- Zapada grunturoasa - se formeaza datorita actiunii razelor solare asupra zapezii crustate, transformand-o intr-o masa compusa din mici cristale granulate; dimineata are aspectul unei cruste marmorate, putin transparenta si cu o mare aderenta; mersul pe jos pe o astfel de zapada este greoi si duce la epuizarea prematura a fortelor.
- Zapada in talazuri - se formeaza in zone cu suprafete mari batute de vanturi puternice; se prezinta ca o "mare" ravasita de furtuna cu "valuri" de pana la 0,5 m; este cea mai periculoasa la schi.
- Zapada crustata - rezulta din inghetarea unei zapezi inmuiate de soare; suprafata ei este marmorata, avand o pojghita subtire de gheata; nu poate fi batuta de vant, ci numai de soare, rezultand zapada uda ce nu permite mersul fara piolet si coltar.
- Zapada moale - rezulta din zapada ninsa, sub actiunea temperaturii mai mici de 0 C formand indesarea si unirea fulgilor, care se lipesc cu usurinta si care lasa apa cand sunt calcati; mersul cu schiurile este foarte greu.
- Zapada prafuita - rezulta din ninsoare la temperaturi de inghet; in cristalele ei se gsseste o cantitate de aer cu mult mai mult decat propriul sau volum; pe masura ce trece timpul, aerul este pierdut, iar grosimea stratului se micsoreaza de 2-3 ori, devenind tot mai des; cataratul si mersul sunt favorabile atunci cand are grosimea pana la 20-30 cm si este depusa pe un strat mai vechi; se lipeste de talpa schiurilor si este lunecoasa; mare parte din avalanse sunt urmare a fenomenului de trecere de la aapada prafuita la zapada moale si ruperii echilibrului tensional datorita densitatii foarte mari pe unitatea de suprafata.
- Zapada cartonata - rezulta din actiunea vantului, cristalele marunte devenind, sub presiunea vantultui, suprafete intarite ca o coaja de cativa mm; este destul de alunecoasa si destul de aderenta pentru a nu permite derapajul schiurilor; cand este suficient de tare ca sa sustina un om, suna a gol sub pasi; Daca nu este rezistenta, se rupe si formeaza "scanduri" de zapada; mersul este suficient de usor.
-Zapada geruita - rezulta din zapada prafuita supusa actiunii vantului cu temperaturi sub 0 grade C; se prezinta ca o suprafata alcatuita din fulgi mari si compacti; permite mersul usor pe schiuri si bocanci.
- Zapada ondulata - rezulta din actiunea vantului asupra zapezii prafuite; se prezinta ca o suprafata usor incretita, ca o plaja de nisip peste care a trecut o furtuna puternica; dunele sunt perpendiculare pe directia vantului; schiatul este dificil pentru incepatori.
Actiunea vantului pe culmile inalte ale muntilor asupra zapezii da nastere la zapada de vant, depusa si orientata pe pantele si crestele dinspre directia vantului, extrem de periculoasa, si zapada la vant, formata din cornise in preajma carora deplasarea se face cu masuri de asigurare, sub linia de rupere a ei.
Articol vizualizat de 3286 ori
Lista comentarii