Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Tragedie pe Everest: o avalansa a ucis 16 oameni!

Ultima actualizare: 18 Septembrie 2020,   articol postat de moderator

16 ghizi nepalezi au murit pe Everest in 18 aprilie 2014, dupa ce au fost surprinsi de o puternica avalansa. Nu mai putin de 50 de sherpa se aflau in acel moment pe versantul sudic al muntelui. Ei pregateau franghiile pentru alpinisti si rutele pentru turistii care urmeaza sa urce Everestul.

Avalansa s-a declansat la ora locala 06:45 (04:00 ora Romaniei), la 5800 de metri altitudine, intr-o zona supranumita "Popcorn Field", pe versantul sudic, care duce la ghetarul Khumbu. Valurile de zapada au ajuns chiar pana la baza muntelui, acolo unde sunt taberele alpinistilor.

Acesta este cel mai grav accident inregistrat vreodata pe cel mai inalt munte din lume, a declarat la randul sau Elizabeth Hawley, expert in ascensiuni in Nepal. Cel mai negru sezon din istoria Everestului, de pana acum, a fost in 1996, atunci cand 15 oameni au murit. Despre acele evenimente s-a scris o carte, "Into Thin Air" (In aerul rarefiat), publicata si in Romania.

Taberele de baza de pe Everest sunt pline in aceasta perioada a anului. Circa 300 de alpinisti se pregatesc de expeditii pe cel mai inalt varf. Luna mai este perioada propice pentru astfel de ascensiuni. Romania are doua expeditii pe Everest, dar nu au fost puse in primejdie.

Articol vizualizat de 613 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!