Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria Salvamontului in Romania

Postat de: moderator, ultima actualizare: 06 Noiembrie 2024

1999 - 30 de ani de Salvamont romanesc 

Salvarea montana, aceasta nobila ocupatie, imbinarea intre curaj si umanitarism, entuziasm si competenta, dintre dragostea de frumusetile naturii si generozitate, implineste anul acesta (1999-n.n.), in Romania, 30 de ani de activitate legiferata, in baza Hotararii Consiliului de Ministri cu numarul 140/1969.

La anul 1900, cu vanatorii dupa accidentati

Primele actiuni initiate in tara noastra, pe linia salvarii de vieti omenesti pe munte, dateaza inca de la inceputul anilor 1900, cand, in localitatile de la poalele muntilor Bucegi si Fagaras (Brasov, Sinaia, Sibiu si Busteni), pe langa asociatiile turistice existente la acea vreme, s-au organizat grupuri de salvatori alpini, formate din alpinisti, vanatori si calauze, grupuri a caror activitate a fost consemnata in presa vremii. Cateva date mai importante despre aceasta activitate, pastrate in anuarele celei mai rennumite asociatii turistice din Transilvania (S.K.V.) sunt urmatoarele:

In anul 1904, la “Scoala de calauze” organizata de catre S.K.V., a fost tinut un curs special de prim ajutor in munti.

In anuarul S.K.V. din anul 1906, avem descrierea unei operatiuni de salvare facuta de calauza Ion Cotofan din Avrig, in valea Pogradului.

In anul 1919, este organizat, in cadrul sectiei S.K.V. din Brasov, primul serviciu de salvare montana, avandu-l ca sef pe Iulius Teutsch.

In anul 1925, se organizeaza o alta echipa de salvare la sectia S.K.V. din Sibiu; dintre sefii acesteia ii enumeram pe Heinrich Hann vonn Hannenheis, mr. Oskar Hoing si Karl Schobel.

Tot in 1925 se infiinteaza un “pichet de salvare”, in cadrul sectiei sinaiene a asociatiei “Hanul Drumetilor”.

In anul 1933 ia fiinta echipa de salvare montana a asociatiei "Costila" din Busteni.

In anul 1936 se infiinteaza o alta echipa de salvare in cadrul Asociatiei Carpatine Ardelene din Brasov.

Inceputul inceputului oficial

Anii '60

La inceputul anilor ’60, turismul montan cunoaste o puternica dezvoltare. Zone ca Piatra Craiului, Bucegi, Fagarasul sunt tot mai mult cautate de turisti romani si straini, facand imperios necesara infiintarea unor formatii de salvare montana.

Anul 0, dupa Salvamont

Un grup de montaniarzi inflacarati, intre care Aristide Stavros, Nicolae Jitaru, Mihai Sarbu, dr. Ioan Giurculescu, Alxandru Florcioiu, dr. Ludovic Gyorffy, Toma Boerescu, dr. Nicolae Ivan, incep demersurile in vederea legiferarii Salvamontului in Romania. Datorita influentei acestor persoane, in anul 1969, prin Hotararea Consiliului de Ministri cu nr. 140, se pun bazele organizarii legale a primelor formatii Salvamont. Se prevedeau, intre altele:

- Prevenirea accidentelor turistice si organizarea actiunilor de salvare in munti.

- Principalii raspunzatori pentru activitatea Salvamont sa fie: Consiliul National pentru Educatie Fizica si Sport prin Federatia de Turism si Alpinism, Ministerul Sanatatii, Ministerul Turismului si Comitetul cu Problemele Consiliilor Populare.

Consiliile Populare din localitatile montane au primit sarcina de a organiza echipe Salvamont in randul carora sa fie selectionati alpinisti si schiori pe baza de voluntariat. Au fost stabilite drepturile si indatoririle acestora si a fost stabilita chiar si o indemnizatie de periculozitate.

Primele localitati nominalizate pentru organizarea de formatii Salvamont au fost: Campulung Muscel, Bicaz, Caransebes, Resita, Brasov, Predeal, Zarnesti, Bran, Victoria, Rasinari - Sibiu, Busteni, Sinaia, Borsa, localitati apartinand de 7 judete si avand un numar de 140 de salvamontisti. In decursul a 30 de ani lor li s-au adaugat si alte centre salvamont, in prezent existand 36, cu peste 900 de salvamontisti.

Comisia centrala, prima forma de organizare si coordonare

In randul oamenilor de munte, aparitia acestui act normativ, care legifera Salvamontul, a fost privita ca o adevarata victorie. Pentru prima data se putea vorbi de o organizare a activitatii de salvare. Au fost cooptati pentru aceasta activitate schiori si alpinisti de marca, cu o bogata experienta in ceea ce priveste muntele si acordarea primului ajutor.

La nivelul Federatiei de Alpinism se creaza o Comisie Centrala Salvamont, in sarcina careia revine aproape toata organizarea activitatii de profil. Ca secretar al Comisiei, cu un nucleu de 10 persoane, este numit dr. Ioan Giurculescu.

