Ce este sportul orientarii?
Orientarea sportiva este mai mult decat un concurs, este o lupta cu tine insuti, cu limitele tale si cu nazuintele tale. Cu ajutorul unui suport abstract, ne referim astfel la harta de orientare, cauti, contratimp, mai multe puncte de control (posturi) prin padure sau poieni, de regula pe un teren accidentat. I se mai spune "sportul padurilor" iar deviza, mereu de actualitate, este "alearga cu capul". Interesant dar perfect justificat deoarece in acest sport nu este suficient sa fi doar un bun atlet si sa ai o conditie fizica de invidiat. Acest sport iti solicita logica, atentia, intuitia, capacitatea de a lua rapid deciziile cele mai potrivite, initiativa si nu in ultimul rand curajul. Este un sport generator de sanatate deoarece, cu predilectie, se desfasoara in mediul natural, indiferent de anotimp si conditiile meteorologice. Are capacitatea de a cali organismul si de a dezvolta gandirea analitica. Atunci de ce sa nu-l practicati cu cat mai mult cu cat exista categorii diferite de varsta pentru cele doua sexe: masculin si feminin. In functie de aceste considerente sunt trasee diferite, cu un nivel de dificultate mai mare sau mai mic.
Din pacate comoditatea, lipsa de interes si necunostinta ii tin departe de acest sport pe cei mai multi dintre semenii nostri. Normal, este infinit mai usor sa fi "sportiv" cu telecomanda in mana petrecandu-ti multe ore de "antrenament" in fata televizorului sau butonand de zor la calculator. Cu toate acestea, romanii se pot mandri cu rezultate notabile, atat la nivel competitional cat si la nivel de organizare si promovare a acestui sport. Tot respectul pentru acestia, pentru munca si rezultatele lor.
Orientarea sportiva se pratica in fiecare anotimp al anului fiind impartita pe mai multe discipline:
- Orientare in alergare este practicata pe perioada de primavara, vara, toamna si se imparte in urmatoarele probe: sprint, medie distanta, lunga distanta, pe echipe, stafeta, de noapte.
- Orientare pe schiuri fond este practicata pe perioada de iarna si se imparte in urmatoarele probe: sprint, medie distanta, lunga distanta, stafeta.
- Orientare Mountain Bike este practicata pe perioada de primavara, vara, toamna si se imparte in urmatoarele probe: sprint, medie distanta, lunga distanta.
- Orientare pentru persoane cu dizabilitati este practicata pe perioada de primavara, vara, toamna si se organizeaza astfel: se practica pe trasee de dificultate mica sau medie si in functie de posibilitatile participantilor.
Orientarea la inceput era practicata in armata si insemna traversarea unui teritoriu necunoscut cu ajutorul hartii si a busolei. "Anul de nastere" al orientarii este considerat 1897, anul in care a fost organizat primul concurs public de orientare in Norvegia, langa Oslo. Primul concurs international s-a tinut in anul 1932, intre Suedia si Norvegia, tot langa Oslo.
Federatia Internationala de Orientare (I.O.F.) a fost infiintata in 1961 la congresul din Danemarca. Cei 10 membrii fondatori sunt: Bulgaria, Cehoslovacia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Germania Democrata, Germania Federala, Norvegia, Suedia si Ungaria. In anul 1990 se infiinteaza Federatia Romana de Orientare (F.R.O.) si prin afilierea sa Romania devine membru plin IOF.
Orientarea in Romania
In Romania, orientarea s-a desfasurat si inainte de 1989, in mod organizat si fara ca cineva sa fie fortat sa o practice. Nu exista FRO dar exista FRTA (Federatia Romana de Alpinism si Turism) in cadrul careia erau mai multe comisii printre care si Comisia Centrala de Orientare. Aceasta comisie se ocupa cu organizarea Campionatelor de Orientare din Romania si urmarea desfasurarea Cupelor organizate la nivel national de catre cluburile din tara.
