Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Echipamentul necesar in alpinism

Postat de: moderator, ultima actualizare: 24 Septembrie 2012

Echipamentul minim necesar intr-o ascensiune alpina de catarare, este compus din coarda, ham, espadrile speciale, casca, diferite carabiniere, dispozitiv gri-gri si saculet de magneziu. Este recomandat ca echipamentul folosit sa fie atestat de UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism).

1. Coarda. Semicoarda. Cordelina

Coarda este elementul esential al echipamentului de catarat. De calitatea si folosirea ei corecta depinde securitatea si viata membrilor echipei. Cand cumperi o coarda, trebuie sa verifici daca aceasta este atestata de catre UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism) si respecta normele de calitate si securitate impuse de aceasta.

Conform normelor UIAA, o coarda simpla este marcata cu cifra 1, o semicoarda cu 2 si corzile gemene cu doua zerouri intersectate. Coarda simpla se foloseste in escalada sportiva, in traseele usoare de alpinism si in turele de escalada pe gheata.

Semicoarda este utilizata in traseele alpine dificile si in turele de escalada mixta (gheata si stanca), coarda introducandu-se alternativ in buclele echipate.

Corzile gemene se folosesc impreuna exact ca o coarda simpla, nefiind insa acceptate in escalada sportiva.

Coarda simpla atestata de UIAA are urmatoarele caracteristici:
- diametrul: variaza intre 10 si 12 milimetri
- lungimea: 5-10 metri
- forta de soc maxima suportata: 9.000-10.000 N (~920-1.000 Kg)
- alungirea statica: variaza intre 6,5-8%
- numarul minim de caderi normate: 6
- forta de rupere: 25KN (~2550 Kg)
- greutate: 65-77 g/m.

UIAA efectueaza teste cu greutati de 55 Kg pentru semicoarda si 80 Kg pentru coarda simpla sau o pereche de corzi gemene. Se simuleaza caderi cap de coarda de 5 metri inaltime, cu factor de cadere 2. Corzile de calitate sunt impregnate hidrofug si au denumirea comerciala "superdry". Se pot folosi si corzi neomologate de UIAA, dar acestea de multe ori nu au aceleasi calitati ca cele omologate.

Durata de utilizare a unei corzi depinde de numarul de caderi. De regula, o coarda rezista la 6 caderi si are o durata de viata de 400 de ore de folosire. Desi producatorii garanteaza o durata de viata a unei corzi de 6-7 ani, este recomandat ca o coarda sa fie folosita o perioada de 2 ani pentru utilizari regulate "de duminica" si numai un an, daca este folosita mai intens. Coarda nu se spala cu detergenti, ci doar cu apa calduta, uscandu-se la aer, in bataia vantului.

Dupa fiecare folosire, coarda se verifica metru cu metru. Daca mantaua prezinta strangulari sau uzura pronuntata, coarda respectiva trebuie scoasa urgent din uz. Pentru depozitare se recomanda strangerea corzii sub forma de colac si pastrarea ei intr-un loc perfect uscat si la intuneric.

Cordelina se foloseste in diverse situatii, cum ar fi la pregatirea unui rapel (prin consolidarea a doua pitoane), in actiunile de salvare, la trasul rucsacului in pasajele mai dificile, etc. Rezistenta unei cordeline este foarte scazuta, de 200-400 Kg, de aceea nu este recomandat a se folosi nici macar la filaje in pasajele alpine mai dificile, cum ar fi saritorile.

2. Papucii de catarat - espadrilele

Espadrilele speciale pentru catarare trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- sa aiba talpa flexibila;
- sa fie aderente la stanca;
- sa aiba o greutate redusa;
- sa aiba o forma ergonomica, adaptata la picior.

Espadrilele trebuie sa se inchida foarte bine si trebuie sa fie cu un numar mai mic decat cel normal, ca sa stranga putin, pentru a tzine degetele putin inclestate (ai mai mult forta in ele).

3. Hamul sau scaunul

Desi denumirea de ham presupune, pe langa prezenta scaunului, si existenta unei veste ce se poarta peste piept, printre cataratori s-a incetatenit denumirea de ham numai pentru scaun.

Hamul (scaunul) este confectionat din chinga de minim 5 cm latime. Exista hamuri reglabile care pot fi ajustate in functie de grosima piciorului si a mijlocului. Greutatea unul ham este de 300-400 gr.

Se recomanda folosirea hamurilor omologate de catre UIAA, ca si in cazul coardei. Hamul trebuie sa nu fie prea mare, dar sa permita libertatea de miscare a utilizatorului si sa fie confortabil.

4. Dispozitive de prindere

Carabiniera - dispozitiv confectionat din duraluminiu. Se foloseste pentru prinderea coardei de ham, de pitoane, etc., pentru asigurare. Are o forma trapeziodala pentur evitarea incarcarii clapetei.

Carabiniera are o sarcina de rupere minima de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transverasle, conform UIAA. Greutatea unei carabiniere variaza intre 55 si 90 gr.
Pe piata se gasesc diferite forme de carabiniere, cu sarcini de regula intre 20-30KN, cu sau fara piulitza de blocare.

