Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cum alegi placa de snowboard

Postat de: moderator, ultima actualizare: 21 Februarie 2013

Din ciclul alunecatoare pe zapada bune de dus pe partii astazi a venit randul placilor de snowboard. Care au prins tare bine printre iubitorii de munte si nu numai, fiind unele dintre articolele "must have" ale iernilor.

Greutatea, inaltimea, masura piciorului, stilul in care te dai si experienta ta ca snowboarder stabilesc modelul placii de snowboard de care ai nevoie.

Hai sa detaliem putin criteriile enumerate mai sus.

Spuneam cat de experimentat esti... hai sa vedem unde te incadrezi:

* Incepator - este prima oara cand te dai, ai facut cateva coborari si ai multe de invatat.
* Mediocru - te dai de cateva ori pe an, nu ai probleme cu virajele si mai incerci si cateva acrobatii.
* Avansat - pe partie te simti in largul tau, faci cele mai ciudate acrobatii si ai uitat cand ai cazut ultima oara.

Stilul in care te dai pe partie va ajuta la determinarea placii de snowboard care ti se potriveste cel mai bine.

Stilul freestyle presupune sa-ti petreci majoritatea timpului in snowpark-uri prin efectuarea diferitelor trick-uri pe rail-uri, box-uri, in half pipe-uri, quater pipe-uri etc. Intr-un cuvant trebuie sa-ti placa adrenalina.

Stilul freeride implica coborarea oricarei tip de panta, poate include diverse trick-uri facute in aer sau pe diverse rampe. Un freerider este pasionat de viteza si de cantari puternice si mai mult de atat tebuie sa fie obsedat de powder.

Placile all-mountain sunt facute in asa fel incat sa te ajute atat la freeride cat si la freestyle. Au o tehnologie ce inglobeaza ambele stiluri si sunt foarte bune pentru incepatori.

Dupa ce ai stabilit nivelul de experienta pe care o ai si stilul in care te dai trebuie sa iei in calcul lungimea si latimea placii de snowboard. Acestea depind de inaltimea si greutatea ta.

Lungimea placii si inaltimea ta

Lungimea este importanta pentru ca influenteaza manevrabilitatea placii si bineinteles stabilitatea pe partie.

Se masoara in centimetri si se alege in functie de inaltimea voastra. Lungimea unei placi variaza de la 100 cm - cele pentru copii, pana la 180 cm, cele pentru adulti.

Stand in picioare cu placa pusa paralel cu tine, aceasta ar trebui sa ajunga putin peste nivelul barbiei dar sa nu depaseasca nivelul nasului.

O placa scurta iti va ajunge undeva intre nivelul claviculei si cel al barbiei. Placile scurte sunt mai usor de manevrat si sunt foarte bune in momentul in care esti incepator. Rider-ii care fac acrobatii in snow park sau pe half pipe prefera acest tip de placa.

Placile lungi ajung undeva la nivelul fruntii si pot chiar sa depaseasca inaltimea corpului. Acestea sunt ideale pentru virajele luate la viteze mari si pe partii cu powder (zapada afanata).

Latimea placii

Mai sus precizam ca masura piciorului (numarul de la boots) conteaza, hai sa vedem cum influenteaza alegerea placii.

Latimea placii de snowboard este direct proportionala cu masura piciorului tau. Aceasta nu trebuie sa fie mai mica decat laba piciorului. Daca ai un numar mic la picior (boot) trebuie sa alegi o placa mai ingusta iar daca porti mai mult trebuie sa alegi una mai lata.

Cand stai in pozitia de dat cu placa, boots-ii ar trebui sa fie la acelasi nivel sau putin peste marginile placii. Daca degetele sau calcaiul nu ajung la marginea placii, nu vei putea apasa suficient pe canturi in timp ce executi manevrele de intoarcere.

Pe de alta parte, daca picioarele trec mult peste marginile placii, degetele vor atinge zapada in timpul manevrelor si te vei dezechilibra.

