Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Salvamontistul mort de Ziua Nationala, in Calimani, a fost gasit dupa 6 luni. El arborase pe Varful Pietrosul steagul Romaniei

Ultima actualizare: 20 Iulie 2019,   articol postat de moderator

Salvamontistul Sorin Liviu Pandelea, care a fost surprins de o avalansa anul trecut, de Ziua Nationala a Romaniei, in Muntii Calimani, dupa ce a arborat steagul Romaniei, a fost gasit, astazi, dupa aproape 6 luni.

"Trupul a fost gasit la 1,8 metri sub zapada, in zona de cautare, pe un teren accidentat. In aceasta zona zapada atinge in unele locuri si 3 metri. Astazi la cautari au participat opt salvamontisti de la Vatra Dornei", a declarat seful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petrica Ariciuc.

Pe 1 decembrie 2017, in zona Gura Haitii din Calimani, a avut loc o avalansa care a surprins trei salvamontisti - doi barbati si o femeie, care coborau din Varful Pietrosul, dupa ce au arborat drapelul Romaniei.

La coborare, din cauza temperaturilor ridicate, zapada moale a luat-o la vale, surprinzand grupul intr-o zona deschisa.

Abia dupa trei ore de la producerea avalansei unul dintre cei trei salvamontisti, un barbat de 36 de ani, a reusit sa ia legatura cu colegii sai si sa anunte incidentul.

Atunci, echipele de cautare au gasit in zapada trupul fetei de 30 de ani, Nathalie Renee Josse, insa cu toate manevrele de resuscitare efectuate de salvatori, medicii au fost nevoiti sa constate decesul acesteia.

Cautarile celui de-al treilea barbat din grup au continuat mai bine de 7 ore, dar au fost oprite din cauza viscolului puternic.

Salvamontistii au reluat de mai multe ori cautarile trupului colegului de 40 de ani care a fost suprins de avalansa, insa abia dupa aproape 6 luni a fost gasit din cauza stratului mare de zapada.

In urma cu o saptamana, autoritatile locale din Saru Dornei au sfintit un monument inchinat salvamontistilor Nathalie Renee Josse si Sorin Liviu Pandelea, morti la 1 decembrie 2017.

Articol vizualizat de 2935 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!