Data de 26 octombrie 1947, este considerata ziua de nastere a orientarii turistice din Romania. La aceasta data, dupa ce luase la cunostinta de orientarea turistica din Ungaria, profesorul aradean Davidhazy Coloman (1913-1987), organizeaza sub egida Organizatiei Sportului Popular (OSP) si a Societatii de Gimnastica din Arad, primul concurs de orientare turistica din Romania, organizat pe dealurile din imprejurimile Lipovei. Organizat si in anii urmatori tot in Muntii Zarandului, acest concurs a capatat denumirea de CUPA ZARANDULUI, devenind de a lungul timpului, prin desfasurarea lui anuala, singurul concurs din Romania cu 64 de editii, pana in 2011. La prima editie a Cupei Zarandului din 1947, au luat parte 15 echipe mixte compuse din cate 3 turisti, din sindicatele si scolile din Arad, pe parcursul unei singure etape de zi. Locul 1, a fost ocupat de echipa formata din Bauer Andrei si Bauer Irina.
Traseul primei editii din 1947 al Cupei Zarandului a plecat din Podgoria Aradului cu startul in comuna Cuvin, a urcat in Varful Checiches si apoi prin valea Sfinca s-a terminat in comuna Covasint. Practic nu a existat harta de concurs, si concurentii au primit la plecare niste instructiuni, care trebuiau parcurse folosind o busola Bezard. Iata cum erau instructiunile care te ajutau sa ajungi de la plecare la statia intermediara nr. 1. "Pornesti dealungul liniei de tramvai spre Sud, pana la halta nr. 5. De aici te intorci spre Est pe drumul vaii, dupa parasirea viilor urci pe poteca conducatoare de creasta de la nordul vaii. De aici mergi spre Est, apoi spre Sud-Est si cauti obiectul de teren (fantana), aflatoare in capul vaii. Aici se gaseste statia de control nr. 1." Stabilirea rezultatelor a fost complicata, deoarece in afara penalizarilor orientarii, au mai fost si penalizari la chestionarele istorice, tehnice si politice, precum si cele pentru probele de indemanare (aruncarea grenadei, tragerea cu arma, trecerea apei peste barne, funicular) si alte probe. Premierea concursului s-a facut deabia peste 2 zile in sala de festivitati, cand primelor 3 echipe li s-au inmanat cupe si diplome.
In primii ani ai Orientarii din Romania, aceasta era mai mult turistica decat sportiva. Echipele erau formate din 3 sau 4 turisti, de cele mai multe ori mixte, iar clasamentele se intocmeau fara diferente in functie de varsta. Deoarece posturile de control erau bine ascunse si "nu aveau gura sa te strige", ele erau denumite de concurenti muti. Pe teren erau marcate cu o tabla mare de carton alba, pe care era litera M, iar sub ea era o pusculita in care fiecare echipa introducea cate un tichet din cele primite la plecare. Concurentii plecau echipati cu bocanci in echipament de munte si un rucsac in spinare, deoarece traseele erau deobicei lungi, se cauta foarte mult si durata unui concurs depasea uneori 6-8 ore.
In perioada 1947-1953, activitatea in continuare se desfasoara dupa Regulamente intocmite de organizatorii fiecarui concurs, care activau cu prioritate in cadrul structurilor care se ocupau cu activitatea turistica.
Primul Regulament al concursurilor de Orientare Turistica, apare in anul 1953, cu valabilitate pe tot teritoriul tarii, editat de "Asociatia turistilor" din Romania, care contribuie la eliminarea handicapului, datorat faptului ca fiecare organizator avea propriul Regulament, care va fi adaptat dupa Regulamentele altor tari cu traditie in anul 1958.
Activitatea se desfasoara in perioada 1947-1949 cu sprijinul organizatiei "Sportul Popular", iar in perioada 1950-1957 cu ajutorul Directiei de Turism de pe langa Consiliul Central al Sindicatelor. Incepand cu anul 1952 activitatea de Turism a fost preluata de Consiliul Central al Sindicatelor. In perioada 1957-1967, in cadrul Uniunii pentru Cultura Fizica si Sport, functioneaza Comisia Tehnica de Turism, in competenta careia intra si activitatea de Orientare Turistica, aceasta transformandu-se in Comisia Centrala de Turism si Alpinism. UCEFS-ul se transforma in Consiliul National pentru Educatie Fizica si Sport in anul 1967, care va functiona pana in anul 1989, va cuprinde in continuare si Comisia Centrala de Turism si Alpinism.
