Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Walter Bonatti

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2022

Legendarul alpinist italian Walter Bonatti a murit pe 13 septembrie, la Roma, in urma unui cancer. Avea 81 de ani.

Nascut in nordul orasului Bergamo in 1930, Bonatti este considerat ca fiind unul dintre pionerii alpinismului in Alpi, Himalaya si Patagonia.

Walter Bonatti a reusit ca numai in 15 ani de activitate alpina sa devina o legenda vie. Lovitura de gratie finala a dat-o prin deschiderea solo a unui traseu in Peretele Nordic al Matterhornului, in cinci zile, in februarie 1965. "Ceea ce a reusit singur acest barbat in acest perete, este ceva fantastic si incredibil", zicea in 1974 Reinhold Messner, dupa o tentativa esuata de repetare.

Un alpinist activ, indraznet, si vizionar, Bonatti a scris numeroase carti privind alpinismul care au marcat fiecare generatie de cataratori.

Bonatti a jucat un rol esential in prima ascensiune pe K2, cand colegii de expeditie Achille Compagnoni si Lino Lacedelli au atins varful la 31 iulie 1954. El a fost in centrul unei controverse care a durat cinci decenii dupa ce a fost acuzat de Compagnoni si Lacedelli ca a folosit in tabara 9, ultimul punct de oprire inaintea asaltului final, o parte din aportul de oxigen, determinand-l sa se termine in ziua summit-ului. In 2008 aceste acuzatii au fost desfiintate de Clubul Alpin Italian, iar Bonatti a obtinut recunoasterea meritata pentru contributia sa la ascensiunea din 1954.

In 2004, Walter Bonatti a primit titlul onorific italian Cavaliere di Gran Croce pentru ca a salvat viata a doi alpinisti, in Alpi. In 2010 el a fost distins cu Piolet d'Or pentru intreaga activitate.

Principalele realizari ale marelui alpinist disparut dintre noi recent.

1949: Impreuna cu Andrea Oggioni si Emilio Villa a deschis ruta pe fata de SV a Aiguille Noire de Peuterey.

1951: Deschide ruta pe partea de est a Grand Capucin (350 m, MD sup, V + /A1:EX 7b).

1953: Efectueaza iarna ascensiunea pe fata nordica a Cima Ovest si Cima Grande di Lavaredo insotit de Carlo Mauri.

1954: Participa la expeditia italiana pe K2 si face parte din cei ce au ajuns pe varf. O controversa asupra intamplarilor de la bivuacul de la 8000 m l-a insotit aproape intreaga viata.

1955: Deschide solo ruta pe Dru Pilonul Vest, dupa 5 bivuacuri pe perete. Este considerata una dintre cele mai remarcabile realizari din istoria alpinismului.

1956: O alta controversa marcheaza coborarea pe vreme de iarna de pe Grand Plateau spre Chamonix. Se afirma
ca el si coechipierul sau Silvano Gheser, au abandonat cuplul franco-belgian Francois Henry si Jean Vincendon.

1957: Ascensiune pe partea de est a Angle (900 m, MD sup / ED, V +.) impreuna cu T. Gobbi.

1958: Incearca sa ajunga pe Cerro Torre cu Carlo Mauri. Ajunge primul pe Cerro Mariano Moreno (3536 m) si face toate cele cinci varfuri ale Cerro Adela. Urca pe Gasherbrum IV tot cu Carlo Mauri.

1959: Realizeaza ascensiunea pe partea de sud-vest a Petite Mont Gruetter, impreuna cu Ferrari si Oggioni in luna iunie. In luna urmatoare, a urcat cu Oggioni Pilier Rouge de Brouillard al Mont Blanc. In luna august face fata de sud-est a Muntelui Maudit dupa o catarare pe pintenul de vest (650 m). Primul solo pe La Major al Mont Blanc.

1961: Prima ascensiune de iarna pe La sentinelle rouge (D sup.) de la Brenva cu G. Panei. Incercarea tragica pe Pilonul Freney. Au supravetuit trei alpinisti (Gallieni, Mazeaud si el), din sapte. Coborare cu Zapelli de Mont Blanc Freney (850 m, MD, III-D +) septembrie. Premiere in Anzi Nevado Ninashanca (5639 m), Cerro Parin Norte (5166 m) si Rondoy Norte (5821 m).

1962: Tot impreuna cu Zapelli face Grand Pilier d'Angle del Mont Blanc (900 m, ED, V-4)

1963: Premiera de iarna pe Walker din Jorasses impreuna cu Zapelli.

 1964: Impreuna cu Vaucher deschide o noua ruta pe Whymper in Jorasses (ED sup 80o, V + / A3.).

1965: Deschiderea solo a unei noi rute, iarna pe fata de nord a Matterhorn. Si cu aceasta se opreste activitatea sa de alpinist.

Articol semnat de Gabriel-Antonie Lazarovici & Iulian Nica 

Articol vizualizat de 942 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Personalitati

Cate ceva despre Nae Popescu Au trecut aproape 15 ani (18 mai 2001) de cand a trecut pe neasteptate in nefiinta "ultimul mohican" al muntilor, Nae Popescu. Dar cine a fost Nae Popescu? Cel mai mare cartograf montan roman. In domeniul turistic a inceput inca din 1948 o vasta activitate, atat documentara, cat si ... DETALII
Cate ceva despre Theodor Negoita Teodor Gheorghe Negoita s-a nascut la 27 septembrie 1947 in comuna Sascut, judetul Bacau. A invatat, de unul singur, tehnica speologiei alpine, explorand mai ales pesterile verticale, adanci de 200-300 m si cele de gheata. In 1987 elaboreaza primul program romanesc de cercetari polare care este ... DETALII
Cate ceva despre Junko Tabei Va mai aduceti aminte de o rasunatoare ascensiune pe Everest in 1975? A fost prima ascensiune a unei alpiniste pe cel mai inalt varf al planetei. Alpinista cu pricina a fost japoneza Junko Tabei, care a reusit aceasta performanta la 35 de ani. A infrant conceptiile vremii despre rolul femeii in ... DETALII
Cate ceva despre Uca Maria Marinescu S-a nascut la Gheorghieni, in judetul Harghita. Este absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. Timp de peste 30 de ani organizeaza prin Cercul de Turism "Temerarii" expeditii si tabere de schi. In 1996 organizeaza primul raliu international pe schiuri din Romania. ... DETALII
Cate ceva despre Alexandru Floricioiu S-a nascut in Cluj-Napoca la 28 aprilie 1932. Cand avea trei ani, s-a mutat impreuna cu familia in Brasov, asa ca aproape toata copilaria si-a petrecut-o pe Tampa sau pe Cristian. Inainte de 1950 l-a cunoscut pe Carl Lehmann (1894-1990), in tovarasia caruia a facut mai multe excursii. A inceput sa ... DETALII