Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Horia Colibasanu - primul roman care ajunge pe Everest fara oxigen suplimentar

Ultima actualizare: 22 Octombrie 2020,   articol postat de moderator

Astazi dimineata, la 06:20, ora Romaniei, Horia Colibasanu a ajuns pe varful Everest (8848 m), cel mai inalt de pe planeta, dupa o ascensiune care a durat aproape 12 ore.

Horia a urcat fara oxigen si fara ajutorul unei echipe de serpasi, aceasta fiind cea mai performanta expeditie romaneasca, informeaza pagina de Facebook a alpinistului.

A urcat in paralel cu serpasii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre varf a avut doua motive: sa evite imbulzeala ca sa-si reduca timpul de expunere la mare inaltime si sa-si dea timp in caz de vreme nefavorabila sa incerce ascensiunea de mai multe ori.

"A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reusit. Sunt bine, fac pozele de pe varf si cobor. De partea cealalta a varfului se vad expeditiile care urca pe ruta sudica", a transmis Horia imediat cum a ajuns pe varf.

Aceasta a fost cea de-a 19-a expeditie internationala a lui Colibasanu, care isi doreste sa escaladeze toate cele 14 varfuri de peste 8000 m.

Everest este al 8-lea optmiar din palmaresul lui Colibasanu, ceilalti munti pe care urcase pana acum Colibasanu fiind K2 (8611m), Manaslu (8163m), Dhaulagiri (8167m), Shishapangma (8027m), Annapurna (8091m), Makalu (8463m) si Lhotse (8516m). De mentionat ca Annapurna, K2 si Dhaulagiri fac parte din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care il citeaza pe Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu.

Horia Colibasanu este singurul alpinist roman care a primit distinctia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul si cel mai prestigios club montan de pe glob.

Primul roman pe Everest a fost Constantin (Ticu) Lacatusu, pe 17 mai 1995, insa cu ajutorul serpasilor si a buteliilor cu oxigen.

Articol vizualizat de 1407 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!