La 28 iulie 1967, Comisia Centrala de Turism si Alpinism se transforma in Federatia Romana de Turism si Alpinism (F.R.T.A.), fiind astfel prima tara socialista care reuseste introducerea Orientarii in cadrul unei structuri sportive care coordona sportul la nivel national (C.N.E.F.S.).
De activitatea de Orientare Turistica din cadrul FRTA se va ocupa Comisia Tehnica de Turism Sportiv (1970-1972, presedinte Marius Constantinescu), in anul 1970 se numea Comisia Centrala Tehnica de Turism, iar in anul 1974 apare pentru prima data, Comisia Centrala Tehnica de Orientare (1974-1987, presedinte Ion Florescu). In anul 1978 Comisia Centrala Tehnica de Orientare se transforma in cadrul Federatiei Romane de Turism Alpinism, in Comisia Centrala de Orientare (C.C.O.), aceasta transformandu-se in februarie 1989 in Comisia Centrala de Orientare Sportiva.
Cateva repere mai importante din istoricul activitatii de Orientare din tara noastra:
Concursul interregional, editia a III-a a Cupei Zarandului, marcheaza primul concurs, in anul 1949, cu etape de zi si noapte, la care au participat echipe din Timisoara, Cluj, Bucuresti, Oradea si Brasov.
Primul concurs din Bucuresti, organizat in Padurea Pustnicul in august 1949, de Ioja Ion si Bucurescu Cristian, ambii muncitori la IOR (Intreprinderea Optica Romana), unde exista deja un puternic cerc de turism in cadrul sindicatului ce apartinea de CGM (Confederatia Generala a Muncii), urmat de primul concurs de Noapte organizat de bucuresteni la 18 octombrie 1951, la Sinaia in Masivul Garbova.
In perioada 1950-1955 impulsionata de Consiliul Central al Sindicatelor din Romania (CCS), orientarea turistica se extinde in toata tara.
Anul 1950 marcheaza organizarea la Timisoara a primului concurs de orientare turistica din judetul Timis, Cupa Padurilor (initiator Oscar Kepecs) si concursuri organizate de clujeni, cu schite de harti si instructiuni de parcurs, sub forma de text, care se dadeau in plic la inceputul sau pe parcursul concursului.
La 12 noiembrie 1950 Davidhazy Coloman si ceilalti turisti din Arad organizeaza primul concurs din tara cu traseu si clasament separat pentru echipele feminine (din 3 sportive). La 27 aprilie 1952, aradenii organizeaza si cel dintai concurs din tara individual, fara timp standard (regularitate).
In padurea Repedea de la Iasi se organizeaza in 1951, primul concurs de veteranul Gheorghe Panzaru impreuna cu Dumitru Manaila si Valentin Panzaru, cu sprijinul tehnic al lui Coloman Davidhazy, unde au participat un numar de 114 concurenti.
Turistii si sportivii din Brasov incep sa se afirme si pe 8 noiembrie 1951, organizeaza un concurs de orientare turistica in masivul Piatra Mare - cabana Bunloc, cu 2 etape (noapte si zi), cu participanti din Bucuresti, Cluj, Brasov, Oradea, Arad, Ploiesti.
Pe data de 28 septembrie 1952, Directia de Turism din cadrul CGM organizeaza primul concurs de orientare turistica national (primul concurs oficial interregional), la care participa echipe invitate din toate cele 17 regiuni ale tarii. Concursul desfasurat in jurul cabanei Diham, pe parcursul a 2 etape (noapte & zi), poate fi considerat ca un prim Campionat Republican de Orientare Turistica. Spre surprinderea generala, primul loc a fost ocupat de echipa bucuresteana.
In anul 1953, acelasi asa-zis Campionat Republican de Orientare Turistica, este organizat de BTE Brasov la Poiana Brasov, cu participarea echipelor din cele 17 regiuni ale Romaniei. Cum era de asteptat concursul este castigat de echipa regiunii Brasov, buna cunoscatoare a zonei de concurs.