Sfat: piulita nu se strange chiar pana in capat pentru a nu creea probleme la desfacere.

Optul de rapel - dispozitiv de franare prin frecare la coborare si pentru asigurare in trasee. Este confectionat din duraluminiu anodizat pentru rezistenta sporita la frecari si are forme si grosimi multiple. Greutatea unui opt de rapel este de 100gr. Intrucat la frecarea cu coarda acesta se incinge foarte tare, dupa rapel, coarda trebuie indepartata imediat pentru a evita deteriorarea ei din cauza caldurii excesive.

Buclele - se folosesc la prelungirea lantului de asigurare, in scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele.

Buclele sunt confectionate din chinga cu sectiunea tubulara sau plina si au o rezistenta de 21-22 KN. Conform normelor UIAA, buclele sunt de 3 dimensiuni: bucla mica - 11 cm, bucla medie - 17 cm, bucla mare - 25 cm.

Exista si bucle foarte mari de 50-70 cm, care se folosesc sub tavane. Datorita elasticitatii sporite, buclele absorb o parte din soc, protejand atat coarda, pitonul si carabinierele, cat si securitatea celui care cade.

Buclele echipate - reprezinta un lant de asigurare format din 2 carabiniere si o bucla. Buclele si carabinierele trebuie neaparat inlocuite dupa o cadere puternica.

Dispozitivul Gri-Gri - reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare. Suportand sarcini
de pana la 9 KN, gri-gri-ul are rolul de a impiedica alunecarea corzii, in cazul caderilor bruste, blocandu-se automat la soc. Daca se depaseste sarcina maxima de rezistenta, coarda incepe sa scape, permitand celui care asigura sa opreasca caderea prin franare cu mana.

Are maner pentru deblocare si ajustarea controlata a vitezei de coborare a cataratorului.
Mult mai simplu si mai sigur de folosit decat optul.

Gri-gri-ul se utilizeaza exclusiv in excada sportiva, nu si pe trasele alpine.

5. Casca

Casca este un element foarte important din echipamentul de catarare, mai ales la stanca, protejand impotriva eventualelor pietre pravalite sau lovirea capului de stanca in timpul caderilor necontrolate.

In escalada sportiva, datorita faptului ca aceasta se practica pe pereti verticali sau surplombati, iar riscul caderii de pietre este foarte mic, se poate renunta la casca.

Greutatea unui casti variaza intre 250 si 500 gr.

Casca este prevazuta cu chingi de legatura sub barbie si la ceafa, pentru o pozitionare stabila pe cap si trebuie sa asigure o buna ventilatie.

6. Saculetul pentru carbonatul de magneziu

Pentru asigurarea aderentei mainilor pe prize, se foloseste praf de carbonat de magneziu (sau talc) care se poarta intr-un saculet specific din material textil.

Saculetul pentru magneziu este prevazut cu o centura ajustabila sau chinga de prindere pe ham. De asemeni, saculetul are si o curelusa de inchidere pentru a impiedica intrarea umezelii in contact cu carbonatul de magneziu.

Se pozitioneaza la spatele cataratorului pentru a nu-l incomoda si ai fi accesibila la amadoua mainile.

Sursa: Manualul de Alpinism si Escalada - Florian Mastacan 

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Alpinism si escalada


Panou de bouldering la Iasi La Iasi, se practica alpinism si escalada de mai bine de 30 de ani, cu o istorie plina de rezultate excelente pe plan national si nu numai. Iesenii pasionati de alpinism pot face antrenamente la sala de escalada. Timp de cateva ore acestia se pot catara in voie pe un perete artificial de patru ... DETALII
Locuri de escalada in Bucuresti 1. GALACTIC INDOOR CLIMBING GYM Suprafata catarabila - 330 de metri patrati; pe aceasta arie exista 24 manse de catarat de 10 metri inaltime, care deservesc aproximativ 100 de trasee. PROGRAM. De luni pana vineri, de la ora 17.00 la 22.30, si sambata, de la 15.00 la 19.00. PRET. Intrari ... DETALII
Sala de escalada Natural High din Brasov In anul 2007 s-a decis deschiderea unui panou de escalada indoor ca o consecinta fireasca a dezvoltarii acestui sport in Brasov, oras cu traditie turistica deosebita. Proiectul s-a dovedit a fi unul indraznet si s-a concretizat in cel mai mare climbing wall din Romania. Suprafata de escalada totala ... DETALII
Asociatii si cluburi de alpinism din Romania Denumire: Federatia Romana de Alpinism si Escalada Acronim: FRAE Anul infiintarii: 2001 Adresa: Sediu de lucru - Ecran Club, Soseaua Grozavesti nr. 82, sector 6, Bucuresti; Sediu central - Str. Vasile Conta nr. 16, cod postal 020954, Bucuresti Telefon: Sediu lucrativ - 021/40.40.310, Bogdan ... DETALII
De ce escalada? Escalada nu este sport extrem: daca te initiezi cu un instructor si respecti regulile de securitate, nu ai de ce sa fii in pericol. Poti compara cu permisul de conducere: fiecare conduce in functie de nivelul pe care-l stapaneste. Escalada este un sport ludic: o lupta cu tine insuti. Escalada ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!