballard si Daniele Nardi sunt amandoi alpinisti experimentati, cu realizari notabile la nivel mondial. Nardi a incercat anterior Nanga Parbat de trei ori. El a facut echipa cu Txikon si Sadpara, care a reusit prima ascensiune de iarna a lui Nanga Parbat in 2016, dar a ales sa coboare inainte de summit. De asemenea, el a mai incercat o data varful cu alpinista franceza Elisabeth Revol in 2013.

Ballard este fiul alpinistei Alison Hargreaves, prima femeie care a cucerit varful Everest fara oxigen sau ajutorul serpasilor in 1995 (a murit cateva luni mai tarziu, in timpul coborarii de pe K2). Tom a devenit prima persoana care a urcat toate cele sase mari fete nordice ale Alpilor - Cima Grande di Lavaredo, Piz Badile, Matterhorn, Grandes Jorasses, Petit Dru si Eiger - intr-o singura iarna.

Anul trecut, tot pe Nanga Parbat a fost salvata Elisabeth Revol, in timp ce coechipierul polonez Tomasz Mackiewicz a decedat. Aceasta a fost salvata, dupa o actiune impresionanta, de catre alpinistii Adam Bielecki si Denis Urubko, care au abandonat varful K2 pentru a sari in ajutorul ei.

Articol vizualizat de 1619 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!