In decembrie 1953, turistii din Timisoara, organizeaza la Poiana Marului, primul concurs de orientare pe Schiuri din Romania. Doua luni mai tarziu in ianuarie 1954, organizeaza si aradenii la Debela Gora al doilea concurs de orientare pe schiuri.
Pentru a se pune capat haosului din regulamentele concursurilor de orientare, in anul 1953, o comisie din care faceau parte arbitri consacrati: Amilcar Constantinescu din Bucuresti, Davidhazy din Arad, Udo Falk din Brasov, Adler din Cluj, intocmesc un regulament al concursurilor de orientare turistica, unic pentru toata tara, regulament care a ramas valabil pana in 1958. Acest regulament din 1953, inspirat din cele valabile in Ungaria si Cehoslovacia, punea accentul pe latura turistica de regularitate a intrecerii si mai putin pe latura sa sportiva de viteza.
Concursurile interregionale se dezvolta dupa aparitia primului Regulament la nivel national si in alte zone, cum ar fi: Baia Mare, Craiova, Pitesti, Oradea, Targu Mures, Bistrita si Neamt care organizeaza concursuri de Orientare Turistica si participa cu sportivi la competitiile din alte zone.
Cupa 23 August (Cupa Eliberarii), competitie devenita traditionala, organizata pentru prima oara in anul 1953 la Plaiul Foii in Piatra Craiului se desfasoara cu etape de zi si noapte, competitie care ulterior se transforma in "Cupa Romaniei", prima editie, proba individuala, are loc in anul 1966 la Cheile Bicazului, castigator fiind Lita Georgeta si Iosif Eugen.
Tot incepand cu anul 1953, se organizeaza tot mai multe competitii si de asociatii sportive din Bucuresti, cum ar fi: Metalul, Progresul, Spartac, Vointa, Constructorul etc.
Anul 1955 marcheaza organizarea celui mai lung concurs de orientare turistica din Romania. Cupa 23 August din 1955, se desfasoara pe parcursul a 4 zile si o noapte, pe o distanta de 104 km parcursi de turistii sportivi intre cabana Voievodul (fosta Lonea) din Muntii Sebesului si statiunea Paltinis de langa Sibiu. Echipa de arbitri care a ridicat traseul a fost condusa de Davidhazy din Arad si Amilcar Constantinescu din Bucuresti. Concursul a fost castigat de echipa regiunii Cluj, urmata pe locul 2 de echipa Bucuresti, iar pe 3 echipa Regiunii Autonome Maghiare.
In octombrie 1957, la Paltinis, judetul Sibiu, se organizeaza primul concurs national de orientare pentru stafete, separat masculine si feminine, cu probe doar in timpul zilei.
Prima participare a unor sportivi din Romania la competitii internationale este cea din vara anului 1958, cand profesorul Davidhazy Coloman, conduce o echipa a Romaniei la un concurs organizat in Ungaria, in apropiere de lacul Balaton, capitan al echipei fiind Neagu Alexandru.
In iulie 1958, mai multi turisti sportivi din Bucuresti si din alte orase ale tarii, s-au intalnit in Bucegi, in cadrul concursului de orientare turistica Cupa Muntilor, organizat de Asociatia Sportiva ITB, in memoria alpinistului Victor Maciuca de la ITB, decedat la 23 de ani, in plina activitate sportiva. Initiatorul si sufletul acestui traditional concurs, Cupa Muntilor, a fost pana in anul plecarii sale in Germania - 1980, inginerul Rolf Reyl de la Atelierele Centrale IT Bucuresti. Traseele concursului din editia 1-a, 1958, au atins Cota 1500, Strunga, cabanele Bolboci si Padina. Concursul a cuprins 2 etape, de zi si de noapte, cu portiuni de viteza, regularitate si probe alpine.
Sprijinita material de asociatiile sportive ITB si Gloria din Bucuresti, cat si de Consiliul Sindicatelor din Bucuresti, celebra competitie de orientare montana Cupa Muntilor a constituit de a lungul anilor 1960-1980, un mare factor de progres pentru orientarea din Romania.
