In Romania, primul concurs de orientare sportiva a avut loc in 26 octombrie 1947, in Podgoria Aradului din Muntii Zarandului, fiind organizat de "Sindicatul Functionarilor Particulari". Evenimentul a fost comentat cu interes de presa vremii, care semnala "aparitia unui nou sport, demult asteptat de tineretul nostru" (Turismul popular).
Fondatorul acestei intreceri sportive a fost regretatul tehnician Coloman Davidhazi (1913-1987), cel care a format numeroase generatii de sportivi si arbitri, la randul lor propagatori ai orientarii sportive in orasele Iasi, Bucuresti, Cluj, Oradea si Timisoara unde, in perioada 1950-1952, au avut loc primele intreceri de gen.
La prima editie a "Cupei Zarandului" din 1947, au luat parte 15 echipe mixte compuse din cate 3 turisti, din sindicatele si scolile din Arad, pe parcursul unei singure etape de zi. Acest eveniment a reprezentat de fapt nasterea acestei discipline sportive in tara noastra.
Pe parcursul celor patruzeci de editii a "Cupei Zarandului", organizatorii au promovat o serie de inovatii in tehnica orientarii sportive, au realizat harti tip scoala si de competitii la nivel national si international, contribuind la ridicarea calitativa a acestei discipline.
Inceputul a fost timid, dar dupa 1953, concursurile de orientare au capatat o dezvoltare neasteptata, depasind chiar si cele mai optimiste previziuni. In septembrie 1958 sportivii romani s-au clasat pe locul al III-lea la concursul international din Bulgaria, organizat de Uniunea Turistilor Bulgari, la care au participat reprezentative din sase tari europene.
In 1959 este infiintata Comisia de Orientare, afiliata la Federatia Romana de Turism si Drumetie Montana. Ca urmare, in 1963 se organizeaza primul concurs oficial de orientare, Cupa Banatului, desfasurat in muntii Semenic. In anul imediat urmator se va desfasura primul Concurs National pe echipe, in Muntii Parang.
Prima harta de orientare moderna in culori a fost tiparita la Oradea in 1967, iar in anul urmator se organizeaza primul Campionat National de Stafeta (raliu), la Olanesti. Anii '60 vor fi importanti pentru acest sport, intrucat in 1968 are loc primul concurs international, Cupa Romaniei, la Busteni, iar in 1969 se va disputa primul Campionat National individual, la Bistrita, pentru ca in 1970 sa se organizeze primul Campionat Balcanic la Slanic Moldova.
Dar cel mai mare concurs international de orientare, Trofeul Valea Prahovei, va avea loc in 1987, cu participarea a 1.100 de concurenti, reprezentand 12 tari.
Acest sport s-a aflat intr-o izolare totala in anii comunismului, cand orientarea era vazuta ca o activitate care putea dauna sigurantei nationale. Sportivii romani nu puteau avea contacte cu cei straini, intrucat se considera ca hartile intocmite pot transmite informatii strategice peste granitele tarii.
Inainte de '89, hartile pentru orientare erau primite direct de la armata. Pentru a putea fi folosite, li se schimba scara, ca sa nu semene cu originalul, si erau inchise in dulapuri de fier, pentru a nu "transpira" informatii de interes national. Izolarea aberanta impusa romanilor nu era valabila si pentru straini, care foloseau tehnica de varf pentru a intocmi harti pentru orientare sportiva.
O federatie de specialitate in anii comunismului nu a putut fi intemeiata, chiar daca in 1958 echipa romana s-a clasat pe podium la concursul international din Bulgaria. Dar in martie 1990 ia fiinta Federatia Romana de Orientare, iar la 24 iulie acelasi an, F.R.O. se afiliaza la I.O.F. (International Orienteering Federation), cu prilejul congresului de la Cambridge - Marea Britanie. Romania este cea de a 35-a tara afiliata la I.O.F.
Cele mai notabile evenimente de la fondarea F.R.O.: in 1995 are loc la Buzau prima editie a Cupei Tarilor Latine, iar in 1996 federatia organizeaza Campionatele Mondiale de Orientare pentru Juniori, la Govora.
Cupa Tarilor Latine la Orientare a fost o competitie imaginata de presedintele F.R.O. Constantin Alexandrescu, iar ea a fost inclusa in calendarul oficial al federatiei internationale dupa Congresul I.O.F. de la Varna din 1994. Prima editie a intrecerii a avut loc la Poiana Pinului, in judetul Buzau, in 15 octombrie 1995. Inca o editie a acestei competitii s-a desfasurat in 2001 in orasul Victoria din judetul Brasov, iar in 2007 s-a desfasurat o noua editie in judetul Alba.
In 1980, in cadrul manifestarilor de masa organizate mai cu de-a sila, mai cu binisorul de catre autoritatile comuniste au participat 37.759 de oameni la un mare concurs de orientare. Este vorba de «Cupa Chemarea Toamnei», desfasurata in Parcul “Dumbrava†din Sibiu, organizator fiind profesorul Heintz Dezideriu. Acesta ar fi un adevarat record mondial de participare, care insa n-a putut fi omologat deoarece numarul total al participantilor nu a putut fi verificat, iar concurentii nu au participat «de bunavoie si nesiliti de nimeni» la eveniment, asa cum cer regulile acestui sport.
La noi orientarea nu e mediatizata, cum se intampla in alte parti. In Suedia si Norvegia se preda in scoli ca materie de invatamant, si sunt concursuri, in tarile nordice, la care participa 25.000 de oameni, indiferent de varsta.
Orientarea poate fi practicata de oameni de toate varstele, incepand de la copii de 10 ani, care pot fi insotiti pe traseu de catre parinti, si pana la varste inaintate, peste 90 de ani.
Articol semnat de IULIAN NICA
Articol vizualizat o data
Lista comentarii