Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Castelul Bran

Postat de moderator, Ultima actualizare: 06 Decembrie 2016

Parasind batrana cetate a Brasovului pe la Bartolomeu, intram pe vechiul drum comercial al Tarii Barsei ce se indreapta prin trecatoarea Branului spre orasul Campulung Muscel, prima capitala a Tarii Romanesti.

Strabatem localitatile Cristian, Rasnov, Tohanul Nou, strajuite in partea stanga de muntii Bucegi, iar spre dreapta, de Piatra Craiului. Dupa aproximativ 30 km de Brasov, in zona Cheilor Turcului, la altitudinea de 60 metri fata de firul Vaii Turcu, se inalta Castelul Bran.

Ridicarea unui puternic castel in aceasta parte a regiunii a fost determinata de motive de ordin militar si economic.

Trecatoarea Branului a fost in trecut una din principalele cai de patrundere a ostirilor dusmane in Transilvania, iar mai tarziu, dupa infiintarea statelor feudale, a devenit cea mai importanta cale comerciala ce lega comertul apusean prin orasul Brasov cu cel din Tara Romaneasca.

Diferite urme arheologice si dovezi istorice descoperite arata ca trecatoarea Branului a fost cunoscuta inca de pe vremea romanilor.

Pe timpul migratiunii popoarelor, trecatoarea Branului a fost strabatuta in nenumarate randuri de popoare navalitoare care se indreptau spre centrul Europei, trecand spre Transilvania. Primele informatii despre Cetatea Bran dateaza din anul 1377, cand, printr-un privilegiu acordat de Ludovic cel Mare brasovenilor, purtand data de 19 noiembrie 1377, in ceea ce priveste construirea noii Cetati a Branului, aceasta a fost incredintata brasovenilor, care s-au obligat de buna voie si pe cheltuiala proprie sa faca aceasta lucrare.

Acest document reprezinta actul de nastere al actualului Castel Bran. In textul documentului se vorbeste in doua randuri de construirea unei noi cetati, fapt pentru care unii istorici considera ca anterior acestui castel nou construit a existat unul vechi, probabil teuton, distrus de luptele purtate in aceasta regiune.

Astfel, Castelul Bran, a carui istorie incepe din anul 1377, a fost ridicat pe o stanca aleasa in asa fel incat, prin pozitia sa, domina trecatoarea, putand sa o supravegheze si sa o apere. A fost construit tinandu-se seama de particularitatile terenului si de arta arhitectonica medievala.

Pentru a izola zidurile exterioare ale castelului de singura parte vulnerabila care era formata din prelungirea stancii catre deal, constructorii au sapat in piatra o deschizatura, constituind drumul spre intrarea in castel. In jurul castelului se gaseau fortificatii si santuri de aparare, iar jos, in vale, au fost construite doua ziduri la o distanta de circa 200 m unul de altul. Intre aceste doua ziduri, care inchideau complet trecatoarea, se gasea vama. Alaturi de oficiul vamal mai era si un fel de han pentru calatori precum si diferite cladiri pentru adapostirea marfurilor si animalelor.

Interiorul castelului a fost astfel conceput incat sa poata corespunde scopului de aparare si de locuinte pentru castelan, vicecastelani, servitori si garda. La parter, la intrare, se gasea camera de garda, camera de arme unde era si sala de mese, bucataria pentru garnizoana si celarul. Camerele de la etajele I si II si parte din etajul III erau folosite ca locuinte pentru castelan si vicecastelani. Aici erau "camere si sali luxoase pentru primirea de inalti oaspeti: regi, voievozi, magistrati regesti si delegatii straine venite in diferite misiuni. Se dadeau aici mese copioase la asemena ocazii, iar la plecare se inparteau ospetilor daruri bogate".

Turnul inalt, de sectiune aproape patrata, avand in varf un foisor de scanduri, servea ca punct de observatie.

In zidurile de la parter si de la etajul II erau deschizaturi de unde, in caz de atac, se tragea cu tot felul de arme cunoscute de-a lungul veacurilor, cand a servit castelul ca fort de aparare.

Comparativ cu durata zidirii Bisericii Negre din Brasov care a depasit patru zeci de ani, construirea Castelului Bran s-a facut intr-un termen foarte scurt, terminandu-se in anul 1382. Acest lucru se explica prin necesitatea urgenta a apararii trecatorii Branului, fata de pericolul turcesc care batea la portile Ardealului.

Dupa ce castelul a fost ridicat de brasoveni, el a ramas in stapanirea regelui maghiar ca cea mai importanta poarta de intrare si iesire din Tara Barsei. Cetatea avea in proprietate mai multe terenuri si sate care se intindeau de la Sohodol pana in apropierea Rucarului. Ea a ramas in stapanirea regelui Ungariei pana in 1395, cand, in urma unei aliante incheiate intre Sigismund de Luxemburg si Mircea cel Batran, a trecut sub stapanirea Tarii Romanesti. Pe timpul lui Mircea cel Batran, castelul a fost sub stapanirea domnilor romani, pana in anul 1427.

La scurta vreme dupa moartea lui Mircea cel Batran, castelul a trecut sub autoritatea voievodului Transilvaniei. In perioada 1427-1498 cand castelul a stat sub stapanirea regilor unguri, castelanii, prin abuzurile lor de tot felul, au provocat mari neajunsuri atat negustorilor din Tara Romaneasca, cat si comerciantilor brasoveni. Abuzurile castelanilor in incasarea taxelor vamale, abuzuri care afectau atat pe negustorii brasoveni cat si pe cei din Tara Romaneasca, au determinat pe brasoveni ca profitand de secatuirea visteriei regale si de slabirea puterii centrale, sa intre in 1498 in stapanirea cetatii.

In secolul XVIII cetatea este zguduita de revolte ale taranilor iobagi de pe domeniile castelului. Catre sfarsitul secolului al XIX-lea functia militara a cetatii cedeaza locul celei economice, de supraveghere a traficului comercial dintre Brasov si Tara Romaneasca.

La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai. In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.

Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.

De retinut ca cel mai popular muzeu al Romaniei a fost si in 2007 Castelul Bran, cel care a atras 540.000 de vizitatori. Resedinta de vara a familiei regale a Romaniei, Castelul Peles din Sinaia, precum si Pelisorul, aflat in acelasi complex muzeal, au fost vizitate in 2007 de aproape 361.000 de persoane.

Astazi, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, atat pentru valoarea sa arhitectonica, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Brasov


Rezervatia Muntele Tampa Muntele Tampa, declarat rezervatie naturala are o suprafata de 188,2 hectare si cuprinde aproape 500 de specii de plante, peste 100 de specii de pasari si 975 specii de fluturi. Mare parte a sa (150 ha) este declarata rezervatie naturala, prin legea 5/2000 datorita speciilor de animale (ursi, rasi, ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!