La inceputul anilor \\\'60, de mare succes s-a bucurat Cupa Primaverii, concurs organizat in fiecare primavara de catre profesorul Sculy Andrei de la Politehnica Bucuresti. Prima editie a concursului organizata in 1963 la Cernica, a fost castigata de echipa ITB formata din sotii Reyl Rolf si Reyl Florica.
Incepand cu anul 1960 Asociatia Sportiva Ecranul din Bucuresti, sub conducerea lui Dan Alexandru, incepe sa organizeze Cupa Ecranul, concurs ce va deveni unul dintre cele mai cunoscute din tara in urmatorii 20 de ani. Prima editie din 1960 desfasurata in Muntii Bucegi la cabana Diham, a fost castigata de Aldescu Stefan de la Vointa Bucuresti.
Primul Campionat Republican pe Echipe si Noapte are loc in octombrie 1964, in statiunea Paraul Rece de langa Predeal.
Primii arbitri trasatori atestati, in numar de 41 au absolvit cursul din decembrie 1966, organizat la Caminul Alpin din Busteni.
Anul 1967, asistam la primul concurs de Orientare - Schi de Noapte, la Garana, muntii Semenic, organizat de timisoreni.
Primele titluri de Maestru al Sportului se acorda sportivelor: Georgeta Lita si Mariana Abrudan, in anul 1967, iar in 1969 sportivilor Iosif Eugen, Schuller Richard si Schuller Klaus.
In anul 1968 s-au tiparit primele 2 harti de Orientare moderne in culori: Oradea, Cupa Poligrafiei, 2 culori si Busteni, Cupa Romaniei (concurs international), editia a III-a, 4 harti in 4 culori.
Primul Campionat National Individual la Orientare in Alergare are loc in anul 1968 la Poiana Brasov la: seniori, tineret si juniori. Primele titluri de Campioni Nationali la Individual au fost obtinute de: Constantin Alexandrescu - juniori, Ileana Chivu (Sculy) si Scarlat Rosetti - tineret, Mariana Abrudan si Klaus Schuller - seniori si Heintz Dezideriu - old boys.
Primul Campionat Republican de Stafeta este organizat in 21 septembrie 1969, la Olanesti cu 25 de stafete participante si editia a III-a a Campionatului Republican pe Echipe.
Prima editie a Campionatului Republican de juniori si junioare pe Echipe are loc la Frasin-Bucsoaia, in anul 1969, campioni nationali fiind la feminin - Marias Ana-Maria - Marias Elena, iar la masculin, Enyedi Andrei-Horvaty Peter.
In statiunea Slanic Moldova, in 25 iunie 1971 are loc prima editie a Balcaniadei, participa Romania si Bulgaria, concomitent cu editia a-VI-a a Cupei Romaniei; tot in Romania se desfasoara in 21-24 iulie 1980 editia a III-a, a Balcaniadei la Faget, judetul Cluj, unde au participat 3 tari: Romania, Bulgaria si Iugoslavia, concomitent cu, Cupa Romaniei editia a XV-a.
Incepand din anul 1972 Cupa "Uniunii Asociatiilor Studentilor din Romania" (s-au organizat 6 editii: 1966-1971) se transforma in Campionatul Republican Universitar de Orientare Turistica, prima editie desfasurandu-se in perioada 28-30 aprilie 1972, la Predeal, judetul Brasov, cu participarea echipelor reprezentative din 10 centre universitare (Bucuresti, Brasov, Cluj, Craiova, Galati, Iasi, Petrosani, Ploiesti, Timisoara si Targu Mures).
Primul Campionat Republican la Orientare-Schi, individual se desfasoara in anul 1979, statiunea Izvoare, judetul Maramures, primii campioni fiind Orosz Maria la feminin si Petrisor Costica la masculin.
