Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Un nou refugiu a fost construit in zona La Carti, in Muntii Rodnei

Ultima actualizare: 16 Octombrie 2021,   articol postat de moderator
In Muntii Rodnei, in zona Intre Izvoare/La Carti, avand Vf. Repede (2.074 m) la vest si Vf. Negoiasa Mare (2.049 m) la est, Asociatia Hai pe Munte Iasi si Asociatia Ghizilor din Bucovina au construit, in 2017, un refugiu care ii va feri pe turisti de vremea rea, le va da ocazia sa se adaposteasca la nevoie si chiar sa isi petreaca noaptea in varful muntelui.
 
Sufletul acestui proiect a fost Liviu Romica Scriitoru (Aurica, cum ii spun prietenii), sprijinit fiind de Primaria Cosbuc prin dl. primar Ioan Pavelea, Salvamont Bistrita Nasaud prin intermediul lui Flo Rosi, Jandarmeria Montana Bistrita prin dl. Ioan Rus si de catre Parcul National Muntii Rodnei prin Consiliul Stiintific care a dat aviz favorabil.
 
Noul adapost de la 1.828 m altitudine este realizat in mare parte din materiale naturale locale (lemn, piatra) si poate gazdui un numar de pana la 14 persoane, in conditii de bivuac. Constructia a fost incredintata spre executare unui cuplu din comuna Cosbuc, mesteri locali de exceptie, Gicu si Marioara Tiron.
 
Dincolo de lipsa drumurilor amenajate si crizei mari de voluntari, au fost manipulate circa 30 de tone de piatra/adeziv/lemn, iar din Bistrita s-au suit in zona de gol alpin cam 4 tone de alte materiale de constructii.
 
Mai sunt cateva finisaje de facut, mai sunt necesari niste banuti, dar in proportie de 90% refugiul isi asteapta clientii aflati in dificultate, cu respectarea regulii ca, in special vara, drumetii sa isi ia cortul. Costurile au fost suportate in principal de cele doua asociatii, HPM si Bucovina Guides, sponsorizari si donatii de la persoane fizice si juridice.
 
Speram ca cei care vor ajunge in zona vor aprecia efortul depus si vor avea grija de acest refugiu. Exista promisiuni ca si autoritatile locale in limita posibilitatilor, vor preveni degradarea lui, prin comportamentul inadecvat a ciobanilor, braconierilor sau al unor persoane rauvoitoare, care nu inteleg necesitatea unei asemenea constructii.
Articol vizualizat de 3012 ori

Galerie foto

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!