Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Zapada si secretele ei

Postat de: moderator, ultima actualizare: 14 Septembrie 2024

Literatura a cantat la nesfarsit zapezile vesnice, insa, in realitate, nici o masa de zapada nu are durata infinita, deoarece sfarseste prin a se topi, prin a se evapora sau prin a se transforma in gheata ce se scurge intr-un interval de timp mai mult sau mai putin scurt spre mare, uriasul rezervor al apei pamantesti. Numai mantia de zapada poate fi vesnica.

Aceste mantii nu sunt numai in functie de inaltimea muntilor, ci si de latitudinea locului. Astfel, in regiunile polare ele incep la nivelul marii. In Alpi, zapezile vesnice coboara pana la altitudinea de 2630 metri, pentru ca in Pirinei sa se opreasca la o suta de metri mai sus. Pe versantul nordic al Himalayei, linia medie a zapezilor vesnice este la 5700 metri altitudine, in timp ce pe cel sudic ea coboara pana la 4900 metri, din cauza marilor ninsori provocate de muson. Dar, mantii vesnice de zapada sunt si in Africa ecuatoriala. Varfurile muntilor Kenya si Kilimandjaro sunt intotdeauna acoperite de zapezi.

Un fulg de zapada obisnuit cantareste in medie 0, 0001 grame. Zeci de mii de fulgi cantaresc doar un gram. Densitatea aproximativa a zapezii este de cinci ori mai mica decat cea a apei.

Conform unor estimari pe baza de calcul, toata zapada existenta pe Terra in cursul lunii august, luna cand media zapezii cazute pe planeta este minima, ar atinge circa 7400 miliarde tone.

Mantia de zapada de pe planeta noastra reflecta in spatiul cosmic aproape 90% din energia radianta a Soarelui. Cu toate ca este constituita din gheata incolora, zapada este totusi alba din cauza nenumaratelor cristale din care e formata. Ele reflecta toate luminile de unda ale radiatiilor solare, al caror ansamblu, conform teoriei lui Newton, da albul. Dimineata, inainte de rasaritul Soarelui, zapada ne apare de un roz rece, cu umbre azurii de o rara frumusete. In timpul zilei are sclipiri aurii - pe un fond galben, aproape metalic, iar seara predomina culoarea violet.

In intervalul 14-15 aprilie 1921, in Silver Lake (vestul SUA) a cazut o ninsoare extrem de bogata, zapada atingand grosimea de 192 cm. Acest fenomen a facut ca localitatii sa i se atribuie titulatura de recordmena mondiala pentru cea mai mare cantitate de zapada cazuta in 24 de ore.

Polul zapezii de pe Terra este statiunea Paradise Ranger din nord-vestul SUA (statul Washington). Grosimea stratului de zapada cazuta intre 1 noiembrie 1955 si 1 noiembrie 1956 a atins inaltimea de 24,40 metri. In aceasi statiune, intre 19 februarie 1971 si 18 februarie 1972 s-a inregistrat o cadere de zapada de 31 metri.

Thompson Pass este locul unde s-a inregistrat cea mai mare cantitate de zapada la o singura ninsoare. Situata in Alaska, localitatea a cunoscut o ninsoare prelungita intre 24 si 31 decembrie 1954, cand stratul de zapada a masurat 4,45 metri. In 1935, in Colorado (SUA) zapada cazuta in 24 de ore a atins inaltimea de 1,93 metri.

Cand iarna este pe sfarsite in emisfera nordica, se estimeaza ca, totusi, pe ambele emisfere ale Globului toata zapada ar cantari aproximativ 13500 miliarde tone!

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 5506 ori

Galerie foto



Alte articole din categoria Salvamont


Cum ne ferim de degeraturi In lipsa imbracamintei adecvate, expunerea la frig provoaca la nivelul mainilor, nasului, urechilor, obrajilor si picioarelor inrosirea pielii, insotita de mancarimi. In acest caz este vorba despre o degeratura de gradul I. SFAT. Mergeti la munte echipati corespunzator! Cand stam mult timp in ... DETALII
Salvamontistii recomanda turistilor responsabilitate si prudenta maxima 1. Iarna e obligatoriu sa aveti echipament si sa ganditi cu mintea voastra. Manusi, de la 3 perechi in sus. E nevoie si de bocanci si nu de 3 sezoane. De iarna! 2. Nu va despartiti de grup. Aveti mai multe sanse impreuna decat separat. 3. Daca vreme este rea intoarceti-va pana nu este prea ... DETALII
Telefoane utile Salvamont Dispecerat National Salvamont 0725-826668 Salvamont Arges 0745-047069 Salvamont Bihor 0259-467876 Salvamont Bistrita 0740-117264 Salvamont Beius 0259-329223 Salvamont Borsa (partea nordica a M-tii Rodnei) 0262-342322 Salvamont Bran 0268-236978; 0268-236800 Salvamont Brasov 0744-503 ... DETALII
Comportamentul pe munte Orice mediu are caracteristici si aspecte particulare, prin urmare in fiecare dintre acestea exista tipuri de comportament diferite. Zona montana este deosebit de frumoasa, ne ofera senzatii fantastice, dar in acelasi timp, ascunde multe pericole. Un comportament adecvat ne poate asigura o excursie ... DETALII
Sfaturi utile despre avalanse Randurile urmatoare pot fi foarte folositoare, indeosebi celor ce nu au multa experienta iarna, pe munte. Mi-am propus sa scriu clar si mai ales concis, chiar daca voi neglija unele aspecte. Montaniarzii cu experienta nu vor afla lucruri surprinzatoare (cel putin asta sper). CE E PERICULOS? Iarna ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!