In anul 1987 se desfasoara cel mai mare concurs international de Orientare, "Trofeul Valea Prahovei", organizator dr. Stroescu Nicolae, unde sunt inscrisi 1150 concurenti din 10 tari. Cu acest prilej participa din partea Federatiei Internationale de Orientare (I.O.F.), vicepresedintele Josef Krch, suedezul P. O. Bengtson, promotor al Orientarii pe plan mondial si viitorul presedinte a I.O.F. Sue Harvey.
In data de 5 februarie 1990 se infiinteaza Federatia Romana de Orientare, continuatoare a activitatii competitionale de Orientare dinainte de 1989, presedinte dr. Nicolae Stroescu, secretar general prof.Constantin Alexandrescu, care in acelasi an, in data de 24 iulie, cu prilejul Congresului I.O.F. Cambridge, (Marea Britanie), se afiliaza la Federatia Internationala de Orientare.
Cu ocazia Cupei Romaniei, editia XXV-a, 2-3 iunie 1990, Sinaia, 409 sportivi participanti, competitie internationala, se consemneaza prezenta pentru prima data a presedintelui I.O.F., Heinz Tshudin (Elvetia).
Prima participare a sportivilor orientaristi studenti la un Campionat Mondial Universitar are loc in anul 1986, la Miskolc, Ungaria.
In perioada 20-25 august 1991, prima participare a sportivilor seniori la un Campionat Mondial de Orientare in Alergare, Marianske Lazne (Cehoslovacia), cu o delegatie formata din Revesz Elisabeta, Banyai Reka, Rosca Dionisie, Duca Ovidiu, Reves Andras, Veres Mihai - sportivi, Barkasz Daniel - antrenor, Stroescu Nicolae si Alexandrescu Constantin - conducatori.
In perioada 25 ianuarie-4 februarie 1992 se consemneaza prima participare a sportivilor seniori la Campionatul Mondial de Orientare - Schi, Pontarlier (Franta), cu o delegatie formata din Zete Luminita, Jeler Ileana, Pop Larisa, Csucs Monika, Hecico Emil, Csucs Andras, Pop Eftimie, Csucs Peter - sportivi, Petrisor Costica - antrenor si Alexandrescu Constantin - conducator.
In anul 1992 Orientarea este cuprinsa ca activitate competitionala, in Calendarul Sportiv al M.Ap.N., pentru inceput participand doar institutiile militare de invatamant, iar in 1993, in perioada 28-21 iulie are loc prima participare a sportivilor orientaristi militari la Campionatul Mondial de Orientare in Alergare, Ungaria; primul Campionat National Militar de Orientare pentru unitati operative se desfasoara la Craiova in 11 iunie 1994.
Primul Campionat National de Orientare al Ministerului de Interne se organizeaza la Plopeni, judetul Prahova in anul 1993.
La initiativa presedintelui federatiei, prof. Constantin Alexandrescu se organizeaza prima editie a Cupei Tarilor Latine, in 13-15 octombrie 1995, la Poiana Pinului, Buzau, concomitent cu Cupa Romaniei, editia a XXX-a.
Prima competitie internationala oficiala a Federatiei Internationale organizata in Romania - Campionatul Mondial de Tineret s-a desfasurat in perioada 8-14 iulie 1996, la Govora, judetul Valcea, consemnand o participare record si anume 387 de participanti, din 35 de tari, de pe toate continentele, unde sportivii nostri au obtinut 5 medalii - 4 aur si una de bronz.
Prima participare a sportivilor orientaristi politisti, din Romania la Campionatul European al Politistilor a avut loc in perioada 28 septembrie-2 octombrie 1998, in orasul Tampere - Finlanda, unde au participat politisti din 13 tari.
La sfarsitul anilor 2000, din structura FRO faceau parte 55 de sectii, situate in 25 de judete. Numarul total al sportivilor legitimati era de 1114 (565 copii, 335 juniori si 214 seniori), iar al celor clasificati, de 881, pregatiti de 76 antrenori, 52 instructori si asistati in concurs de 244 arbitri.
In anul 2001 Federatia Romana de Orientare s-a reorganizat in conformitate cu prevederile Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, fiind prezenti 14 membri fondatori. Din Consiliul Director faceau parte: Constantin Alexandrescu - presedinte, Viorel Tomescu - secretar general, Lucian Galateanu - vicepresedinte cu Orientarea de Vara, Dinu Gheorghe - vicepresedinte cu Orientarea pe Schiuri.