Greutatea ta

Acesta este un factor major in alegerea placii potrivite. Rider-ii care au cateva kilograme in plus trebuie sa aleaga o placa mai rigida. De asemenea, daca nu esti tocmai tras prin inel, recomandarea noastra e sa alegi o placa putin mai lunga: pana la fruntea ta, sau poate chiar cat tine. Cei care au o greutate mai mica trebuie sa aleaga o placa mai scurta si mai flexibila pentru a avea un control mai bun al acesteia. O placa mai scurta inseamna sa ai mai putin material care trebuie intors pe partie, deci este mai usor sa iei curbele.

Flexibilitatea placii

O placa care este mai usor de flexat o sa faca din curbele care incerci sa le faci o munca mult mai usoara, nu este o garantie ca vei reusi dar este cu siguranta mult mai simplu pe o placa cu flex index mai mare decat pe una foarte rigida. O placa mai sensibila pur si simplu o simti mai usor si te mai iarta daca faci o greseala, una mai rigida o sa reactioneze la orice fel de denivelare si efortul fizic pe care il faci in curbe este mult mai mare. Sunt si avantaje pentru o placa mai rigida cum ar fi stabilitatea si viteza mai mare dar astea sunt avantaje pe care le vei simtii dupa ce vei capata putina experienta. De obicei gasesti in specificatiile tehnice ale placii un indice de flexibilitate. Cu cat numarul este mai mic cu atat placa e mai flexibila.

Dupa ce ai stabilit ce tip de placa ti se potriveste cel mai bine sa te hotarasti ce brand, pret, design si grafica.

Cei mai multi borderi isi aleg firma producatoare a placii care este folosita de rider-ul preferat. O placa cu tot cu legaturi costa de la 1000 de lei cea mai ieftina si sare de 3000 la modele profesionale. Alegerea unui board depinde in principal de bugetul fiecaruia. Sunt si placi second, cu preturi chiar accesibile, in functie de cat de mult au fost folosite. Prin site-uri, forum-uri si chiar reviste de specialitate se gasesc nenumarate anunturi de vanzare a placilor folosite care pot fi chiar la fel de bune ca unele noi. Multi rider-i isi aleg placa de snowboard in functie de design-ul si grafica acesteia. Alegerea design-ului si grafica placii tine strict de preferintele fiecaruia dar intotdeauna trebuie sa fie pe locul 2, dupa caracteristicile tehnice ale placii.

Speram ca te-am ajutat sa iti faci o idee despre ce ar trebui sa cauti cand cumperi un snowboard. Daca ai intrebari, lasa-ne un comentariu si incercam sa te ajutam.

Sursa: snowboarding.com, wintersports.ro, shoph2o.ro, munte.xtrem.ro

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Snowboard


Scurt istoric al snowboard-ului, competitii Ce este snowboarding-ul sau snowboard-ul? Snowboarding-ul este sportul adesea descris ca "surful pe zapada". Snowboarderii coboara pe o partie asezati intr-o parte pe o placa usoara de circa 150 cm, atasata de picioare. Acest sport, care isi are originea in Statele Unite (1960-1970), ... DETALII
Casca de protectie Casca de protectie face parte din echipamentul de protectie, ea va protejeaza impotriva loviturilor pe partie in urma cazaturilor sau ciocnirii cu alti boarderi sau schiori. De obicei exteriorul este din material plastic, avand pe interior o serie de bureti moi sau mai duri pentru a absoarbe din ... DETALII
Regulament snowboard Snowboardul este unul dintre cele mai tinere sporturi de iarna care se desfasoara pe zapada. Echipamentul de snowboard consta in: o placa (board), legaturi si clapari (boots). Istorie * Prima competitie s-a desfasurat in America in 1983. * In 1993, in Austria la Ischgl au avut loc primele ... DETALII
Jacheta si pantalonii de snowboard Nu intram foarte mult in detalii, adica numarul de straturi, branduri, alegerea in functie de climat etc. In linii mari aveti nevoie de jacheta si pantaloni confortabili, rezistenti la vant/umezeala, sa permita aerului sa iasa afara (sa respire) si sa fie cool. Rezistenta la vant/umezeala ... DETALII
Cum alegem bocancii de snowboard Alegerea bocancilor reprezinta cel mai important aspect in ceea ce priveste echipamentul de snowboarding. Cel mai bine este sa cumparati bocanci dintr-un magazin specializat si ideal ar fi ca vanzatorii sa fie snowboarderi care pot oferi si sfaturi. Incercati mai multe perechi, pentru a va face ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!