Se stabileste baremul de dotare cu materiale, echipamente si medicamente. Se reuseste, incepand cu anul 1972, infiintarea Scolii Nationale Salvamont, in cadrul carora se pregatesc viitorii membri Salvamont.

Concomitent cu organizarea scolilor, incepe si organizarea de concursuri republicane, in etape de iarna si de vara. Primul concurs are loc in 1972, in Bucegi, la cabana Caraiman. Organizarea acestor concursuri a fost facuta in ideea verificarii stadiului de pregatire al formatiilor Salvamont si a crearii unui schimb de experienta intre aceste formatii.

Scolile nationale, semn ca Salvamontul devenea un lucru serios

Directori ai Scolilor Nationale Salvamont au fost: prof. Alexandru Floricioiu (din 1972 - 1989), maestru emerit al sportului si Mircea Opris, maestru al sportului (din 1990- pana in prezent).

Primele scoli Salvamont de iarna s-au desfasurat la Cabana Podragu, impreuna cu scolile de alpinism, dupa 3 ani fiind mutate la Balea. Scolile de vara, in majoritate, au fost organizate la Padina - o zona propice pentu aceasta activitate.

Revolutia in salvarea Montana

Crearea ANSMR

Pana in anul 1990, evolutia Salvamontului din Romania a fost inceata, dar o data cu schimbarile survenite in viata romaneasca a avut loc si o reorganizare totala a Salvamontului.

La 2 noiembrie 1991 are loc adunarea de constituire a Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR). Initiatorul acestei asociatii a fost Gh. Dunaritiu, secretar al Federatiei Romane de Alpinism. Membrii fondatori erau in numar de 23. Presedinte a fost ales in unanimitate dl. Mircea Opris.

Marea realizare, meseria de salvamontist

Un salt spectaculos in evolutia activitatii de salvare pe munte din Romania, s-a datorat ANSMR-ului, care a avut ca scopuri principale:

- afilierea la forul international CISA - IKAR, prin care salvamontul romanesc era recunoscut pe plan international si prin care se puteau cunoaste noile tehnici si materiale de salvare.

- propunerea unui nou act normativ care sa raspunda necesitatilor actuale. Acest proiect se concretizeaza in anul 1996, prin H.G. 1269.

- reorganizarea Scolilor Nationale Salvamont.

- introducerea meseriei de salvator montan in Nomenclatorul meseriilor.

Afilierea la CISA - IKAR le-o datoram colegilor din Salvamontul austriac, care ne-au sustinut in fata forurilor internationale. Tot acestora le datoram si participarea la un curs de pregatire internationala, desfasurat in 1993, in Austria.

Noul act normativ, rezultat al activitatilor sustinute a ANSMR, are ca principale realizari, recunoasterea meseriei de salvator montan si infiintarea Seviciilor Publice Salvamont din cadrul Consiliilor Judetene si Locale. Un ajutor deosebit in elaborarea acestui act normativ a venit din partea Ministerului Turismului, prin persoana d-nei Elena Stroia.

Primul Serviciu Public Salvamont cu angajati permanenti a fost infiintat in anul 1997, in cadrul Consiliului Judetean Brasov.

Autor: ANSMR

Articol vizualizat de 2985 ori


Alte articole din categoria Salvamont


Avalansele Cresterea demografica, pe de o parte, si practicarea din ce in ce mai mare a sporturilor de iarna, pe de alta parte, au facut ca avalansele sa constituie un fenomen natural de risc care trebuie luat in considerare. Avalansele sunt deplasari gravitationale ale zapezii care se produc in toate ... DETALII
Sfaturi pentru supravietuire in caz de avalansa Avalansa... - acest fenomen ce se produce prea adesea in Carpati si care, din pacate, in ultima vreme, face multe victime, poate tocmai pentru faptul ca cei ce urca in munti stiu putin despre el - nu exista o literatura prea vasta adresata maselor largi. Datorita numeroaselor accidente montane se ... DETALII
Sfaturi utile despre avalanse Randurile urmatoare pot fi foarte folositoare, indeosebi celor ce nu au multa experienta iarna, pe munte. Mi-am propus sa scriu clar si mai ales concis, chiar daca voi neglija unele aspecte. Montaniarzii cu experienta nu vor afla lucruri surprinzatoare (cel putin asta sper). CE E PERICULOS? Iarna ... DETALII
Cainele Saint Bernard sau Cainele Salvamont O cronica din anul 1125 pomeneste pentru prima data de existenta unui azil pentru caini langa manastirea Saint Bernard din Elvetia, cea care a dat numele cunoscutei trecatori din muntii Alpi: Marele Saint Bernard (2469 metri altitudine). Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea au inceput a fi ... DETALII
Date contact formatii salvamont Denumire: Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR) Anul infiintarii: 1991 Adresa: Str. Ecaterina Varga nr. 23, cod postal 500003, Brasov, judetul Brasov Telefon/Fax: 0268/471517, Mircea Opris (presedinte): 0726/686690 E-mail: contact@0salvamont.org Website: ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!