In anul 2005, Federatia Romana de Orientare avea 39 de structuri sportive (14 cluburi de drept public, 21 cluburi de drept privat si 4 asociatii judetene), 346 sportivi, 22 antrenori, 13 instructori si 119 arbitri.
In perioada 30 august-2 septembrie 2007 se organizeaza Cupa Tarilor Latine, editia a XIII-a, in orasul Alba Iulia, judetul Alba, una din cele mai reusite editii ale acestei competitii.
In perioada 8-15 februarie 2010, se organizeaza la Miercurea Ciuc, judetul Harghita toate competitiile internationale oficiale de Orientare-Schi (Campionatul Mondial de Seniori, Cupa Mondiala, Campionatul Mondial de Tineret, Campionatul European de Seniori, Campionatul European de Juniori si Campionatul Mondial de Veterani).
In premiera pentru tara noastra, aceste Competitii Internationale majore de Orientare-Schi au constituit si unele premiere mondiale: o federatie nationala a organizat simultan toate competitiile majore ale Federatiei Internationale de Orientare; s-a introdus proba de Sprint in cadrul Campionatelor Europene de Juniori; s-a reusit transmiterea "live" atat din traseu cat si din zona startului si a sosirii, pe un post de televiziune Sport Klub TV.
In anul 2011 Federatia Romana de Orientare are un numar de 44 structuri sportive afiliate (5 Asociatii Judetene de Orientare, 14 structuri de drept public si 25 structuri de drept privat).
Prima participare a elevilor din tara noastra la Campionatele Mondiale Scolare de Orientare in Alergare, organizate de Federatia Internationala a Sportului Scolar (I.S.F.), 21-27 mai 2011, Primiero/Trentino, Italia, cu o echipa formata din 5 elevi, de la Scoala Generala nr. 2 din Baia Sprie, judetul Maramures, profesor/conducator Jeler Ileana.
In perioada 5-7 octombrie 2012, in statiunea Moneasa, judetul Arad, s-a desfasurat Concursul de orientare turistica "65 de ani de orientare in Romania", cu participarea unui numar impresionant de concurenti din Romania, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Germania si Serbia. Evenimentul a fost organizat de Federatia Romana de Orientare si Asociatia "Condor Club" Arad pentru a marca momentul primului concurs de orientare turistica din zona muntilor Zarandului, in anul 1947.
In loc de incheiere
Orientarea este o arta a manuirii hartii si busolei, aduce mult farmec si multe satisfactii: te ajuta sa cunosti natura sub o alta forma mai frumoasa decat cea prezentata in manuale, pe micile ecrane, sau in reviste; te invata cum sa te folosesti de tot ceea ce ofera natura pentru a naviga prin ea cu o mare usurinta; devii un ghid al locurilor pe unde nimeni altul poate nu a calcat cu piciorul, un ghid al familiei, al prietenilor in drumetiile si excursiile organizate; iti dezvolta un trup sanatos, o minte agera, o gandire pozitiva pentru a rezolva situatii neprevazute si chiar neprielnice; este un sport pasionant, o intrecere palpitanta ce se desfasoara pe cel mai frumos stadion al lumii: "NATURA".
In primul rand, cu ce te alegi daca practici acest sport? Cu sanatate si - constatam asta in cazul copiilor initial plangaciosi si rataciti prin tufe - ca se aleg si cu dezvoltarea ambitiei, perseverentei si, de ce sa n-o spunem? a inteligentei. De altfel am vazut ca majoritatea acelor pusti care au inceput orientarea sportiva la 7-8 ani, au ajuns sa absolve facultati. De pilda traseele parcurse de ei, noaptea, doar cu ajutorul unei lanterne, le formeaza trasaturile de caracter ale unor luptatori in viata, care n-au cum sa nu reuseasca.
Sursa: prahova-orientare.ro, fro.ro, orientaresportiva.webs.com, condorclub.ro
Articol vizualizat de 3975 ori
Lista comentarii